Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αγώνας δρόμου για τη δημοπρασία ενέργειας (ΝΟΜΕ) της Τετάρτης 12/7/17

tags :
Αγώνας δρόμου για τη δημοπρασία ενέργειας (ΝΟΜΕ) της Τετάρτης 12/7/17
Έως αργά το βράδυ της Παρασκευής βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την έγκριση της πρότασης της ΡΑΕ για τιμή εκκίνησης στα 32,05 ευρώ ανά MWh, δηλαδή 5,32 ευρώ ανά MWh χαμηλότερα από την προηγούμενη δημοπρασία
Ανοιχτό φαίνεται ότι παραμένει το ενδεχόμενο αναβολής της δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 12 Ιουλίου, καθώς είναι αμφίβολο εάν θα προλάβει να εκδοθεί με σημερινή ημερομηνία (3/7) στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας με την οποία προσδιορίζεται η νέα τιμή εκκίνησης.
Έως αργά το βράδυ της Παρασκευής βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την έγκριση της πρότασης της ΡΑΕ για τιμή εκκίνησης στα 32,05 ευρώ ανά MWh, δηλαδή 5,32 ευρώ ανά MWh χαμηλότερα από την προηγούμενη δημοπρασία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή εγκρίθηκε τελικώς παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν σε σχέση με το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών μονάδων που έλαβε υπόψιν της η ΡΑΕ για να καταλήξει στην τιμή των 32,05 ευρώ ανά MWh.
Η άποψη που εκφράστηκε ότι το μεταβλητό κόστος της ΔΕΗ έχει αυξηθεί καθώς έχει μειωθεί η λιγνιτική παραγωγή, δεν έγινε αποδεκτή.
Και αυτό διότι επικεντρώθηκε στο τέλος που καταβάλει η ΔΕΗ στις περιοχές που παράγουν λιγνίτη.
Όμως το τέλος αυτό έχει που οριστεί σε 50/00, αφορά το συνολικό ετήσιο τζίρο της επιχείρησης και όχι μόνο τη λιγνιτική παραγωγή της.

Αγώνας δρόμου για να πραγματοποιηθεί η δημοπρασία

Παρόλα αυτά το ζήτημα της διεξαγωγής της δημοπρασίας όπως έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου παραμένει ανοικτό, καθώς ο χρόνος που απομένει είναι πολύ περιορισμένος για να εκδοθεί το ΦΕΚ, να εγκριθούν οι όροι της δημοπρασίας από τη ΡΑΕ και οι συμμετέχοντες να λάβουν τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες σύμφωνα με τη νέα τιμή.
Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένας αγώνας δρόμου από όλες τις πλευρές προκειμένου να τηρηθούν οι προθεσμίες και να αποφευχθεί παρέμβαση από την πλευρά των Βρυξελλών οι οποίες ως γνωστόν παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή όλα τα τεκταινόμενα γύρω από την ελληνική αγορά ενέργειας και βεβαίως και τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ που θεωρούνται μείζονος σημασίας εργαλείο για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης