Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Στο 5% θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων έως το 2020

Κύπρος: Στο 5% θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων έως το 2020
"Αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε με μεγάλη άνεση γιατί αυτή την στιγμή περίπου εκπέμπουμε γύρω στα 4 εκατομμύρια"
Μέχρι το 2020 η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να μειώσει τις εκπομπές της στο 5%, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι η Κύπρος αυτό το στόχο θα τον πετύχει με ιδιαίτερη ευκολία.
Ο Υπουργός Γεωργίας ενημέρωσε σήμερα 21/6/2017 την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος για τη στρατηγική εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.
Συγκεκριμένα,σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, παρουσίασε τους στόχους της Κύπρου σε σχέση με την Συμφωνία του Παρισιού, αλλά και το Σχέδιο Δράσης της Κύπρου, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει τους στόχους της.
«Η δική μας η περιοχή άρχισε να ήδη να σημειώνει υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ανομβρία, λειψυδρία κλπ. Η Συμφωνία του Παρισιού είναι μια νομικά δεσμευτική συμφωνία η οποία εγκρίθηκε από 195 χώρες και η συμφωνία αυτή παρέχει κατευθυντήριους στόχους για όλες τις προσπάθειες για προσαρμογή και μετριασμό των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.
Οι στόχοι αυτής της συμφωνίας χωρίζονται σε δύο μέρη.
Ο πρώτος είναι ο μετριασμός από τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή και εδώ καθορίζεται ως μακροπρόθεσμος στόχος της διαχείρισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή και εάν είναι δυνατό να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για να περιορίσουμε την υπερθέρμανση περίπου κάτω στο 1,5 βαθμό Κελσίου εάν είναι δυνατό», είπε ο Υπουργός Γεωργίας, ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Οι παγκόσμιες εκπομπές, συνέχισε, πρέπει να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στο μέγιστο τους σημείο και από το 2050 και μετά πρέπει οι εκπομπές αυτές να είναι ουδέτερες, δηλαδή ότι εκπέμπετε πρέπει και να απορροφάτε.
«Η Συμφωνία αυτή περιέχει και δράσεις και για την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με στόχο να καταστεί κάθε περιοχή πιο ανθεκτική σε αυτές τις αλλαγές.
Ο πυρήνας αυτής της συμφωνίας αποτελείται από μια νομικά δεσμευτική πράξη, δηλαδή όσες χώρες την έχουν υπογράψει είναι νομικά δεσμευμένες για να ακολουθήσουν τις διατάξεις αυτής της συμφωνίας και να παρουσιάσουν ένα φιλόδοξο σχέδιο με εθνικά καθορισμένες προθέσεις συνεισφοράς για τον μετριασμό σε βάθος χρόνου και κυρίως με την μείωση των εκπομπών αερίων.
Το κάθε κράτος μέλος είναι και υποχρεωμένο να εφαρμόσει και επιπλέον εθνικά μέτρα ούτως ώστε να πετύχει τους στόχους της όσο το δυνατό πιο σύντομα», συμπλήρωσε.
Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε, επίσης, ότι στις 22 Απριλίου 2016 έχει υπογράψει αυτή την Συμφωνία εκ μέρους της Κύπρου και στις 23 Δεκεμβρίου 2016 η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει αυτή την συμφωνία με την ψήφιση της νομοθεσίας περί της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή και τίθεται πλέον σε ισχύει από το 2020.
«Μέσα από αυτή την συμφωνία έχουν ληφθεί συλλογικοί στόχοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δέσμευση είναι ότι μέχρι το 2030 όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειώσουν τις εγχώριες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο 40% σε σχέση με το 1990.
Οι συγκοινωνίες στην Κύπρο αποτελούν ένα μεγάλο ρυπογόνο τομέα αφού αποτελούν το 25% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», σημείωσε.
Ο κ. Κουγιάλης είπε ότι η Κύπρος για να πετύχει τους στόχους της θα πρέπει να γίνουν αλλαγές σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας. «Εννοώ την διείσδυση καθαρότερων καυσίμων και μεγαλύτερη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πρέπει να ληφθούν και μια σειρά από κατάλληλα μέτρα και πολιτικές οι οποίες θα ενθαρρύνουν στην περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας» συμπλήρωσε.
Μέχρι το 2020, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, έχουν ένα στόχο, αυτό της μείωσης των ρύπων στο 5% σε σχέση με το 2005.
«Για την Κύπρο αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκπέμπουμε γύρω στα 6 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμο του διοξειδίου του άνθρακα. Θεωρούμε ότι αυτό τον στόχο θα τον πετύχουμε με μεγάλη άνεση γιατί αυτή την στιγμή περίπου εκπέμπουμε γύρω στα 4 εκατομμύρια», πρόσθεσε.
Ο κ. Κουγιάλης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, είπε ότι έχει εξηγήσει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ότι για την Κύπρος εκτιμάται, σύμφωνα με τις επαφές που είχαν μέχρι σήμερα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον Επίτροπο Κλιματικής Αλλαγής, ότι ο εθνικός στόχος που θα τεθεί θα κυμαίνεται στα 24% μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, Διοξειδίου του Άνθρακα, δηλαδή, σε σχέση με το 2005.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης