Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι αγορές πανηγυρίζουν για τη συμφωνία του Eurogroup - Σκεπτικισμός μεταξύ των αναλυτών

FT: Οι αγορές πανηγυρίζουν για τη συμφωνία του Eurogroup - Σκεπτικισμός μεταξύ των αναλυτών
Παραμένουν οι αμφιβολίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
«Εννέα μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας, η Ελλάδα έχει επιτέλους πρόσθετη χρηματοδότηση» σχολιάζουν οι Financial Times με αφορμή την απόφαση που λήφθηκε στο χθεσινό (15/6/2017) Eurogroup.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο σημειώνει ράλι ενώ το χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε υψηλό δυο ετών σήμερα (16/6/2017).
Έπειτα από πολύμηνη διαφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, το ΔΝΤ συμφώνησε επί της αρχής ώστε να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ωστόσο δεν θα κάνει εκταμίευση χρημάτων εάν δεν του δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
«Η συμφωνία ξεπέρασε ένα αδιέξοδο 12 μηνών μεταξύ των δανειστών και θα παρέχει διαβεβαιώσεις στη Γερμανία, ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ελλάδας έπειτα από επτά χρόνια μνημονίων» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι τα νέα, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να υποχωρεί κατά 11 μονάδες βάσης.
«Ενώ η συμφωνία θα μπορούσε να αποδείξει τη συνήθη άσκηση στην αποφυγή του προβλήματος, το γεγονός είναι ότι τώρα είναι απίθανο να εμφανιστεί μια νέα κρίση στην Ελλάδα τον Ιούλιο» δήλωσε ο Simon Derrick στο BNY Mellon.
Από την πλευρά του, ο Antonio Garcia Pascual της Barclays πρόσθεσε ότι η συμφωνία «stand-by» ήταν ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που περίμενε η αγορά.

Αμφιβολίες μεταξύ των αναλυτών

Αν και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, ελπίζει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ξεκαθαριστούν το συντομότερο δυνατό, κάποιοι αναλυτές εκφράζουν τις αμφιβολιες τους σχετικά με το εάν η ΕΕ θα κάνει κάνει το 2018 ή πιο μετά.
Σύμφωνα με τον Mutjaba Rahman της Eurasia Group, η επίμονη αντίθεση της ΕΕ -με επικεφαλής το Βερολίνο- όσον αφορά στην τολμηρή αναδιάρθρωση του χρέους, κάνει πολύ απίθανο το ενδεχόμενο να παρέχει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα το 2018.
«Η γλώσσα του Eurogroup υποδηλώνει ότι το ΔΝΤ είναι μέσα, αλλά στην πράξη είναι έξω», δήλωσε ο κ. Rahman και προσθέτει «είναι πλέον πολύ απίθανο το Eurogroup να παράσχει πρόσθετες διαβεβαιώσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ».
Την ίδια στιγμή, αναλυτές της Citigroup, οι οποίοι πρώτοι εισήγαγαν τον όρο «Grexit» το 2012, υποστηρίζουν ότι η συμφωνία του Eurogroup δεν επέφερε ουσιαστικά οφέλη στο ακανθώδες θέμα της ελάφρυνσης του χρέους: «Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι τα ίδια με αυτά που διατυπώθηκαν πέρυσι».
Παράλληλα, προειδοποιούν ότι οι πιθανότητες για ένα τέταρτο ελληνικό σχέδιο διάσωσης παραμένουν υψηλές.
«Είναι μάλλον απίθανο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές στη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», προσθέτουν.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης