Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Σφίγγει ο κλοιός για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Temer - Θα του απαγγελθούν κατηγορίες για δωροδοκία

Reuters: Σφίγγει ο κλοιός για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Temer - Θα του απαγγελθούν κατηγορίες για δωροδοκία
Για να παραπεμφθεί, πάντως, o Michael Temer σε δίκη χρειάζεται η έγκριση και από τα 2/3 της κάτω Βουλής
Ο γενικός εισαγγελέας θα απαγγέλει μία κατηγορία κάθε φορά κατά του προέδρου της Βραζιλίας Μichael Temer, αντί να τις ανακοινώσει όλες μαζί, προκειμένου να αποδυναμώσει την υπερασπιστική του γραμμή, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με έναν βραζιλιάνικο νόμο, οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον εν ενεργεία προέδρου θα πρέπει να εγκριθούν από τα 2/3 της κάτω Βουλής, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο εισαγγελέας Rodrigo Janon αναμένεται να κατηγορήσει τον Temer για δωροδοκία την προσεχή εβδομάδα, ενώ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος θα κατηγορηθεί και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.
Η υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν επιτρέπει στον πρόεδρο της Βραζιλίας να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα στο Κογκρέσο.
Βουλευτές - κλειδιά είπαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα προχωρήσουν με τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, ενώ ούτε που σκέφτονται να αγγίξουν το ασφαλιστικό σύστημα.
Ο λόγος που ο Temer απασχολεί τη δικαιοσύνη είναι για να διερευνηθεί αν εισέπραξε 5 εκ. δολ. από την εταιρία παραγωγής κρέατος JBS SA για να τη βοηθήσει με φορολογικά θέματα και για να αποδεσμεύσει δάνεια προς αυτήν από κρατικές τράπεζες.
Ο Joesley Batista ένα από τα αδέρφια που διευθύνουν την JBS, είχε ηχογραφήσει συζήτηση στην οποία ακούγεται ο Temer να πληρώνει έναν μάρτυρα, ενώ κατηγορεί τον πρόεδρο της Βραζιλίας και για χρήματα που πήρε για την προεκλογική εκστρατεία του Δημοκρατικού Κόμματος.
Οι δικηγόροι του Temer προσπαθούν να ακυρώσουν το αποδεικτικό στοιχείο της ηχογραφημένης συνομιλίας, υποστηρίζοντας ότι είναι προϊόν χειραγώγησης.
Αλλά η αστυνομία αποφάνθηκε ότι το υλικό είναι γνήσιο.
Οι δικηγόροι του Temer υποστηρίζουν επίσης ότι το 1/3 των βουλευτών, που απαιτείται, μπλοκάρει την παραπομπή του σε δίκη.
Συγκεκριμένα, από τους 513 βουλευτές, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση 250 με 300.
Ωστόσο, ο εισαγγελέας Janot θα απαγγείλει τις κατηγορίες ξεχωριστά, προκειμένου να προκαλέσει πολλές ψηφοφορίες στο Κογκρέσο.
Σύμφωνα, εξάλλου, με δημοσκοπήσεις οι Βραζιλιάνοι ψηφοφόροι θεωρούν ότι ο Temer είναι διεφθαρμένος.
Με αυτή την τακτική του ο εισαγγελέας θα εξασφαλίσει και περισσότερο χρόνο, προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια και άλλες αποκαλύψεις για τον Temer, όπως λέει βουλευτής που θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του σε δίκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης