Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έτοιμη να τραβήξει την… σκανδάλη η Fed – Ο αδύναμος πληθωρισμός δεν θα αποτρέψει αύξηση επιτοκίων

Έτοιμη να τραβήξει την… σκανδάλη η Fed – Ο αδύναμος πληθωρισμός δεν θα αποτρέψει αύξηση επιτοκίων
Τη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων για το 2017 αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ
Σήμερα (14/6/2017) αναμένονται οι αποφάσεις από τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) και, όπως όλα δείχνουν, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μια σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, «κόντρα» σε μια σειρά από αδύναμα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη χώρα, δείχνοντας ότι βασίζεται αποκλειστικά στην ισχυρή αγορά εργασίας.
Η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, και οι συνάδελφοί της στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αναμένεται ευρέως να αυξήσουν το εύρος των επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 0,25%, και συγκεκριμένα στο φάσμα 1% - 1,25%.
Επιπρόσθετα, η Fed αναμένεται να ενημερώσει τη δήλωσή της περί ομαλοποίησης» της νομισματικής πολιτικής.
Τα νέα στοιχεία στη δήλωση θα περιλαμβάνουν την στρατηγική που θα ακολουθήσει για να μειώσει το μέγεθος του ισολογισμού της, που τώρα ανέρχεται στα 4,5 τρισ. δολ., μέσω της σταδιακής επανεπένδυσης των εσόδων από την ωρίμανση ομολόγων στο χαρτοφυλάκιό της.

Τι θα περιλαμβάνει η δήλωση της Fed;

Τα νούμερα του δομικού πληθωρισμού των ΗΠΑ κατευθύνθηκαν προς τη λάθος κατεύθυνση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2017, ενώ οι προσλήψεις αυξήθηκαν τον Μάιο λιγότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.
Παρ’ όλα αυτά, η Yellen και οι συνάδελφοί της δεν έχουν παραιτηθεί από την προσδοκία τους ότι η επιστροφή της Αμερικής σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης θα επαναφέρει τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.
Στη συνεδρίασή του Μαΐου, η Fed ανέφερε ότι οι περισσότεροι από τα μέλη χάραξης πολιτικής θα στήριζαν μια αύξηση των επιτοκίων «σύντομα» αν η αμερικανική οικονομία παραμείνει σε θετική τροχιά.
Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο… πισωγύρισμα της τελευταίας στιγμής, μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί σήμερα.
Αν η Fed όντως κάνει το βήμα, αυτό δεν θα πρέπει να επισκιάσει την ελλοχεύουσα ανησυχία μεταξύ ορισμένων μελών της Επιτροπής σχετικά με την πεισματική άρνηση του πληθωρισμού να ανεβάσει… ταχύτητα.
Ως εκ τούτου, υπάρχει μια πιθανότητα η Fed να αναγνωρίσει την ασθενέστερη αύξηση των τιμών στη δήλωσή της μετά τη σύσκεψη, ακόμα κι αν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη βασική της υπόθεση, ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στο 2%.
Αν ο πληθωρισμός εξακολουθήσει να απογοητεύει κατά το β’ εξάμηνο του 2017, θα αυξηθούν οι εκκλήσεις από τα… «περιστέρια» της κεντρικής τράπεζας για μία επανεξέταση των μελλοντικών κινήσεων.
Τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι απίθανο να πυροδοτήσουν μια μαζική υποχώρηση των αξιωματούχων της Fed από την πρόβλεψη του Μαρτίου σχετικά με τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του Μαρτίου.

Τι θα συμβεί με τον ισολογισμό;

Σε αυτό το σημείο θα σταθούν ιδιαίτερα οι αγορές.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Fed όχι μόνο μείωσε τα επιτόκια σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, αλλά επίσης αύξησε τον ισολογισμό της περίπου κατά 3,5 τρισ. δολ., αγοράζοντας αμερικανικά ομόλογα και ενυπόθηκους τίτλους.
Οι τοποθετήσεις της ανέρχονται τώρα περίπου σε 4,5 τρισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων 2,5 τρισ. δολ. σε αμερικανικά ομόλογα.
Η Fed αναμένει να αρχίσει η διαδικασία μιας εξαιρετικά σταδιακής μείωσης αυτού του ισολογισμού εντός του 2017.
Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως στη σημερινή συνεδρίαση να είναι έτοιμοι να ενημερώσουν τις αρχές και τα σχέδια μιας «ομαλοποίησης» του ισολογισμού - αν και θα μπορούσαν να επιλέξουν να περιμένουν μέχρι τη δημοσίευση των επόμενων πρακτικών.
Μεταξύ των στοιχείων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει η σχετική δήλωση, θα μπορούσε να είναι μια επιβεβαίωση ότι η Fed επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ως το κύριο εργαλείο της για να καθοδηγήσει την οικονομία.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed ανέφεραν επίσης ότι φορείς χάραξης πολιτικής είχαν υποστηρίξει μια στρατηγική σταδιακής επανεπένδυσης των εσόδων από την ωρίμανση ομολόγων.

Ποια είναι τα μεγάλα ερωτήματα που αντιμετωπίζει η πρόεδρος Yellen;

Διάφορα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον ισολογισμό θα προκύψουν μόλις η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, μιλήσει στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας.
Το πρώτο έχει να κάνει με το πότε ή με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν να ξεκινήσει η μείωση του ισολογισμού.
Η Fed έχει ήδη πει ότι δεν θα ξεκινήσει μια μείωση του ισολογισμού μέχρις ότου η διαδικασία αύξησης των επιτοκίων να βρίσκεται σε «καλό δρόμο».
Ο Lael Brainard, κυβερνήτης της Fed, πρότεινε ότι η μείωση του ισολογισμού θα μπορούσε να ξεκινήσει αφότου το εύρος των επιτοκίων της Fed βρεθεί στο ήμισυ της πρόβλεψης των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για τη μακροπρόθεσμη αξία του επιτοκίου της Fed, που σήμερα είναι στο 3%.
Αυτό «δείχνει» μια έναρξη της μείωσης του ισολογισμού μετά από μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, που θα μπορούσε να έρθει το συντομότερο τον Σεπτέμβριο.
Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα αφορά το πού θα προσγειωθεί ο «ομαλοποιημένος» ισολογισμός της Fed.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι πριν από την κρίση, αλλά η Fed δεν έχει δώσει καμία επίσημη καθοδήγηση.
Το τελικό μέγεθος του ισολογισμού θα εξαρτηθεί από τον μηχανισμό που η Fed θα αποφασίσει να χρησιμοποιεί για να θεσπίζει τα μελλοντικά επιτόκια και την ποσότητα των αποθεμάτων που οι εμπορικές τράπεζες θέλουν να διακρατούν στην κεντρική τράπεζα.

Δημοσκόπηση Reuters: Δύσκολη μια τρίτη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2017

Κι ενώ η Fed έχει πει ότι θα υπάρξουν άλλες δύο αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, μετά από την αύξηση του Μαρτίου, πολλοί αναλυτές αρχίζουν να αμφιβάλλουν για μια νέα κίνηση μετά από την ευρέως αναμενόμενη αύξηση κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Οι αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να περάσει φόρους και μεταρρυθμίσεις στην υγεία από το Κογκρέσο, μαζί με ορισμένα αδύναμα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, έχουν πιέσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων στα χαμηλότερα επίπεδα μετά από τη νίκη - σοκ του Donald Trump στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Ωστόσο, η τελευταία δημοσκόπηση του «Reuters» μεταξύ 100 οικονομολόγων έδειξε ότι η Fed είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο φάσμα 1,00 – 1,25% κατά τη διήμερη συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες.
Η γενική παραδοχή της δημοσκόπησης είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης κατά το γ’ τρίμηνο του 2017, ανεβάζοντας το φάσμα των επιτοκίων στο 1,25 - 1,50%.
Μια σημαντική μειονότητα των οικονομολόγων, ειδικότερα οι 22 από τους 49, οι οποίοι απάντησαν σε μία επιπλέον ερώτηση, ανέφεραν ότι η πεποίθησή τους να αυξήσει η Fed τα επιτόκια και πάλι μετά τον Ιούνιο έχει μείνει στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, με μόνο 7 οικονομολόγους να αναφέρουν ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα.
Οι υπόλοιποι 20 ισχυρίζονται ότι οι πιθανότητες έχουν μειωθεί.
Τα στοιχήματα των traders αντικατοπτρίζουν μια πιθανότητα 98% για μια αύξηση των επιτοκίων κατά τη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με το FedWatch της CME Group, αλλά οι προσδοκίες τους για μια νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο έχουν μειωθεί πάρα πολύ.
Στη μείωση των προσδοκιών για μια τρίτη αύξηση εντός του 2017 έχουν συμβάλει πολύ οι υποβαθμισμένες προοπτικές για τον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησε κάτω του 5%, σε χαμηλό 16 ετών, τον Μάιο του 2017.
Οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό PCE, που η Fed παρακολουθεί στενά, έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις γι’ αυτή την περίοδο, περισσότερο από δύο χρόνια πριν.
Ο δομικός πληθωρισμός PCE αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 - 1,7% σε κάθε τρίμηνο του 2017, ενώ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θεωρείται απίθανο να ανέλθει στον στόχο της Fed για 2%, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Κι ενώ η αμερικανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο β’ τρίμηνο του 2017 μετά από ένα υποτονικό ποσοστό ανάπτυξης 1,2% του α’ τριμήνου, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι πολύ κατώτερη του στόχου για άνω του 3% που έχει θέσει η κυβέρνηση Trump.
H οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με έναν ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 2,0 - 2,5% σε κάθε τρίμηνο από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters.
Η χαμηλότερη πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 0,4% και η υψηλότερη για 4,1%.

Ελευθερία Πιπεροπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης