Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Τα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος επιστρέφουν

Brown Brothers Harriman: Τα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος επιστρέφουν
H Veneto Banca και η Banca Popolare di Vicenza έχουν μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης
Δύο από τις τράπεζες της Ιταλίας γίνονται η δεύτερη και η τρίτη τράπεζα της ευρωζώνης, ακολουθώντας την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας (την Banco Popular), που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας αρχής της ΕΚΤ, σύμφωνα με αναλυτές της Brown Brothers Harriman.
Συγκεκριμένα, η Veneto Banca και η Banca Popolare di Vicenza έχουν μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης, καθώς ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκρινε πως τα δύο ιδρύματα καταρρέουν ή κινδυνεύουν με διάλυση λόγω χρόνιας κεφαλαιακής ανεπάρκειας.
Ωστόσο, σε μία σημαντική παραχώρηση, η υπηρεσία της ΕΚΤ που είναι αρμόδια για εκκαθαρίσεις αποφάσισε πως η διάλυση θα γίνει βάσει των εθνικών «πτωχευτικών διαδικασιών της Ιταλίας».
Έτσι θα αποφευχθεί το αυστηρότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που προβλέπει «κούρεμα» για ορισμένους ομολογιούχους και μετόχους ως προϋπόθεση για να δοθεί κρατική βοήθεια.
«Η Ιταλία προσπάθησε με διάφορους τρόπους τις τελευταίες εβδομάδες να αποφύγει αυτό το αποτέλεσμα, κάτι που δείχνει την αντίσταση που εξακολουθεί να υπάρχει.
Η Ιταλία φαίνεται να κινείται γύρω από τα ισχυρότερα χαρακτηριστικά της οδηγίας BRRD.
Σε αντίθεση με την Ισπανία, η τράπεζα που αναλαμβάνει τα προβληματικά τραπεζικά assets δεν θα πρέπει να αναλάβει και τα κακά assets» αναφέρουν οι αναλυτές.
Μάλιστα, σημειώνουν ότι το τελικό κόστος της «κακής τράπεζας» (ίσως περίπου 10 δισ. ευρώ) θα βαρύνει τους φορολογούμενους μέσω της κυβέρνησης
«Πριν από μερικά χρόνια, οι ειδήσεις πριν από το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ δήλωσε ότι δύο προβληματικές ιταλικές περιφερειακές τράπεζες είχαν είτε αποτύχει είτε πρόκειται να αποτύχουν, θα ανέβαιναν γρήγορα στο επίπεδο συστημικής ανησυχίας και θα τσάκιζαν τις κεφαλαιαγορές.
Ωστόσο, σηματοδοτεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί και για την αξιοποίηση της θεσμικής ικανότητας ώστε να περιοριστεί και να εντοπιστεί.
Η Ιταλία θα δεσμεύσει μέχρι και 17 δισ. ευρώ για να καθαρίσει αυτές τις τράπεζες.
Φαίνεται ότι οι μέτοχοι και οι υποδεέστεροι πιστωτές θα εκκαθαριστούν, αλλά οι καταθέτες και οι ανώτεροι πιστωτές δεν θα πειραχθούν.
Η δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα θα αναλάβει τις καταθέσεις και τα assets και τα κακά assets θα απορροφηθούν από το κράτος και θα αποθηκευτούν σε «κακή τράπεζα».
«Η Ιταλία διαφύλαξε επίσης τους ανώτερους πιστωτές, σε αντίθεση με την Ισπανία.
Η λογική ήταν ότι ορισμένοι από τους ανώτερους πιστωτές ήταν μικροεπενδυτές οι οποίοι δεν ήταν απαραίτητο ότι γνώριζαν τους κινδύνους που είχαν αναλάβει» επισημαίνουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης