Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ταχύτερη του αναμενομένου η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed

Fitch: Ταχύτερη του αναμενομένου η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed
Η αύξηση των επιτοκίων και οι μετέπειτα δηλώσεις της Janet Yellen ενισχύουν την άποψη της Fitch ότι τα επιτόκια ενδέχεται να εξομαλυνθούν στο 3,5% μέχρι το 2020
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve, Fed) βαδίζει προς μία ταχύτερη του αναμενομένου (σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αγορών) ομαλοποίηση (σσ: σύσφιξη) της νομισματικής της πολιτικής, σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, στον απόηχο της σημερινής (14 Ιουνίου 217) απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια στο εύρος 1% - 1,25%.
Η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένεται να ξεκινήσει τη σταδιακή κατάργηση της επανεπένδυσης ολόκληρου του ισολογισμού το 2017, με τις λεπτομέρειες να έπονται.
Η αύξηση των επιτοκίων και οι μετέπειτα δηλώσεις της Janet Yellen ενισχύουν την άποψη της Fitch ότι τα επιτόκια ενδέχεται να εξομαλυνθούν στο 3,5% μέχρι το 2020, όταν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα αυξηθούν πάνω από 4%. Αυτές οι εξελίξεις θα σηματοδοτήσουν σημαντική μεταβολή στο περιβάλλον των παγκόσμιων επιτοκίων, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.
Η Fitch πιστεύει ότι η Fed είναι όλο και πιο άνετη με τη διαδικασία εξομάλυνσης και εξαρτάται πλέον λιγότερο από τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με τον πληθωρισμό, καθώς οι πρόσφατες επιδόσεις ήταν κάτω από τον στόχο του 2%.
Επίσης, τονίζει ότι η πτώση των πραγματικών επιτοκίων κοντά στο 0% οφείλεται μεταξύ άλλων στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ (λόγω δημογραφικών στοιχείων) και την εξασθένηση της αύξησης της παραγωγικότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης