Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων του Mavi Marmara

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την αποζημίωση 20 εκατ. δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων του Mavi Marmara
Το ποσό θα μοιραστεί στις οικογένειες των δέκα άτυχων Τούρκων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους...
Το Ισραήλ επιβεβαίωσε σήμερα (23 Ιουνίου 2017) ότι κατέβαλε αποζημίωση συνολικού ύψους 20 εκατ. δολαρίων στις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο ανδρών των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στο πλοίο «Mavi Marmara», το οποίο στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010.
Το ποσό θα μοιραστεί στις οικογένειες των δέκα άτυχων Τούρκων πολιτών που έχασαν τη ζωή τους.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει ζητήσει δημόσια «συγγνώμη» για το τραγικό γεγονός.
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας υπέστησαν βαρύ πλήγμα το 2010, όταν Τούρκοι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς καταδρομείς που ήθελαν να εμποδίσουν την παραβίαση του ναυτικού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.
Η επιδρομή έγινε στο μεγαλύτερο πλοίο του στολίσκου, το «Mavi Marmara», που κατευθυνόταν στον παλαιστινιακό θύλακα που κυβερνά η Χαμάς.
Το 2013 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Benjamin Netanyahu, είχε εκφράσει μεταμέλεια - όχι συγγνώμη - προς τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό (και σήμερα πρόεδρο) Recep Tayyip Erdogan.
Ωστόσο, τον Ιούνιο του 2016 οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι άρχισαν μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους.
Η επαναπροσέγγιση οφειλόταν στην προοπτική σύναψης ιδιαίτερα κερδοφόρων συμφωνιών για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και τις αμοιβαίες ανησυχίες για τα ρίσκα στον τομέα της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης