Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody’s: Η εξαγορά της Banco Popular ενισχύει την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος

Moody’s: Η εξαγορά της Banco Popular ενισχύει την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος
H πρόσφατη εξυγίανση της ισπανικής τράπεζας αποτελεί ένα επιτυχημένο τεστ για το νέο Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB)
H πρόσφατη εξυγίανση της ισπανικής τράπεζας Banco Popular Espanol αποτελεί ένα επιτυχημένο τεστ για το νέο Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), καθώς και μια θετική εξέλιξη, ιδίως για τους ανώτερους πιστωτές των εποπτευόμενων από την τραπεζική ένωση τραπεζών της Ε.Ε., ισχυρίζεται η Moody's Investors Service σε έκθεση που δημοσίευσε σήμερα (12/6/2017).
Η πώληση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη εξυγίανση προβληματικής τράπεζας από το SRB, βάσει της Οδηγίας για την Ανάκαμψη και την Εξυγίανση Τραπεζών (BRRD).
«Η αποτελεσματική εκτέλεση του σχεδίου εξυγίανσης της Banco Popular ενισχύει την αξιοπιστία της επίσημης θέσης της Ε.Ε. ότι οι πιστωτές των τραπεζών θα επιβαρύνονται σταθερά με το κόστος της κατάρρευσης στο πλαίσιο της BRRD και ότι η διαθέσιμη εργαλειοθήκη θα επιτρέπει στις αρχές να αντιμετωπίζουν προβληματικές τράπεζες χωρίς τη χρήση δημόσιων κονδυλίων», αναφέρει ο Simon Ainsworth, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody's.
Στις 6 Ιουνίου, το SRB χρησιμοποίησε τις εξουσίες του για να πουλήσει την Banco Popular στη μεγαλύτερη Banco Santander, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, έχοντας πρώτα «κουρέψει» (bail-in) τα κεφαλαιακά εργαλεία της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων Tier 2 και Alternative Tier 1.
Το «bail-in» επί των junior πιστωτών, σε συνδυασμό με την εισροή χρημάτων από τον ιδιωτικό τομέα, επέτρεψε την πώληση χωρίς να επηρεαστούν οι senior πιστωτές, οι θεσμικοί καταθέτες ή οι κρίσιμες λειτουργίες της τράπεζας, ενώ γλίτωσε τους φορολογούμενους από την υποχρέωση να συνεισφέρουν χρήματα.
Η ενέργεια αυτή είναι «credit positive» για τους senior πιστωτές της τράπεζας και είναι ευρύτερα θετική για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Αν και αρνητική για τους junior ομολογιούχους, η ενέργεια σέβεται την ιεραρχία νομικής αφερεγγυότητας, αναφέρει η Moody’s.
Σε αντίθεση με την πρόσφατη υπόθεση της ιταλικής τράπεζας Banca Monte dei Paschi di Siena, η προσέγγιση των αρχών της Ε.Ε. είναι αυτή τη φορά ευθυγραμμισμένη με το γράμμα και πνεύμα του πλαισίου εξυγιάνσεων της Ε.Ε.
Ωστόσο, σε αυτήν την πρώιμη περίοδο εφαρμογής πριν από τη δημιουργία πρόσθετης ικανότητας απορρόφησης ζημιών, παραμένει ασαφές τι θα συμβεί σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας όταν το απαιτούμενο κεφαλαιακό χάσμα μπορεί να επηρεάσει περισσότερους πιστωτές ή θεσμικούς καταθέτες, σχολιάζει η Moody’s.
Στις περιπτώσεις αυτές, όπως στο παράδειγμα της Montepaschi, η Moody's αναμένει ότι η απόφαση θα είναι λιγότερο αποφασιστική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης