Τελευταία Νέα
Οικονομία

Rice (ΔΝΤ): Το Ταμείο θα αποφασίσει για την Ελλάδα έως 27/7 - Χρειάζεται χρόνος για το χρέος - Η Lagarde θα επισκεφθεί την Αθήνα

Rice (ΔΝΤ): Το Ταμείο θα αποφασίσει για την Ελλάδα έως 27/7 - Χρειάζεται χρόνος για το χρέος - Η Lagarde θα επισκεφθεί την Αθήνα
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αποκάλυψε ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει προσκαλέσει στην Αθήνα την Christine Lagarde
Την εκτίμηση ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα καταλήξει σε συμπέρασμα για το ελληνικό χρέος έως τις 27 Ιουλίου του 2017 εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice.
Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του bankingnews.gr το ΔΝΤ στις 27 Ιουλίου θα εγκρίνει την απόφαση για παραμονή στο ελληνικό πρόγραμμα μέσω της «συμφωνίας επί της αρχής» χωρίς να συμμετάσχει με νέο δάνειο και διατηρώντας την αρνητική έκθεση βιωσιμότητας (DSA) για το ελληνικό χρέος.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο ίδιος επεσήμανε ότι «έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος» στο μέτωπο αυτό με τους Ευρωπαίους, ωστόσο για την ώρα οι συζητήσεις δεν φαίνεται να καταλήγουν σε συμφωνία και γι' αυτό χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προς τους δημοσιογράφους o Rice αποκάλυψε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde έχει αποδεχθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, να επισκεφθεί την Αθήνα αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.

Παραμένουν οι διαφωνίες για το πρωτογενές πλεόνασμα

Εν τω μεταξύ, ο Rice επεσήμανε ότι παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν για μετά το 2022.
Μάλιστα, τόνισε ότι το Ταμείο επιμένει στον στόχο στο 1,5% επισημαίνοντας ότι «η άποψη μας για ρεαλιστικό μονοπάτι όσον αφορά στην ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά είναι γνωστή».
Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι ρεαλιστικός, ωστόσο στη συνέχεια το Ταμείο υποστηρίζει ότι ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2% που συμφωνήθηκε στο Λουξεμβούργο, για την περίοδο 2023-2060.
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέρριψε, για ακόμα μία φορά, την κριτική που ασκείται στο Ταμείου ότι συμφώνησε στο Eurogroup ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.
Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία αλλά για μια συμφωνία ευθυγραμμισμένη με τους κανονισμούς του ΔΝΤ.
Πάντως, ο ίδιος επανέλαβε ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι να υπάρξει σαφής και αξιόπιστη δέσμευση των Ευρωπαίων για το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης