Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε καθεστώς ομηρίας οι μέτοχοι μειοψηφίας της Folli - Follie

Σε καθεστώς ομηρίας οι μέτοχοι μειοψηφίας της Folli - Follie
Οι αποφάσεις για ομολογιακό, η δαμόκλειος και η παράλειψη στην ανακοίνωση των αμοιβών Διοίκησης
Σε απόλυτη ομηρία οδηγούν τους μετόχους της μειοψηφίας οι αποφάσεις που προωθεί η πλειοψηφία που έχει και τον έλεγχο της διοίκησης της Folli-Fillie.
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση αν και εφ όσον το επιθυμεί με την αιτιολόγηση «εφ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες» της αγοράς» να προχωρήσει σε δάνειο έως 300 εκ Ευρώ το οποίο θα μπορεί να είναι μετατρέψιμο σε μετοχές με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλιών μετόχων και κατ επέκταση της μεοψηφίας ουσιαστικά αποτελεί δαμόκλειο σπάθη για τη μειοψηφία καθώς κατ ουσίαν επηρεάζει τα δικαιώματα ψήφου της ενώ  οι βασικοί μέτοχοι είναι προφανές είτε άμεσα είτε έμμεσα μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο ομολογιακό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις στις 9 Μαίου του 2017 ο βασικός μέτοχος της Folli Follie διέθεσε σε θεσμικούς επενδυτές 1,15 εκ μετοχές αντλώντας το ποσό των 23 εκ Ευρώ χωρίς τότε να είναι γνωστό το ζήτημα του ομολογιακού δανείου.
Η δαμόκλειος σπάθη έναντι της μειοψηφίας πιστοποιείται και από το γεγονός ότι μη γνωρίζοντας εκ των προτέρων τι απόφαση θα πάρει το ΔΣ δηλαδή τους όρους και το ύψος ενός μετατρέψιμου ομολογιακού ή ενός απλού ομολογιακού που είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα δεν μπορεί να επιλέξει με καθαρούς όρους τη στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει.  
Εν τω μεταξύ ανατρέχοντας στις ανακοινώσεις δημοσιότητας της εταιρίας εκ της ιδιότητας της εισηγμένης στο ΧΑ για την Γενική Συνέλευση διαπιστώνεται ότι στο σχέδιο απόφασης αναφέρονται τα εξής:
«Επί του πέμπτου θέματος της Ημερήσιας Διατάξεως, η Γενική Συνέλευση μετά από ειδική ψηφοφορία αποφάσισε με ψήφους………..επί συνόλου ………………παρισταμένων ψήφων (μέτοχοι εκπροσωπούντες …..μετοχές ψήφισαν κατά και………..απείχαν της ψηφοφορία) ενέκρινε τις αμοιβές και αποζημιώσεις εξ ευρώ…………..των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που καταβλήθηκαν στη χρήση 2016 και ενέκρινε εκ των προτέρων τις αμοιβές και αποζημιώσεις για τη χρήση 2017 μέχρι του ποσού των…………».
Στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης που κοινοποιήθηκαν στο ΧΑ αναφέρονται τα παρακάτω: «Ενέκρινε τις πάσης φύσεως αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που καταβλήθηκαν στη χρήση 2016 και προενέκρινε τις πάσης φύσεως αμοιβές και αποζημιώσεις για τη χρήση του 2017».
Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η διοίκηση της Folli Follie ξέχασε να κοινοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις με τον τρόπο που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.
Γιατί άραγε;
Σημειώνεται πάντως ότι από τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2016 προκύπτει οι αμοιβές ΔΣ σε επίοεδο ομίλου διαμορφώθηκαν σε 3,651 εκ Ευρώ ενώ δεν υφίσταται στην εταιρία παρά το τεράστιο μέγεθός της επιτροπή αμοιβών.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης