Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Τα εμβάσματα των μεταναστών βοηθούν την οικονομική σταθερότητα σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική

ΔΝΤ: Τα εμβάσματα των μεταναστών βοηθούν την οικονομική σταθερότητα σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική
Ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι ο συνολικός αντίκτυπος εξαρτάται από το προφίλ των μεταναστών και το ποσό των χρημάτων που στέλνουν στην πατρίδα 
Στη μετανάστευση από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και στα οφέλη για την οικονομία αναφέρεται έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ, πολλοί άνθρωποι από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.
Οι μετανάστες εγκαταλείπουν τη χώρα καταγωγής τους αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.
Πίσω στην πατρίδα, οι οικογένειές τους συχνά επωφελούνται από τα εμβάσματα που αποστέλλουν οι μετανάστες, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.
Τα εμβάσματα παρέχουν επίσης οικονομικούς πόρους για το εμπόριο και τις επενδύσεις, γεγονός που συμβάλλει στην τόνωση της ανάπτυξης της χώρας καταγωγής.
Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχουν άλλες αρνητικές επιπτώσεις στις χώρες καταγωγής, καθώς οι μετανάστες είναι συχνά νέοι και ενδεχομένως υψηλής ειδίκευσης (όπως γιατροί, νοσηλευτές ή μηχανικοί), πράγμα που σημαίνει ότι η αναχώρησή τους μειώνει το οικονομικό δυναμικό της χώρας.
Η πιο πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για την Περιφερειακή Οικονομική Προοπτική διαπιστώνει ότι η μετανάστευση προς το εξωτερικό και τα εμβάσματα είχαν μαζί μια μικρή και αρνητική επίδραση στην πραγματική κατά κεφαλήν ανάπτυξη για μεγάλα τμήματα της περιοχής, αν και η επίδραση ποικίλλει μεταξύ των υποπεριφερειών.
Από τη θετική πλευρά, τα εμβάσματα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τη σταθερότητα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η μετανάστευση στο εξωτερικό υπήρξε ένα σημαντικό φαινόμενο για τις χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα για την Καραϊβική, την Κεντρική Αμερική, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό.
Στις χώρες αυτές, οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% του πληθυσμού - σε σύγκριση με περίπου ένα 2%, κατά μέσο όρο, παγκοσμίως για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Αυτοί οι μετανάστες στέλνουν σημαντικά χρηματικά ποσά, κατά μέσο όρο περίπου 6% του ΑΕΠ, για την υποστήριξη των μελών της οικογένειας στην πατρίδα τους.


Οι ΗΠΑ είναι μακράν ο σημαντικότερος προορισμός για τους μετανάστες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, από τους οποίους τα δύο τρίτα περίπου ζουν και εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η υψηλή εξάρτηση από μια χώρα προορισμού καθιστά τις οικονομικές περιουσίες των μεταναστών της περιοχής - και τα εμβάσματα που στέλνουν πίσω στην πατρίδα τους - ευαίσθητα στις οικονομικές διακυμάνσεις και στις μεταβολές της μεταναστευτικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι μετανάστες από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική τείνουν να είναι νεότεροι (κατά μέσο όρο περίπου 20 ετών) και έχουν χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης σε σύγκριση με εκείνους από τη Νότια Αμερική και την Καραϊβική.
Από τους τελευταίους, περίπου το 40% έχουν τουλάχιστον πανεπιστημιακό πτυχίο.
Με υψηλό ποσοστό εξειδικευμένων εργαζομένων να εγκαταλείπουν τις χώρες καταγωγής τους, η Καραϊβική ειδικότερα υποφέρει από μια «διαρροή εγκεφάλων».
Με χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης, οι μετανάστες από το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική τείνουν να εργάζονται σε επαγγέλματα με χαμηλά προσόντα και να έχουν χαμηλότερους μισθούς, αλλά στέλνουν επίσης μεγαλύτερο μερίδιο του εισοδήματός τους πίσω στις οικογένειές τους.


Η αποχώρηση ανθρώπων σε ηλικία εργασίας μειώνει το εργατικό δυναμικό και αποδυναμώνει την ανάπτυξη της χώρας καταγωγής και το αποτέλεσμα αυτό πιθανώς να είναι ισχυρότερο για τις χώρες που αντιμετωπίζουν διαρροή εγκεφάλων.
Ωστόσο, οι μετανάστες που στέλνουν τα χρήματά τους φέρνουν πολλά οφέλη στις οικογένειές τους και παρέχουν οικονομικούς πόρους για το εμπόριο και τις επενδύσεις.
Η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι ο συνολικός αντίκτυπος αυτών των δυνάμεων εξαρτάται από το προφίλ των μεταναστών και το ποσό των χρημάτων που στέλνουν στην πατρίδα - με διαφορετικές καθαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή.
Για τις χώρες με εξειδικευμένους μετανάστες, όπως οι χώρες της Καραϊβικής και, σε μικρότερο βαθμό, οι χώρες της Νότιας Αμερικής, ο αρνητικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη από τη μετανάστευση δεν αντισταθμίζεται πλήρως από τα χρήματα που στέλνουν οι μετανάστες στην πατρίδα τους.
Αντίθετα, για τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, οι αρνητικές επιπτώσεις της μετανάστευσης φαίνεται να αντισταθμίζονται ευρέως από τα κέρδη από τα υψηλότερα εμβάσματά τους.
Ενώ οι συνέπειες της μετανάστευσης και των εμβασμάτων στην ανάπτυξη μπορεί να μην είναι σαφείς, τα εμβάσματα μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή οικονομικής σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης