Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BIS: Οι 4 μεγάλες απειλές της παγκόσμιας οικονομίας διαφέρουν σε σχέση με το παρελθόν

tags :
BIS: Οι 4 μεγάλες απειλές της παγκόσμιας οικονομίας διαφέρουν σε σχέση με το παρελθόν
Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ανακάμψει… αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων δεν αυξήθηκαν ανάλογα....αναφέρει η BIS
(upd) Στους 4 μεγάλους κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας αναφέρεται η BIS (Bank of International Settlements) η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών ή Τράπεζα των τραπεζών όπως την ονομάζουν ορισμένοι.
Έπειτα από πολυετείς προκλήσεις πυρκαγιάς και θραυσμάτων, γνωστές και ως ετήσιες εκθέσεις της Τράπεζας Διεθνών.
Η BIS δημοσίευσε από τις πιο αισιόδοξες εκθέσεις της επικροτώντας την πρόσφατη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και προέβλεπε ότι το ΑΕΠ ενδέχεται σύντομα να επανέλθει στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο
Ωστόσο αυτό που ονομάζει «παγκόσμια συντονισμένη ανάκαμψη» τελεί υπό την αίρεση της αμερικανικής οικονομία που αναπτύσσεται οριακά, ενώ η BIS επισημαίνει ότι «παρά τις καλύτερες προοπτικές ένας παράγοντας που προβληματίζει είναι η χαμηλή μεταβλητότητα του δείκτη VIX ...
Επίσης παρατηρούνται τα εξής φαινόμενα.
Η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών μειώνεται ακόμη και όταν οι δείκτες της πολιτικής αβεβαιότητας αυξάνονται.
Καταγράφεται αποσύνδεση ρεκόρ μεταξύ μετοχών και ομολόγων.
Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν ανακάμψει… αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων δεν αυξήθηκαν ανάλογα.
Εν τω μεταξύ, η αισιοδοξία - τουλάχιστον όπως μετράται από διάφορες έρευνες, όπως ο PMI δείκτης μεταποίησης και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, είναι η υψηλότερη από την οικονομική κρίση, ακόμη και όταν η παγκοσμιοποίηση που είναι ισχυρός κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, έχει επιβραδυνθεί και βρίσκεται υπό την απειλή του προστατευτισμού.

Οι 4 βασικοί κίνδυνοι της διεθνούς οικονομίας

1)Πρώτον, μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να επιδράσει στην αύξηση διεθνώς, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες να καταστήσουν πιο αυστηρή την νομισματική πολιτική περισσότερο από ότι αναμενόταν.
Αυτό το τυπικό μεταπολεμικό σενάριο βρέθηκε στο επίκεντρο το 2016, ακόμη και ελλείψει αποδείξεων ανάκαμψης του πληθωρισμού.
2)Δεύτερον, και λιγότερο εκτιμώμενο, σοβαρό οικονομικό stress θα μπορούσε να προκύψει καθώς ωριμάζουν οι οικονομικοί κύκλοι.
Υπάρχει μια πιθανότητα δηλαδή η φάση του καθοδικού κύκλου να είναι πιο έντονη από ότι εκτιμάται.
3)Τρίτον, αν δεν υπάρχει σοβαρός οικονομικός φόβος, η κατανάλωση ενδέχεται να αποδυναμωθεί κάτω από το βάρος του χρέους και οι επενδύσεις ενδέχεται να μειωθούν επιδρώντας αρνητικά στην ανάπτυξη.
4)Τέταρτον, η άνοδος του προστατευτισμού θα μπορούσε να προκαλέσει την ανοιχτή παγκόσμια οικονομική τάξη.
Η ιστορία δείχνει ότι οι εμπορικές εντάσεις μπορούν να επιδράσουν στην δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας
Όπως αναφέρει η Goldman Sachs σχεδόν κάθε ύφεση μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο προκλήθηκε από την αντίδραση της Fed στην άνοδο του πληθωρισμού (συνήθως στον τομέα των βασικών προϊόντων).









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης