Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Το εκπαιδευτικό σύστημα φτιάχνει δημοσίους υπαλλήλους - Έρευνα ΕΥ και Οικονομικού Πανεπιστημίου

Το εκπαιδευτικό σύστημα φτιάχνει δημοσίους υπαλλήλους - Έρευνα ΕΥ και Οικονομικού Πανεπιστημίου
Το 53% των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων παρακολουθούν αντικείμενα σπουδών που δεν συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας
Τα πιο περίεργα συμβαίνουν στη χώρα μας.
Η Ελλάδα εμφανίζει υψηλά ποσοστά ανεργίας και την ίδια στιγμή οι εταιρείες δεν μπορούν να βρουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται.
Έρευνα της EY σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την εταιρεία eNDEAVOR Greece, προκύπτει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι σε ευθυγράμμιση με την επιχειρηματικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Ένα από τα στοιχεία που προκύπτει είναι ότι το 53% των αποφοίτων των ελληνικών πανεπιστημίων παρακολουθούν αντικείμενα σπουδών που δεν συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Οι υποψήφιοι φοιτητές σχεδιάζουν τη ζωή τους με βάση μία θέση στο Δημόσιο ενώ ο ιδιωτικός τομέας δεν τους ελκύει και αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου.
Στην … αγκαλιά του Δημοσίου σχεδιάζουν οι πρωτοετείς φοιτητές το μέλλον τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας κατακλύζονται οι Θεολογικές σχολές των ανθρωπιστικών επιστημών και οι διδασκαλικές ακαδημίες καθώς είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος ενώ οι παραγωγικές σχολές και ο τομέας της πληροφορικής βρίσκονται πολύ χαμηλά στις προτιμήσεις τους, με αποτέλεσμα μόλις το 4% επιλέγει επιστήμες που σχετίζονται με την πληροφορική.
Πρόκειται για έναν τομέα αιχμής και της υψηλής ζήτησης σε όλη την Ευρώπη καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν επιπλέον 750.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020. Στην έρευνα σημειώνεται ότι η επιχειρηματικότητα των νέων φθάνει μέχρι τον κλάδο εστίασης ενώ λείπουν από τις επιλογές τους άλλοι πιο δυναμικοί όπως είναι οι κρίσιμοι κλάδοι όπως της παραγωγής τροφίμων, της ενέργειας και της έρευνας.
Την περίοδο της κρίσης, ο κλάδος που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες σε θέσεις εργασίας ήταν ο κατασκευαστικός σημειώνοντας μείωση 63,7% με αποτέλεσμα να χαθούν συνολικά 255.000 θέσεις εργασίας.
Η μεταποίηση έχασε 192.000, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 20,8% ή 175.000 θέσεις εργασίας.
Μόλις πέντε κλάδοι κατέγραψαν αύξηση της απασχόλησης , ανάμεσα σε αυτούς είναι οι διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες με ποσοστό 22,5%, η εστίαση 10,1%, ο τουρισμός 10% και η ναυτιλία με 7,5%.
Ο κλάδος της πληροφορικής, ο μικρότερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 5.000 και σε ποσοστό 22,7%.

Η εκπαίδευση μακριά από την επιχειρηματικότητα

Το 53% των αποφοίτων που συμμετείχε στην έρευνα είπαν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν συμβάλλει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Το 82% των νέων θεωρεί ότι εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους προετοιμάζει για την αγορά εργασίας και το 76% δεν έχει κάνει πρακτική άσκηση.
Οι απόφοιτοι μιλούν για απαρχαιωμένα προγράμματα σπουδών, την απουσία γνώσης και ανάπτυξης soft skills.
Στην αντίπερα όχθη, οι επιχειρηματίες δεν αναλαμβάνουν επαρκείς πρωτοβουλίες.
Το 77% των εργοδοτών δυσκολεύεται να βρει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό το 88% των νέων θεωρεί ότι οι επιχειρήσεις δεν προσφέρουν ποιοτική και καλά αμειβόμενη απασχόληση, το 30% των εργαζόμενων έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα κατάρτισης που πληρώθηκε από τον εργοδότη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της EY κ. Παναγιώτης Παπάζογλου, ανέφερε ως παράδειγμα ότι ναυτιλιακές εταιρείες δεν βρίσκουν ηλεκτρολόγο, αναδεικνύοντας την αδυναμία του εκπαιδευτικού συστήματος να συγχρονιστεί με τις ανάγκες της οικονομίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης