Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg: Αύξηση 4,3% των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη το 2017 - Η μεγαλύτερη των 3 τελευταίων ετών

Stoltenberg: Αύξηση 4,3% των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη το 2017 - Η μεγαλύτερη των 3 τελευταίων ετών
Οι υψηλότερες δαπάνες δείχνουν στην Ουάσινγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αξιόπιστους συμμάχους, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Η Ευρώπη και ο Καναδάς θα αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες με τον ταχύτερο ρυθμό των τριών τελευταίων ετών το 2017, δήλωσε σήμερα (28/6/2017) ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει θέσει την αύξηση των δαπανών ως την πρώτη του προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας την πρώτη του συνάντηση με τους συμμάχους του τον Μάιο για να επιπλήξει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις δαπάνες, οι οποίες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και δεν πληρούν τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ.
Η φετινή αύξηση της τάξεως του 4,3% αντιπροσωπεύει την ταχύτερη αύξηση των τριών τελευταίων ετών, μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια περικοπών, που έληξαν το 2014.
Το 2015 οι δαπάνες είχαν αυξηθεί κατά 1,8%, ενώ πέρυσι είχαν σημειώσει άνοδο 3,3%, αν και δεν ήταν σαφές πόσο κοντά στον στόχο φέρνει αυτό το ποσοστό τα μέλη.
Ο Stoltenberg δήλωσε ότι οι υψηλότερες δαπάνες της Ευρώπης και του Καναδά, ύψους περίπου 280 δισ. δολ. φέτος, είναι ο τρόπος του ΝΑΤΟ να δείξει στην Ουάσινγκτον ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αξιόπιστους συμμάχους, αφού ο Trump έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει την αξία της συμμαχίας.
«Για μένα, το “Πρώτα η Αμερική” δεν είναι “η Αμερική Μόνη”», δήλωσε ο Stoltenberg, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Trump που επικεντρώθηκε στα συμφέροντα και στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
«Καμία άλλη μεγάλη δύναμη δεν το έχει αυτό, η Κίνα, η Ρωσία δεν έχουν κάτι σαν αυτό που έχουν οι ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, 28 συμμάχους που στέκονται μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρέχουν υποστήριξη», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης