Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ικανοποιημένος από τη διάσωση της Popular ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ - «Δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος»

Ικανοποιημένος από τη διάσωση της Popular ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ - «Δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος»
Αν δεν είχε βρεθεί η λύση που ακούει στο όνομα Banco Santader, εξήγησε, η Popular θα είχε χρεοκοπήσει, μετά και τις μαζικές εκροές καταθέσεων αλλά και τις υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης
Την ικανοποίησή του για τη διάσωση -πώληση στην Santader- της Banco Popular εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, κατά τη σημερινή (12 Ιουνίου 2017) του ομιλία στην τοπική Βουλή.
Όπως υπογράμμισε, η Popular διασώθηκε χωρίς να διακυβεύεται «ούτε ένα ευρώ δημόσιου χρήματος», ενώ γνωστοποίησε πως την περασμένη Τετάρτη (7 Ιουνίου 2017) η προβληματική τράπεζα εξάντλησε τη ρευστότητά της.
Αν δεν είχε βρεθεί η λύση που ακούει στο όνομα Banco Santader, εξήγησε, η Popular θα είχε χρεοκοπήσει, μετά και τις μαζικές εκροές καταθέσεων αλλά και τις υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Στις 7 Ιουνίου 2017, η Sandander ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της υπό κατάρρευση Banco Popular, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, αλλά και ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 7 δισ. ευρώ.
Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στη ρευστότητα της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες οδήγησε στην απόφαση πως η τράπεζα στο άμεσο μέλλον δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ως εκ τούτου, η Ε.Κ.Τ. αποφάσισε πως η Banco Popular καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει και ενημέρωσε εγκαίρως το S.R.B., το οποίο υιοθέτησε πρόγραμμα εκκαθάρισης που περιλαμβάνει την πώληση της Banco Popular Espanol στην Banco Santander.
H S.R.B. έκρινε πως η εκκαθάριση της τράπεζας είναι προς το δημόσιο συμφέρον και υιοθέτησε το πρόγραμμα εκκαθάρισης.
H μετοχή της Banco Popular έχει χάσει το 50% της αξίας της τις τελευταίες τέσσερις μέρες, εν μέσω φόβων κατάρρευσης.
Η συμφωνία αναμένεται να έχει ουδέτερη επίπτωση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Santander.
Μόνο τις εβδομάδες οι εκροές καταθέσεων της Banco Popular έφτασαν το ποσό των 18 δισ. ευρώ, ενώ, πριν τα παραπάνω, τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο των καταθέσεων της ισπανικής τράπεζας ανερχόταν στα 79 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης