Τελευταία Νέα
Οικονομία

Υπεγράφη κοινή διακήρυξη των ΥΠΕΝ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για EastMed και EuroAsia Interconnector

Υπεγράφη κοινή διακήρυξη των ΥΠΕΝ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για EastMed και EuroAsia Interconnector
Ο κ. Στάινιτς καλωσόρισε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων στις περιοχές Karich και Tanin
Με την υπογραφή δύο σημαντικών διακηρύξεων, με διεθνή απήχηση για τον ενεργειακό τομέα, ολοκληρώθηκε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, υπέγραψαν κοινή Διακήρυξη, όπου αναγνωρίζεται η σημαντική πρόοδος των προκαταρκτικών τεχνοοικονομικών μελετών στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed.
Αποφασίστηκε, με τη συνδρομή και της Ιταλίας, η υπογραφή Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την προώθηση του σχεδιασμού του αγωγού EastMed, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο προς το τέλος του 2017 και θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου.
Τέλος, αναφορικά με το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector, οι τρεις πλευρές δήλωσαν την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την μελέτη των οικονομικών και τεχνικών πλευρών του έργου.
Συζητήθηκε, επίσης, η ελληνική πρόταση να προστεθεί στο καλώδιο και οπτική ίνα, ώστε να διασφαλιστούν οφέλη και στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.
Προηγήθηκε διμερής συνάντηση τον Υπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, στο πλαίσιο του τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο κρατών.
Ο κ. Σταθάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ισραηλινό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα και ειδικότερα για το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών ενεργειακών εταιρειών στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Ο κ. Στάινιτς καλωσόρισε τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στον τομέα αξιοποίησης υδρογονανθράκων στις περιοχές Karich και Tanin, τις κάλεσε να ενισχύσουν τον ρόλο τους στην αξιοποίηση Ισραηλινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και υπογράμμισε την περαιτέρω ώθηση που μπορεί ο ενισχυμένος ρόλος τους να προσφέρει στο σχεδιασμό του αγωγού EastMed. Υπογράφηκε κοινή Διακήρυξη, με την οποία επικυρώνεται η άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συμφωνείται η επέκτασή της.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης