Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομική δράση κατά Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας από την Κομισιόν, για το προσφυγικό

Νομική δράση κατά Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας από την Κομισιόν, για το προσφυγικό
Από ότι φαίνεται «τη γλίτωσαν» η Σλοβακία και η Αυστρία...
Νομική δράση κατά Ουγγαρίας, Πολωνίας και Τσεχίας λαμβάνει από σήμερα (13 Ιουνίου 2017) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την συστηματική άρνηση των παραπάνω χωρών να υιοθετήσουν το σύστημα των ποσοστώσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην πρόσφατη προσφυγική κρίση που έπληξε τη Γηραιά Ήπειρο.
Βέβαια, από ότι φαίνεται «τη γλίτωσαν» η Σλοβακία και η Αυστρία.
Το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε ένα σύστημα ανακατανομής 160.000 προσφύγων μεταξύ των 28 κρατών-μελών, σε μια απόφαση βοήθειας προς την Ελλάδα και την Ιταλία που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση της προσφυγικής κρίσης, που έφερε από το 2014 πάνω από 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στην Ε.Ε.
Οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, λόγω συγκρούσεων και φτώχειας.
Εντούτοις η συμφωνία έχει συναντήσει την σθεναρή αντίσταση από τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, που τονίζουν ότι οι ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να είναι «μη υποχρεωτικές».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφάσιζε τον Ιούνιο 2017, όπως και έγινε σήμερα, σχετικά με οποιεσδήποτε νομικές υποθέσεις εναντίον χωρών, που δεν φιλοξενούν αιτούντες άσυλο όπως συμφωνήθηκε στην .Ε.Ε, κάνοντας ένα μικρό βήμα προς μία πιθανή τιμωρία.
Παρά τις πιέσεις και την απειλή για νομική δράση από την Ε.Ε. η Πολωνία αρνήθηκε τον Μάιο να υποδεχθεί κάθε αιτούντα άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης, με τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας, Jaroslaw Kaczynski, να λέεει πως η «δεν ανοίξαμε εμείς την πόρτα της Ευρώπης για τους πρόσφυγες, η Merkel την άνοιξε, επομένως η Merkel και η Γερμανία, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και όχι η Πολωνία».
Σε ό,τι αφορά στην Τσεχία, έχει λάβει μόνο 12 άτομα από τα 2.691 που της αναλογούσαν, στο πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση 160.000 μεταναστών από τη νότια περιφέρεια της Ε.Ε.
Η κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της μία εκλογική αναμέτρηση τον Οκτώβριο, με την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που αντιτίθεται στην αποδοχή μεταναστών, συμφώνησε μάλιστα να αναστείλει πλήρως το πρόγραμμα.
Επίσης, μέσα στον περασμένο Μάιο, Ουγγαρία και Σλοβακία χαρακτήρισαν ως παράνομο το σύστημα ποσοστώσεων, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ενάντια στο αίτημα Ουγγαρίας και Σλοβακίας τάχθηκαν στο Δικαστήριο η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υποστήριξε ότι η θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης βρίσκεται σε κίνδυνο σε αυτή την υπόθεση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης