Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Μαζί με το ιστορικό τζαμί της Μοσούλης γκρεμίζεται και το Ισλαμικό Κράτος

Reuters: Μαζί με το ιστορικό τζαμί της Μοσούλης γκρεμίζεται και το Ισλαμικό Κράτος
Μία έκταση ίση με το Βέλγιο ελέγχει πλέον το Ισλαμικό Κράτος
Ο μιναρές του μεγάλου τζαμιού al - Nuri στη Μοσούλη επιβίωσε από τους Μογγόλους και τους Οθωμανούς, τους βομβαρδισμούς στον πόλεμο Ιράν - Ιράκ και αργότερα τον Σαντάμ, αλλά μετά από τρία χρόνια κυριαρχίας του Ισλαμικού Κράτους έγινε ένας σωρός από πέτρες στο κέντρο μίας κατεστραμμένης πόλης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι τζιχαντιστές ανατίναξαν την περασμένη εβδομάδα με εκρηκτικά το ηλικίας 850 ετών τζαμί και τον πύργο του, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις έφταναν στην περιοχή.
Μία μέρα μετά την ανακατάληψή του, ο μιναρές των 45 μέτρων είχε συρρικνωθεί, ενώ ο πράσινος θόλος του ήταν το μόνο μέρος του ιερού που παρέμενε όρθιο.
Οι μάχες συνεχίζονται ακόμα λίγα τετράγωνα πιο μακριά.
Το Ισλαμικό Κράτος, όμως, που είχε διακηρύξει το χαλιφάτο του στο συγκεκριμένο τζαμί το 2014 και έκανε αργότερα επιθέσεις στο Παρίσι, το Λονδίνο και άλλες πόλεις, βρίσκεται πλέον υπό τον κλοιό των συμμαχικών δυνάμεων.
Ο αρχηγός του Abu Bakr al Baghdadi που τότε είχε κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του, άφησε στη συνέχεια στο πόδι του στη Μοσούλη και τη Ράκα άλλους διοικητές του Ισλαμικού Κράτους και πιστεύεται ότι κρύβεται στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.
Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι έχει σκοτωθεί.
Το σίγουρο είναι ότι το σχέδιό του να αναβιώσει το ισλαμικό χαλιφάτο, που είχε εξαφανιστεί με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, γκρεμίζεται.
Η οργάνωση ελέγχει πλέον μία περιοχή ίση με την επικράτεια του Βελγίου και οι απώλειες εδαφών υπονομεύουν τη δυνατότητά της να προσελκύσει νέους πιστούς.
Το τζαμί Nuri είχε χτιστεί το 1172-73 και στέγαζε και ένα ισλαμικό σχολείο.
Η στρατιωτική και θρησκευτική του ιστορία συμβόλιζε το πνεύμα της Μοσούλης, ενώ ο μιναρές Habda συγκρινόταν με τον πύργο της Πίζας στην Ιταλία και με άλλα μνημεία που βρέθηκαν στην Περσία και την κεντρική Ασία.
Μόνο απομεινάρια αυτής της αρχιτεκτονικής είναι πλέον ορατά ανάμεσα στα ερείπια.
Η οκτάμηνη μάχη για τη Μοσούλη κατέστρεψε επίσης πολλά σπίτια και υποδομές και έγινε η αιτία να εκτοπιστούν 1 εκ. άνθρωποι.
Πολίτες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, περνούσαν βιαστικά ανάμεσα στα ερείπια του τζαμιού για να φτάσουν στην ασφάλεια των ιρακινών γραμμών.
Ήταν διψασμένοι, κουρασμένοι και κάποιοι τραυματισμένοι.
Στο δρόμο υπήρχαν και τα απομεινάρια ενός μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, ντυμένου με κόκκινα ρούχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης