Τελευταία Νέα
Διεθνή

Philippe (πρωθ. Γαλλίας): Κληρονομήσαμε μια απόκλιση 8 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Hollande

Philippe (πρωθ. Γαλλίας): Κληρονομήσαμε μια απόκλιση 8 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση Hollande
Περικοπές δημοσίων δαπανών, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, προκειμένου η χώρα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση 
Για δημοσιονομική «απόκλιση» 8 δισ. ευρώ επέκρινε σήμερα (29/6/2017) την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Francois Hollande ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Edouard Philippe, ενώ εξήγγειλε νέες περικοπές δημοσίων δαπανών για να αντιμετωπιστεί αυτή η «απαράδεκτη» κατάσταση και να τηρηθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Ο γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της έκθεσης που ανακοίνωσε νωρίτερα το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, χαρακτηρίζοντάς τα «σκληρά» και «απερίγραπτα», επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση Hollande.
«Κληρονομούμε μια απόκλιση 8 και πλέον δισ. ευρώ.
8 δισεκατομμυρίων ευρώ…
Αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε ο Philippe, υπενθυμίζοντας ότι «το απερχόμενο (κυβερνητικό) σχήμα είχε δεσμευτεί το έλλειμμα να μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ» το 2017, αλλά «το (Ελεγκτικό) Συνέδριο λέει ότι θα ανέλθει χωρίς αμφιβολία περί το 3,2%».
Ο γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει «φέρει τη Γαλλία σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το επίπεδο «ρεκόρ» του δημοσίου χρέους, το οποίο πλέον ανέρχεται στα «2,147 τρισ. ευρώ, ή πάνω από 70.000 ανά εργαζόμενο».
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό στα παιδιά μας, δεν τους αξίζει να πληρώσουν όλο αυτό το χρέος», ανέφερε, κάνοντας επίσης λόγο περί μιας απειλής «για την εθνική κυριαρχία της χώρας μας» από αυτό το υψηλό δημόσιο χρέος.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας είπε πως θέλει να «καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός σοβαρός, αξιόπιστος, σε ειλικρινή βάση» και δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα τιμήσει τη δέσμευσή της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να «περιορίσει το έλλειμμα στο 3% αυτή τη χρονιά».
«Δεν θα το κάνουμε αυξάνοντας τους φόρους, θα το κάνουμε με μέτρα εξοικονόμησης» του κόστους λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, πρόσθεσε ο Philippe.
Από την Τρίτη, «όταν κάνω τη διακήρυξή μου για τη γενική πολιτική μας, και κατόπιν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου θα αποσαφηνίσω στο κοινοβούλιο τη στρατηγική μας για τη διόρθωση των δημοσιονομικών» της Γαλλίας, κατέληξε ο Philippe.
Νωρίτερα, το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας είχε αναφέρει ότι το έλλειμμα της Γαλλίας για το 2017 θα μπορούσε να υπερβεί το όριο της Ε.Ε. (στο 3%) για 10ο συνεχόμενο έτος το 2017.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι το έλλειμμα θα μπορούσε να φθάσει το 3,2% φέτος, αντί της πρόβλεψης για 2,8%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης