Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citi: Θα καταρρεύσουν οι μετοχές όταν μειωθούν οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών

tags :
Citi: Θα καταρρεύσουν οι μετοχές όταν μειωθούν οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών
Μήπως οι αγορές μετοχών έχουν γίνει παράλογες... διερωτάται η Citigroup
Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια που απασχολούν τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους τις τελευταίες εβδομάδες είναι η φαινομενικά ανεξήγητη απόκλιση ανάμεσα στην ευφορία που συνεχίζει να επικρατεί στις αγορές και τις προσδοκίες ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες σύντομα θα αρχίσουν να μειώνουν τους ισολογισμούς τους.
Αυτή η απόκλιση ώθησε την Citigroup, να προβλέψει ότι «περιμένει τις αγορές να καταρρεύσουν όταν οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν τους ισολογισμούς τους» ...
Όταν οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών αρχίσουν να μειώνονται θα είναι ο καταλύτης που θα οδηγήσει σε αναταραχή τις αγορές.
Τα επικίνδυνα, τα υψηλού ρίσκου περιουσιακά στοιχεία εμφανίζουν συνεχώς αυξανόμενες αποδόσεις…. για χρόνια και η αστάθεια της αγοράς βρίσκεται κοντά στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Οι εκτιμήσεις για άνοδο παραμένουν υψηλές, υποστηριζόμενες από τα χαμηλά επιτόκια και τα επίπεδα ρεκόρ του ρυθμού νομισματικής επέκτασης των κεντρικών τραπεζών.
Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.
Στις ΗΠΑ, τα επιτόκια αυξάνονται και η νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ και την BOJ αναμένεται να υποχωρήσει.
Μεσοπρόθεσμα, αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναταραχές στην αγορά και σε αύξηση της μεταβλητότητας.
Οι μετοχές σε αυτή την φάση πεισματικά αρνούνται να υποχωρήσουν ακόμη και ελάχιστα, καθώς κανείς δεν θέλει να είναι ο πρώτος που θα πουλήσει.
Εξετάζοντας αυτό το φαινόμενο, η Citigroup πρόσφατα τόνισε ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν – διαβρώσει - την αγορά σε τέτοιο βαθμό που λειτουργεί με διαφορετικές παραδοχές σε σχέση με το παρελθόν:
 ... τα μοντέλα μας υποδεικνύουν ότι οι αγορές είναι απίθανο να αντιδράσουν σπασμωδικά ή να διορθώσουν μέχρι να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές μειώσεις των αγορών περιουσιακών στοιχείων από τις κεντρικές τράπεζες....αναφέρει η Citigroup. 
Οι αγορές είναι ακραία στρεβλωμένες.
Μήπως οι αγορές μετοχών έχουν γίνει παράλογες;
Για τον Matt King της Citigroup η απάντηση, τουλάχιστον εν μέρει, είναι ναι.
Εν τω μεταξύ, ο στρατηγός αναλυτής της Citigroup Jeremy Hale προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσο παράλογη, μπορεί να είναι η διεθνής αγορά μετοχών στο τέλος του κύκλου;
Κατά την Citigroup παρακολουθώντας στενά τις τάσεις της εταιρικής μόχλευσης που είναι συχνά ένας καλός δείκτης για τον οικονομικό κύκλο προκύπτει ότι.... ήδη παρατηρείται επιβράδυνση της δημιουργίας πιστώσεων / δανείων από τις εμπορικές τράπεζες.
Οι δανειοδοτήσεις των εταιρειών μέσω της πιστωτικής αγοράς δάνεια και ομολογιακά έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά.
Υπενθυμίζουμε ότι όταν και οι δύο αυτές τάσεις μεταβληθούν αποφασιστικά, οι γκρίζες αποχρώσεις θα θολώσουν το φως στις αγορές.
Κατά την Citigroup θα χρειαζόταν μια σταθερή ανοδική πορεία για να είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πιστωτικός κύκλος δεν έχει αλλάξει. Σίγουρα, ο Trump θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές και να αγοράσει άλλο ένα ή δύο χρόνια πριν την καταιγίδα.
Με βάση την Citigroup αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι εάν η αγορά μετοχών συμπεριφέρεται παράλογα, όπως συμβαίνει μερικές φορές προς το τέλος του ανοδικού κύκλου.
Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό, η Citigroup εξέτασε πολλά μέτρα συσχέτισης, διασποράς και εύρους ενδοεταιρικών αγορών τόσο για τις μετοχές όσο και για τα κέρδη.
Όπως θα περίμενε κανείς, δεν μπορεί να υπάρξει μια ρητή απάντηση στο ερώτημα αν η αγορά «ενεργεί παράλογα», ειδικά επειδή το παράλογο ενός ατόμου είναι η «απόλυτα ορθολογική» πηγή πλούτου ενός άλλου ανθρώπου.





(Αρχική δημοσίευση 22:28, 25 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης