Διεθνή

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ο Schaeuble δεν αιτείται συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στη Bundestag

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Ο Schaeuble δεν αιτείται συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στη Bundestag
Δεδομένου ότι και με τη σύμφωνη γνώμη των ΚΟ όλων των κομμάτων το θέμα της εκταμίευσης έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή Προϋπολογισμού θα πρέπει να αναμένεται ότι την Τετάρτη στη συνεδρίασή της η επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως
Ο Wolfgang Schaeuble, κατά τις χθεσινές (25 Ιουνίου 2017) του δηλώσεις στη Handelsblatt, εννοούσε ότι δεν θα είχε την παραμικρή δυσκολία αν είχε τεθεί (στο παρελθόν) το όλο ελληνικό ζήτημα στην ημερησία διάταξη της γερμανικής βουλής (Bundestag), διευκρίνισε στο σημερινό κυβερνητικό briefing η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, κα Friederike von Tiesenhausen, αναφορικά με την προθυμία του να συζητήσει την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup στη Bundestag. Άλλωστε, σε αυτήν εναπόκειται σε ποιο όργανο θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Πάντως, σημείωσε, ο ίδιος ο Wolfgang Schaeuble δεν αιτείται συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.
Δεδομένου ότι και με τη σύμφωνη γνώμη των ΚΟ όλων των κομμάτων το θέμα της εκταμίευσης έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή Προϋπολογισμού θα πρέπει να αναμένεται ότι την Τετάρτη στη συνεδρίασή της η επιτροπή θα δώσει το πράσινο φως.
Χθες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι, η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού θα μπορούσε από μόνη της να δώσει το «πράσινο φως» στο δάνειο ύψους 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται πλήρης συζήτηση στο κοινοβούλιο.
Πάντως στις 16 Ιουνίου 2017 μία μέρα μετά το Eurogroup και απαντώντας στην έκκληση του SPD για μία συζήτηση επί του ελληνικού προγράμματος στο γερμανικό Κοινοβούλιο, είχε αναφέρει, πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο Schaeuble έκανε επίσης γνωστό, πως είχε συνομιλήσει με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα και τον ρόλο του ΔΝΤ.
Πρόσθεσε ότι, οι βουλευτές του γερμανικού κυβερνώντος κόμματος επιθυμούν την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά δεν υπήρξαν περαιτέρω ερωτήσεις για τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Μερικοί από τους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών στο πρόσφατο παρελθόν αντιτάχθηκαν στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
Εξήντα τρία από τα 309 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας τους ψήφισαν κατά του τρίτου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015.
Επίσης υπήρξαν τρεις αποχές.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού, η οποία ανέβαλε μια συνάντηση για το θέμα από την περασμένη Τετάρτη (21/6) έως τα τέλη Ιουνίου 2017, θα πρέπει να αποφασίσει εάν η συμφωνία του Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Επιπλέον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπήρχαν αποκλίσεις μεταξύ του Βερολίνου, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το εάν το χρέος της Ελλάδας ήταν βιώσιμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης