Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς Τουρκία: Ξεχάστε την ένταξη στην ΕΕ αν εφαρμοστεί το νέο Σύνταγμα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς Τουρκία: Ξεχάστε την ένταξη στην ΕΕ αν εφαρμοστεί το νέο Σύνταγμα
Το αναθεωρημένο Σύνταγμα εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 και προβλέπει τη διεύρυνση των εξουσιών του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan
Για επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σε περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το αναθεωρημένο Σύνταγμα της χώρας, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω σχετικού ψηφίσματος,
Το αναθεωρημένο Σύνταγμα εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017 και προβλέπει τη διεύρυνση των εξουσιών του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση του αξιώματος του πρωθυπουργού και μια προεδρία με ευρύτατες εξουσίες, περιλαμβανομένων της δυνατότητας έκδοσης διαταγμάτων αλλά και της παρέμβασης στο πεδίο της δικαιοσύνης.
Αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένες στις 3 Νοεμβρίου 2019.
Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις αρχές Ιουλίου.
Οι βουλευτές της Επιτροπής «εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και τη μάχη ενάντια στην διαφθορά», τονίζει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης