Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg, JP Morgan, Commerzbank, Rabobank: Οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για το 2017

Berenberg, JP Morgan, Commerzbank, Rabobank: Οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για το 2017
H ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής της εντός του 2018
Μαζί με το δεύτερο εξάμηνο έχει αρχίσει και η αλλαγή της ρητορικής των κεντρικών τραπεζών σχετικά με το μέλλον της νομισματικής πολιτικής, σχολιάζει το CNBC σε δημοσίευμα σχετικά με τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβουν οι κεντρικοί τραπεζίτες για το υπόλοιπο του 2017.
Μετά την κρίση, οι κορυφαίες 50 κεντρικές τράπεζες του κόσμου μείωσαν τα επιτόκια τους για περισσότερες από 700 φορές, κάτι που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο είχαμε μια μείωση επιτοκίων ανά τρεις ημέρες διαπραγμάτευσης δηλώνει ο Alex Dryden της JP Morgan Asset Management.
«Έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, η ανάπτυξη έχει αρχίσει να ενισχύεται σε όλες τις μεγάλες χώρες.
Η συγχρονισμένη ανάκαμψη στις οικονομίες διεθνώς οδήγησε σε ράλι των μετοχών παγκοσμίως κατά 14,7% από τον Οκτώβριο του 2016» δηλώνει στο CNBC
Ωστόσο, τονίζει ότι «με μια υγιέστερη διάγνωση για την παγκόσμια οικονομία, οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίζουν να κόβουν τον ασθενή το φάρμακο της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής».
Τη στιγμή λοιπόν, που οι συζητήσεις για αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed έχουν φουντώσει, το CNBC παρουσιάζει τις επόμενες κινήσεις που πιθανότατα θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες εντός του 2017.

Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ) - Στο 40% οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων το 2017

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός αυξάνει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παρά τις πολιτικές ανησυχίες.
Ο Kallum Pickering της Berenberg επισημαίνει σε σχετική του ανάλυση ότι «εάν η ΕΚΤ δεν αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της σύντομα, ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο του 2%».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «βλέπουμε 40% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων πριν το τέλος του έτους» τονίζοντας ότι εάν η ΒοΕ αυξήσει τα επιτόκια φέτος, είναι περισσότερο πιθανό όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο παρά τα στοιχεία του Αυγούστου.

ΕΚΤ - Προς λήψη αποφάσεων για το tapering

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να έχει κάνει μερικές αντιφατικές δηλώσεις, αλλά οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η νομισματική χαλάρωση θα μειωθεί σιγά-σιγά το 2018 με ανακοίνωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου.
«Αναμένουμε ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ θα ανακοινώσει μια απόφαση για το tapering (τερματισμό του QE) στη συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο το αργότερο», δήλωσε στο CNBC ο Michael Schubert, ανώτερος οικονομολόγος της Commerzbank.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το tapering είναι πιθανό να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του επόμενου έτους (2018) και πιθανότατα θα διαρκέσει ένα χρόνο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018.
Παρά την συναίνεση σχετικά με μια ανακοίνωση για τη μείωση το tapering, οι αναλυτές φαίνονται διχασμένοι ως προς το timing της αύξησης των επιτοκίων.
«Πιστεύουμε ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων είναι πιο μακριά από ό,τι περιμένουν οι αγορές.
Περιμένουμε ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων θα γίνει στις αρχές του 2019», δήλωσε στην CNBC την περασμένη εβδομάδα ο Elwin de Groot, ανώτερος οικονομολόγος της Rabobank.

Πολύ νωρίς για αλλαγή από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

«Επί του παρόντος, παρά τη χαμηλή ανεργία και τη βελτιούμενη εμπιστοσύνη, ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πιο κάτω από τον στόχο του 2%, υποδηλώνοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι κάνουν για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την άνοδο του πληθωρισμού» επισημαίνει ο David Stubbs της JP Morgan Asset Management.

Fed - Ακόμα μία αύξηση επιτοκίων το 2017

Είναι η πρώτη από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες που προχωρούν σε σύσφιξη της πολιτικής της καθώς η αμερικανική οικονομία έχει βελτιωθεί μετά την οικονομική κρίση του 2008.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα υπάρξει ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων πριν ή τον Δεκέμβριο, που θα είναι και η τρίτη για το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης