Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόσο κοντά στην δημιουργία Εναίου Νομισματικού Ταμείου είναι η Ευρώπη;

Πόσο κοντά στην δημιουργία Εναίου Νομισματικού Ταμείου είναι η Ευρώπη;
Οι ευρωπαίοι ζητούν πλέον όλο και πιο πολύ επιθετικές και ταχείες μεταρρυθμίσεις της ζώνης του ενιαίου νομίσματος
Αυξάνονται εντός της ΕΕ οι πολιτικές πιέσεις για τη σύσταση και δημιουργία ενός Ενιαίου Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) που θα αναβαθμίσει τον ESM και θα στηρίζει τις χώρες σε δημοσιονομικές και τραπεζικές κρίσεις.
Η έκκληση του Ισπανού υπουργού οικονομικών Luis de Guindos στις 14 Ιουνίου για «επιθετικές» και ταχείες μεταρρυθμίσεις της ζώνης του ενιαίου νομίσματος, που περιλαμβάνουν την δημιουργία ενός τέτοιους Ταμείου (ΕΝΤ) αλλά και τη σύσταση μηχανισμού ελέγχου των «απείθαρχων» κρατών μελών, δεν είναι τυχαία.
Η Ευρωπαίοι ηγέτες που στηρίζουν αυτή την κίνηση βρήκαν στο πρόσωπο του Em. Macron έναν ακόμη σύμμαχο που μπορεί να ισχυροποιήσει το κίνημα των χωρών που επιθυμούν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.
«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο Luis de Guindos, σε συνέντευξη του (14/6) στους Financial Times τονίζοντας ότι «στη ΕΕ υπάρχει μια διάχυτη αντίληψη ότι έχουν δημιουργηθεί ρωγμές στη ζώνη του ευρώ που πρέπει να διορθωθούν άμεσα».

Η εκλογή Macron, Trump και το Brexit αλλάζει τις ευρωπαικές προοπτικές 

Οι δηλώσεις βρίσκουν όλο και πιο πρόσφορο έδαφος μεταξύ των ηγετών της ΕΕ που είναι πρόθυμοι να εγκαινιάσουν μια νέα εποχή για το ευρώ, ώστε να αξιοποιήσει την ολοένα και πιο ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που τα αντί -ευρωπαϊκά κόμματα χάνουν έδαφος.
Η εκλογή Macron στη Γαλλία και η δυναμική που φαίνεται να έχει και στην Ευρώπη, πρόκειται να ευνοήσει αυτή τη διαδικασία η οποία για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης το 2010 βρίσκει πραγματική αναταπόκριση.
Αλλωστε από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις για το ποιος θα είναι ο ρόλος ενός τέτοιους Ευρωπαϊκού Ταμείου στον αντίποδα του ΔΝΤ.
Η "συγκρουση" Schaeuble με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος έχει κάνει πιο ισχυρή την ανάγκη δημιουργίας του Ταμείου.
Η «δεξαμενή σκέψης» Bruegel έχει προτείνει από το 2010 ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο θα αναλάμβανε τα χρέη των κρατών-μελών έως και το 60% του ΑΕΠ τους ενώ το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας θεωρούσε οτι θα έπρεπε να γίνει μέσω της έκδοσης ευρωπαικού ομολόγου μέσω του οποίου θα γίνεται η μείωση του χρέους.
Οι απόψεις που κατά καιρούς εκφράζονται εντός της ΕΕ για τη σύσταση Ενιαίοι Νομισματικού Ταμείου ενισχύθηκαν περεταίρω μετά και την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ και την εκλογή Trump στις ΗΠΑ καθώς όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούν ότι η Ευρώπη πρέπει τώρα να είναι πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και να στηριχτεί πλέον στα πόδια της.

Ασφάλεια μέσω ρήτρας πτώχευσης

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών W. Schaeuble στηρίζει από την αρχή την ιδέα της δημιουργίας ενός Ενιαίου Νομισματικού Ταμείου το οποίο θα εχει ως στόχο τη μείωση του κινδύνου νέων κρίσεων στην ΕΕ που θα μπορούσαν να επιλύσουν τη σταθερότητα του νομίσματος.
Όπως έχει κατά καιρούς έχει τονίσει «το ευρώ πρέπει να είναι ανεξάρτητο από τις πολιτικές αλλαγές στα κράτη μέλη και ανεξάρτητο από τις εκλογές. Θα πρέπει να θεωρείται άνευ σημασίας για τη σταθερότητα του νομίσματος αν έρθει στην εξουσία μια αριστερή, μια φιλελεύθερη, μια συντηρητική ή ακόμη μια εθνικιστική κυβέρνηση. Για την περίπτωση που προκύψουν προβλήματα σε νομισματικό επίπεδο, θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί», είχε δηλώσει πρόσφατα στη γερμανική Suddeutsche Zeitung.
Ωστόσο, η Γερμανία θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή «ασφάλειας μέσω ρήτρας πτώχευσης» δηλαδή, οι χώρες που απειλούνται με πτώχευση θα λαμβάνουν ειδικό δάνειο-γέφυρα για τις άμεσες υποχρεώσεις τους και ως αντάλλαγμα θα μειώνουν τα χρέη τους με τη συμμετοχή των πιστωτών.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επανεκλογή της Merkel στην καγκελαρία στις κρίσιμες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα ανοίξει τη συζήτηση για τη δημιουργία του Ταμείου.
Στο μεταξύ ο W. Schaeuble θα επιδιώξει σε πρώτη φάση την εισαγωγή κανόνων πτώχευσης των κρατών, μέσω της συνθήκης που διέπει τον ESM στον οποίο θα περάσει μελλοντικά ο έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών από την Κομισιόν.
Κι αυτό, γιατί η δημιουργία του Ενιαίου Νομισματικού Ταμείου προϋποθέτει τη συναίνεση των κρατών - μελών και την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών κάτι που θεωρείται δύσκολο και χρονοβόρο.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης