Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde σε G20: Όχι σε κοντόφθαλμες πολιτικές - Ναι σε ένα ανοικτό σύστημα συναλλαγών

tags :
Lagarde σε G20: Όχι σε κοντόφθαλμες πολιτικές - Ναι σε ένα ανοικτό σύστημα συναλλαγών
Τί αναφέρει σε άρθρο της η επικεφαλής του ΔΝΤ
Οι παγκόσμιοι ηγέτες που θα συγκεντρωθούν για τη διάσκεψη κορυφής της ομάδας των G20 στο Αμβούργο θα πρέπει να αξιοποιήσουν στο έπακρο το χρόνο τους, έτσι ώστε όταν φύγουν από τη Γερμανία να έχουυν κατασταλλάξει σε ένα σαφές και υγιές σχέδιο για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης αναφέρει σε άρθρο της στο blog του ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde.
Αυτή η Σύνοδος Κορυφής  θα ξεκινήσει εν μέσω αισιοδοξίας, λόγω της παγκόσμιας ανάπτυξης που πλέον κλείνει ένα χρόνο και αντιπροσωπεύει μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από τις προηγούμενες συναντήσεις των G20, όπου η ασταθής ανάπτυξη και οι αναθεωρήσεις επί τα χέιρω για την παγκόσμια οικονομία έριχαν βαριά τη σκιά τους πάνω από τη Σύνοδο των G20.
Δε χριεάζεται όμως εφυσηχασμός αλλά «απτές πολιτικές ενέργειες» για την τόνωση της ανάπτυξης.
Μια πρόσφατη ανάκαμψη της παγκόσμιας παραγωγής και της επενδυτικής δραστηριότητας σηματοδοτεί ότι η ανάκαμψη που εκτιμήσαμε τον Απρίλιο παραμένει σε καλό δρόμο.
Οι νέες προβλέψεις μας θα δημοσιευθούν στα τέλη Ιουλίου του 2017, αλλά αναμένουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι περίπου 3,5% για το 2017.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας, σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου 2017.
Στην Ευρωζώνη η οικονομική ανάκαμψη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας, ενώ αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις και για τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες επωφελούνται από την ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα και τη σταθεροποίηση των συνθηκών στη Ρωσία και τη Βραζιλία.

Σύννεφα στον ορίζοντα

Οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται σε μια περιοχή ή έναν τύπο οικονομίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αντανακλούν το μειονέκτημα των συνιστώσσων που οδηγούν στην ανάκαμψη.
Οι χρηματοοικονομικές αδυναμίες προκαλούν άμεση ανησυχία.
Μετά από μια μακρά περίοδο ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιτοκίων και της ευκολότερης πρόσβασης σε δανεισμό.
Στην Ευρώπη, οι ισολογισμοί των τραπεζών εξακολουθούν να χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση μετά την κρίση.
Στην Κίνα, η αύξηση τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου χρέους «αυξάνει τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα».
Περαιτέρω προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία είναι η υπερβολικά υψηλή οικονομική ανισότητα, η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, η γήρανση του πληθυσμού.
Όπως δείχνει η έρευνά μας (ΔΝΤ), οι προκλήσεις αυτές θέτουν ένα ανώτατο όριο στη δυνητική ανάπτυξη, καθιστώντας πιο δύσκολη την αύξηση των εισοδημάτων και του βιοτικού επιπέδου.

Πώς πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές η G20;

Το καλύτερο είναι η διατήρηση της τρέχουσας οικονομικής δυναμικής.
Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ζήτησης όπου αυτό είναι απαραίτητο και εφικτό.
Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, ενώ η παραγωγή παραμένει κάτω από την δυναμική της οικονομίας, η δημοσιονομική και νομισματική στήριξη, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, συνέβαλαν στην ιδιαίτερα ισχυρή ανάπτυξη της χώρας κατά τα πρόσφατα τρίμηνα.
Οι χώρες πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να προφυλαχθούν από τον κίνδυνο, να επιταχύνουν την ανάπτυξη και να αξιοποιήσουν τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας.
Η παγκόσμια οικονομία δουλεύει καλύτερα για όλους όταν εκείνοι που χαράσσουν πολιτική εμπλέκονται σε έναν τακτικό διάλογο και εργάζονται εντός συμφωνημένων μηχανισμών για την επίλυση διενέξεων.

Οι προτεραιότητές μας πρέπει να περιλαμβάνουν

-Αύξησης της παραγωγικότητας: Σε πολλές οικονομίες, οι αυξημένοι πόροι για εκπαίδευση, κατάρτιση και κίνητρα που ενθαρρύνουν την Έρευνα και την Ανάπτυξη θα τονώσουν τις επενδύσεις.
Αυτό θα δώσει την αναγκαία ώθηση για το πόσο γρήγορα οι οικονομίες μπορούν να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο.
-Διαφύλαξη του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η τρέχουσα περίοδος ανάπτυξης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των τρωτών σημείων στους ισολογισμούς των εταιρειών και των τραπεζών, με τη δημιουργία απαοθεμάτων κεφαλαίων.
Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη βελτίωση - όχι την ανατροπή - εποπτείας και των ρυθμιστικών συστημάτων που εφαρμόζονται μετά την κρίση.
Αυτή η σύνοδος κορυφής αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας για ισχυρούς κανόνες που προάγουν τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας ισότιμους όρους ανταγωνισμού.
Πάνω απ 'όλα, πρέπει να επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς.
Αυτό απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την άνοδο των εισοδημάτων και για περισσότερη στήριξη σε εκείνους που αντιμετωπίζουν μειονεκτήματα από τις τεχνολογικές αλλαγές και την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση.
Στις προηγμένες οικονομίες τvn G20, η διαφορά μεταξύ του αριθμού των ανδρών και των γυναικών στο αμειβόμενο εργατικό δυναμικό είναι περίπου 15%.
Το χάσμα είναι ακόμη ευρύτερο στις αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας των G20.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω τον συντονισμό που απαιτείται για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ανθρωπιστικών κρίσεων - είτε πρόκειται για επιδημίες, φυσικές καταστροφές είτε για λιμούς. Η G20 έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα, δεσμεύοντας πάνω από 1 δισ. δολάρια σε βοήθεια στα εκατομμύρια που αντιμετωπίζουν λιμό στη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, την Υεμένη και τη Βορειοανατολική Νιγηρία.
Κατά τους επόμενους μήνες, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες αυτών των καταστροφικών γεγονότων.
Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει σε καλό δρόμο, αλλά θα απαιτήσει απτές πολιτικές ενέργειες και ισχυρότερη διεθνή συνεργασία για τη διατήρηση και τη διεύρυνση της δυναμικής.







Προσχέδιο G20: Αναγνωρίζεται η απομόνωση των ΗΠΑ στο κλίμα - Δέσμευση για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας

Την απομόνωση των ΗΠΑ μετά την απόσυρσή τους από τη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναγνωρίζουν οι ηγέτες των 20 κορυφαίων οικονομιών (G20), αλλά συμφωνούν να συνεργαστούν για τη μείωση των εκπομπών αερίων μέσω της καινοτομίας, όπως προκύπτει από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο (7-8/7/2017) στο Αμβούργο.
Το κείμενο, με ημερομηνία 3 Ιουλίου, το οποίο επικαλείτο το «Reuters», καθιστά σαφή έναν διαχωρισμό 19-1 μεταξύ των G20 σε σχέση με τη συμφωνία-ορόσημο του 2015 για το κλίμα, από την οποία ο πρόεδρος Donald Trump δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού», αναφέρεται στο προσχέδιο, ενώ πηγή των G20 επιβεβαίωσε στο «Reuters» τη διατύπωση.
«Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την ισχυρή δέσμευσή τους σε μια παγκόσμια προσέγγιση που να μειώνει τις εκπομπές ενώ παράλληλα να υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώνει τις ανάγκες της ενεργειακής ασφάλειας», προστίθεται στο κείμενο, σημειώνοντας ότι οι άλλοι ηγέτες των G20 συμφώνησαν ότι η συμφωνία του Παρισιού είναι «μη αναστρέψιμη».
Ο Trump, ο οποίος χαρακτήρισε «φάρσα» την κλιματική αλλαγή, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις είτε για να επανέλθει στη συμφωνία του Παρισιού είτε για μια νέα συμφωνία «με όρους δίκαιους προς τις ΗΠΑ, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους, τους φορολογούμενούς τους».
Περιγράφοντας τη συμφωνία ως μη αναστρέψιμη, το κείμενο των G20 δείχνει να αντιστέκεται σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση.
«Δεν θέλουμε μια παράλληλη συζήτηση για το κλίμα.
Για εμάς, όλα έχουν να κάνουν με το Παρίσι», δήλωσε διπλωμάτης της Ε.Ε. στο «Reuters».
«Αλλά στο τέλος της ημέρας εξακολουθούν να είναι οι ΗΠΑ και αν θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν, πιθανότατα θα πάμε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Ένας άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε. δήλωσε ότι ορισμένοι αντιπρόσωποι, οι οποίες συνέβαλαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το κλίμα, άσκησαν πιέσεις για να καταργήσουν την πρόταση για την υποστήριξη μιας «παγκόσμιας προσέγγισης».
Στο προσχέδιο, οι χώρες των G20 συμφωνούν να συνεργαστούν στενά για τη διευκόλυνση των «καλά ισορροπημένων και οικονομικά βιώσιμων» μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την ενίσχυση των οικονομιών τους κατά τρόπο συνεπή προς την αειφόρο ανάπτυξη.
«Θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέσω της καινοτομίας και της ενεργειακής απόδοσης», αναφέρεται στο προσχέδιο.
Σημειώνεται ότι τα συμπεράσματα εξακολουθούν να υπόκεινται σε αλλαγές καθώς οι ηγέτες θα αρχίσουν να φτάνουν στο Αμβούργο από αύριο.
Ωστόσο, ένα προσχέδιο που αναγνωρίζει τόσο την απομόνωση των ΗΠΑ σε σχέση με την αντίθεσή τους στη συμφωνία του Παρισιού, ενώ παράλληλα διασφαλίζει τη δέσμευση όλων των μελών της ομάδας G20 να αναπτύξουν τεχνολογίες καθαρής ενέργειας μέσω της καινοτομίας, μπορεί να επιτρέψει ένα συμπέρασμα που θα μπορεί να υπογραφεί από όλες τις χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης