Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling (ESM): Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

tags :
Regling (ESM): Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις
«Η Ελλάδα εξοικονόμησε 9,9 δισ. ευρώ το περασμένο έτος, που ισοδυναμεί με το 5,6% του ΑΕΠ της χώρας»
H Ελλάδα θα επιστρέψει και πάλι στις διεθνείς αγορές ομολόγων εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, διαμήνυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ESM.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την άποψη πως η Ελάδα θα ακολουθήσει τον δρόμο και των υπόλοιπων χωρών που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως οι Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος.
«Το προηγούμενο έτος έδειξε ότι η στρατηγική μας να δίνουμε δάνεια με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις λειτουργεί καλά.
Οι χώρες δρέπουν τα οφέλη της δύσκολης οικονομικής προσαρμογής, με ξεκάθαρα κέρδη στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ο ESM βοήθησε τις χώρες αυτές να μπουν στη σωστή πορεία με μεγάλες περιόδους ωριμότητας στα ομόλογα και χαμηλά επιτόκια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα εξοικονόμησε 9,9 δισ. ευρώ το περασμένο έτος, που ισοδυναμεί με το 5,6% του ΑΕΠ της χώρας», ανέφερε στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως οι χώρες που έχει δανείσει ο Μηχανισμός έχουν εξοικονομήσει συνολικά 14,4 δισ. ευρώ σε πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους τους το 2016, αν συγκρίνουμε με το εκτιμώμενο κόστος χρηματοδότησης από τις αγορές.
«Το 2016 εκταμιεύσαμε 10,3 δισ. στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό όγκο δανείων της χώρας στα 173,5 δισ. ευρώ.
Με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Κύπρο, 4 από τις 5 χώρες του προγράμματος είναι σήμερα “ιστορίες επιτυχίας”.
Τα μέτρα βραχυπρόθεσμης ελάφρυνσης χρέους θα να μειώσουν τον λόγο χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 20 μονάδες βάσης, και τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες, έως το 2060».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης