Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Το ΤΑΙΠΕΔ διευθετεί το θέμα της ασυλίας για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης

Reuters: Το ΤΑΙΠΕΔ διευθετεί το θέμα της ασυλίας για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης
Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι η ευρωζώνη ενδέχεται να μπλοκάρει τη δόση εάν η Αθήνα δεν χορηγήσει ασυλία στους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ
Στην αίτηση αναίρεσης για την παραπομπή σε δίκη των μελών του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται το Reuters, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών ώστε να διασφαλιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Την περασμένη εβδομάδα η Αθήνα εξασφάλισε δόση 8,5 δισ. ευρώ, κάτι που θα της δώσει τη δυνατότητα να μην αθετήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις τον Ιούλιο του 2017.
Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Luis de Guindos, προειδοποίησε ότι η ευρωζώνη ενδέχεται να μπλοκάρει τη δόση εάν η Αθήνα δεν χορηγήσει ασυλία σε τρεις συμβούλους από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, οι οποίοι ήταν σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι τρεις σύμβουλοι κατηγορήθηκαν το 2015 για μια συμφωνία πώλησης και εκμίσθωσης 28 κρατικών κτιρίων.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης για την παραπομπή σε δίκη των μελών του ΤΑΙΠΕΔ

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατατέθηκε αίτηση με την οποία ζητείτε να ασκηθεί αναίρεσης κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονται 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και 3 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού για πλημμεληματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία.
Η υπόθεση αφορά την πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου την περίοδο 2013-2014.
Όπως είναι γνωστό, μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι 3 Ευρωπαίοι τεχνοκράτες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό αντικείμενο εργασίας).
Οι δικηγόροι Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Ιωάννης Γιαννίδης και Νικόλαος Πατεράκης, οι οποίοι κατέθεσαν την αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι βασικός λόγος για την παραπομπή των εμπειρογνωμόνων είναι η παραγνώριση από το Συμβούλιο Εφετών της διάταξης, σύμφωνα με την οποία: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη συμβουλίων εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή (16/6/2017) o υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, είχε δηλώσει ότι το Eurogroup μπορεί να μπλοκάρει τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, εάν η Ελλάδα δεν χορηγήσει ασυλία στους αξιωματούχους του ΤΑΙΠΕΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης