Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Διαδηλώσεις στην Καταλονία υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη

Ισπανία: Διαδηλώσεις στην Καταλονία υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία από τη Μαδρίτη
Το 73% των Καταλανών επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος παρά τις αντιρήσεις της Μαδρίτης
Χιλιάδες Καταλανοί κατέβηκαν σήμερα (11/6) στους δρόμους της Βαρκελώνης για να υπερασπιστούν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που ανακοίνωση για την 1η Οκτωβρίου ο πρόεδρος της Καταλονίας Karles Putzdemon.
Αν και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής, απαγορεύεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Η ισπανική κυβέρνηση του Mariano Rajoy έσπευσε να διαμηνύσει ότι θα εμποδίσει οποιαδήποτε απόπειρα να προχωρήσει η διαδικασία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Μπροστά από το Μέγαρο Μοντζουίκ, ο πρώην προπονητής της Μπαρτσελόνα Pepe Guardiola, δεδηλωμένος υπέρμαχος της ανεξαρτησίας, διάβασε ένα μανιφέστο ενώπιον των συγκεντρωμένων και του ίδιου του προέδρου της Καταλονίας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 30.000 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου ή 47.000, σύμφωνα με τους οργανωτές.
«Θα ψηφίσουμε, ακόμη και αν το ισπανικό κράτος δεν το θέλει (...)
Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος: η μοναδική δυνατή, είναι να ψηφίσουμε», είπε στα καταλανικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας απέναντι «στις καταχρήσεις ενός αυταρχικού κράτους» ‘όπως χαρακτήρισε το ισπανικό.
Σύμφωνα με έρευνα κυβερνητικού, καταλανικού ινστιτούτου, πάνω από το 73% των Καταλανών επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα πρότυπα εκείνου που οργανώθηκε στη Σκωτία το 2014 με τη σύμφωνη γνώμη της βρετανικής κυβέρνησης.
Η Μαδρίτη όμως απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η ίδια έρευνα δείχνει επίσης ότι με οριακή πλειοψηφία (48,5% έναντι 44,3%) οι Καταλανοί θα τάσσονταν κατά της ανεξαρτησίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης