Asselborn (ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου): Το Brexit κρύβει παγίδες - Η οικονομία την ΕΕ είναι σε καλό δρόμο

Asselborn (ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου): Το Brexit κρύβει παγίδες - Η οικονομία την ΕΕ είναι σε καλό δρόμο
Η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τις πόρτες των φυλακών, πριν ανοίξουμε εμείς τη δική μας πόρτα για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μας
Αισιόδοξος για την πορεία της Ευρώπης εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn ο οποίος εκφράζει ανησυχίες για το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για τις "παγίδες" του Brexit.
Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) στον απόηχο της τελευταίας συνόδου κορυφής των Βρυξελλών ο έμπειρος πολιτικός κάνει λόγο για αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας και υπέρβαση της κρίσης, ενώ εκφράζει την ικανοποίησή του για την "αναχαίτιση της ευρω-φοβίας" με την εκλογή του Em. Macron στη Γαλλία.
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ωστόσο για την έλλειψη αλληλεγγύης στο προσφυγικό ζήτημα.
Όσο για το Brexit, ο Jean Asselborn καταγράφει τη θετική αφετηρία που σηματοδοτεί η πρόταση της πρωθυπουργού Theresa May για δικαίωμα παραμονής των ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία του για τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης, που τελικά μόνο λεπτομέρειες δεν είναι.
"Το σημαντικό είναι ότι μετά τις εκλογές στη Βρετανία δεν ακούμε πια τη μόνιμη επωδό, ότι Brexit σημαίνει Brexit και ότι η μη συμφωνία είναι προτιμότερη από μία κακή συμφωνία (no deal better than a bad deal).
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο βρετανικός λαός θέλει μία δίκαιη και υπεύθυνη διαπραγμάτευση με διαφάνεια" επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.
"Βέβαια παραμένει το πρόβλημα ότι η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, διαφορετικά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη διαπραγμάτευση.
Από κει και πέρα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα οικονομικά του Brexit.
Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση, για να δούμε τι είδους σχέση μπορούμε να οικοδομήσουμε μετά το 2019".
Ιδιαίτερα αισιόδοξος εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας ενώ είναι συγκρατημένος στο θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Δεν ξέρω αν είναι τόσο τεράστιο βήμα για την Ευρώπη η δέσμευση της βρετανίδας πρωθυπουργού, ότι οι πολίτες της ΕΕ που έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Βρετανία θα μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα μόνιμης παραμονής και μετά το Brexit.
Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να μην απελαύνονται ή εκδιώκονται οι ευρωπαίοι πολίτες» επισημαίνει.
O Λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ στηλιτεύει την έλλειψη προόδου, δηλαδή αλληλεγγύης, στο προσφυγικό ζήτημα. Και επικρίνει, χωρίς να τις κατονομάσει, τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες με βάση τις ευρωπαϊκές συμφωνίες, καθώς οχυρώνονται πίσω από την «εθνική τους ταυτότητα».
«Σας το λέω ευθέως: δεν καταλαβαίνω- και νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος στην Ευρώπη που δεν καταλαβαίνει- με ποιόν τρόπο μπορεί να κινδυνεύει η εθνική ταυτότητα σε μία χώρα εκατομμυρίων, η οποία υποδέχεται μερικές εκατοντάδες ή και χιλιάδες πρόσφυγες.
Δεν το αντιλαμβάνομαι και θεωρώ μάλιστα ότι πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.
Πρέπει να προσέξουμε όλοι μας, και από τις δύο πλευρές, ώστε να μην βρεθούμε μπροστά σε μία σύγκρουση Ανατολής-Δύσης», προειδοποιεί ο Jean Asselborn . Για να συμπληρώσει ότι «από το 2018 θα αρχίσουμε να κάνουμε κάποιες σκέψεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ μετά το 2020".
Το υπονοούμενο είναι σαφές: τα κράτη-μέλη που, ενώ στηρίζουν την οικονομική τους ανάπτυξη σε ευρωπαϊκά κονδύλια αρνούνται να επιδείξουν αλληλεγγύη στην προσφυγική κρίση, δεν θα είναι από τους κερδισμένους της διαπραγμάτευσης για το επόμενο πολυετές "πλαίσιο στήριξης».

"Εξομάλυνση" των σχέσεων με Τουρκία

Εκκρεμότητες υπάρχουν και στο ζήτημα της Τουρκίας.
Ο Jean Asselborn επιθυμεί την "εξομάλυνση", όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, των σχέσεων με την Άγκυρα.
Επισημαίνει ωστόσο ότι η άλλη πλευρά είναι εκείνη που οφείλει να κάνει το πρώτο βήμα.
Η εκτίμησή του:
«Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία πρέπει να ανοίξει τις πόρτες των φυλακών, πριν ανοίξουμε εμείς τη δική μας πόρτα για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μας.
Και δεν το λέω σε συνάρτηση με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Είναι γεγονός ότι σήμερα στην Τουρκία χιλιάδες άνθρωποι ρίχνονται στη φυλακή, ακόμη και εκείνοι που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμη και ο Taner Kilic, ο πρόεδρος (του τοπικού παραρτήματος) της Διεθνούς Αμνηστίας.
Πρέπει να σταματήσει αυτό.
Δεν μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες να διαπραγματευόμαστε για τελωνειακή ένωση και κατάργηση της βίζας. Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας και, επαναλαμβάνω, δεν πρόκειται για την ενταξιακή διαπραγμάτευση, αλλά για την εξομάλυνση των σχέσεών μας».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS