Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Συνετό να βγει η Ελλάδα στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος

Regling: Συνετό να βγει η Ελλάδα στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως ο ESM ενδιαφέρεται για τις πολιτικές αποφάσεις στην Ελλάδα, όπως, παράλληλα, ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους
«Δεν μπορώ να πω ποιον μήνα αλλά πιστεύω ότι θα ήταν συνετό να γίνει η πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων πριν το τέλος του προγράμματος» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ESM K. Regling σχετικά με την δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ο Επικεφαλής του ESM σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τόνισε ότι «είναι κάτι που το έχουμε δει και στις άλλες χώρες, που εφάρμοσαν προγράμματα.
Δεν περίμεναν μέχρι την τελευταία μέρα του προγράμματος για να βγουν στις αγορές».
Ο κ. Regling σημείωσε πάντως πως πιστεύει ότι «μετά από τόσα χρόνια απουσίας από τις αγορές είναι σωστό να επιστρέψει η Ελλάδα με αργά βήματα».
Όπως επεσήμανε ο Κλ. Regling «ο αρμόδιος οργανισμός διαχείρισης του χρέους θα αναλύσει προσεκτικά και πολύ επαγγελματικά πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να βγείτε, εξαρτάται από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις μεταρρυθμίσεις και την κατάσταση των αγορών.
Και είμαι σίγουρος ότι αν υπάρχει μια συνέχεια του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι εφικτό».
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup ο κ. Regling απάντησε: «Δεν ξέρω ακριβώς ποιο ήταν το αφήγημα εδώ.
Ίσως οι προσδοκίες ήταν πολύ υψηλές. Κατά την δική μου οπτική το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ακολούθησε τον γενναιόδωρο δρόμο της δήλωσης του Eurogroup του Μαΐου του 2016 όπου αποσαφηνίστηκαν με αρκετά καλά διατυπωμένο τρόπο τα πιθανά μέτρα για το χρέος».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως ο ESM ενδιαφέρεται για τις πολιτικές αποφάσεις στην Ελλάδα, όπως, παράλληλα, ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Νωρίτερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισε πως η χώρα μας η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον τραπεζικό κλάδο.
Αυτό είναι το τετράπτυχο που στοιχειοθέτησε ο επικεφαλής του ESM, Κ. Regling, σημειώνοντας πως εάν αυτοί οι τομείς δείξουν σημάδια ανάκαμψης, τότε η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα επιστρέψει στην ελληνική οικονομία.
Ο Regling απέκλεισε τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως προέκυψε από τις επαφές Τσακαλώτου στο Λονδίνο.
Η επιστροφή της εμπιστοσύνης αποτελεί προϋπόθεση για την επάνοδο της χώρας στις αγορές.
O Regling επισήμανε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι το επόμενο success story του ESM, επισημαίνοντας ότι με τα τελευταία μέτρα που υιοθέτησε η ελληνική Βουλή τον προηγούμενο μήνα, η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε.
«Εάν η Ελλάδα τηρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, θα γίνει η επόμενη επιτυχία του ESM», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος.
Η ειδησεογραφία για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι θετική.
Ο Regling απέκλεισε τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, ενώ επιβεβαίωσε το καλό κλίμα που υπάρχει για την Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως προέκυψε από τις επαφές Τσακαλώτου στο Λονδίνο.
Όσον αφορά τα πλεονάσματα, ο Regling υποστήριξε ότι πολλές χώρες έχουν πετύχει υψηλά πλεονάσματα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει
δημοσιονομική υπευθυνότητα.
«Δεν υπάρχει πια το μοντέλο υψηλή ανάπτυξη με μεγάλα ελλείμματα», τόνισε ο επικεφαλής του ESM και χαρακτήρισε μεγάλο το διάστημα που βρίσκεται η Ελλάδα στα μνημόνια.
Ο Regling επανέλαβε επίσης ότι ο ESM αναμένεται να ξεκινήσει την καταβολή της ελληνικής δόσης την επόμενη εβδομάδα.
Ήδη ο ESM έχει δώσει στην Ελλάδα το ποσό των 173,5 δισ. ευρώ, με τη χώρα να εξοικονομεί περί τα 10 δισ. ευρώ ετησίως από το χαμηλό κόστος δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης