Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πρόωρες εκλογές και στο Κόσοβο με το φαβορί R. Haradinaj να κατηγορείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου

Reuters: Πρόωρες εκλογές και στο Κόσοβο με το φαβορί R. Haradinaj να κατηγορείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου
Ο συνασπισμός του κυβερνώντος κόμματος που θέλει να ενώσει όλους τους Αλβανούς σε ένα κράτος, έρχεται στη δεύτερη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις
Οι πολίτες του Κόσοβου  ψηφίζουν σήμερα Κυριακή 11/6 στις πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας να εκλέξουν μία κυβέρνηση που θα βελτιώσει την άθλια οικονομία της χώρας και θα κάνει βήματα για την ένταξή της στην ΕΕ, μεταδίδει το Reuters.
Περίπου 1,9 εκ. Κοσοβάροι με τους μισούς εξ αυτών να ζουν στο εξωτερικό, είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους για να ψηφίσουν στις τρίτες εκλογές που διεξάγονται στο Κόσοβο από το 2008, οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 7:00 και θα κλείσουν στις 19:00.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανεργία που καλπάζει στο 30% και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, ειδικά τη Σερβία, κάτι που είναι προϋπόθεση για την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ.
Οι Δυτικοί βλέπουν την ενσωμάτωση των δυτικών βαλκανικών χωρών ως έναν τρόπο να σταθεροποιήσουν μία περιοχή που ακόμα αναρρώνει από τους καταστροφικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990.
"Αυτοί που είναι στην εξουσία δεν πρέπει να βγουν ξανά, διότι δημιούργησαν ένα καθεστώς με προνόμια για τους εαυτούς τους" υποστήριξε ο 62χρονος Hasan Visoka, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε σχολείο στην Πρίστινα.
"Τίποτα δεν θα αλλάξει, δεν έχει σημασία ποιος θα ανέλθει στην εξουσία, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε φτωχοί χωρίς μέλλον" εκτίμησε από την πλευρά της η 28χρονη Arta Kelmendi, αφού πρώτα ψήφισε.
Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση του Ιsa Moustafa δεν κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης, κατηγορούμενη από την αντιπολίτευση ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για τη βελτίωση της ζωής του πιο νεανικού πληθυσμού στην Ευρώπη.
Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν έναν συνασπισμό του πρώην πρωθυπουργού Ramush Haradinaj στην πρώτη θέση.
Η μικρή του Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου (ΑΑΚ) υπέγραψε μία προεκλογική συμφωνία με το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου (PDK), που είναι στην εξουσία από το 2007.
Μία εκλογή του Haradinaj θα περιπλέξει, ωστόσο, τις σχέσεις με τη Σερβία, που έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα για τη σύλληψή του κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου.
Ένας συνασπιμός ανάμεσα στη Δημοκρατική Λέγκα του Κοσόβου του Μustafa και το κόμμα της αριστεράς VV, που θέλει να ενώσει τους Αλβανούς σε ένα κράτος, διεκδικεί τη δεύτερη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Σε μία ήρεμη προεκλογική εκστρατεία τα κόμματα υποσχέθηκαν να φέρουν ανάπτυξη της οικονομίας κατά 8% και να αυξήσουν τους μισθούς του δημόσιου τομέα κατά 40%.
"Αυτές οι οικονομικές υποσχέσεις δεν θα γίνουν πραγματικότητα χωρίς ξένες επενδύσεις που θα μειώσουν την ανεργία, η οποία είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, μαζί με τη φτώχεια" εκτιμά ο αναλυτής Imer Mushkolaj.
Η οικονομία του Κοσόβου αναπτύσσεται σταθερά και το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε 4% το 2017, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στα εμβάσματα που στέλνουν οι υπήκοοί του που ζουν στο εξωτερικό.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να κάνει μία συμφωνία για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, που είναι ο τελευταίος όρος που θέτει η ΕΕ για να άρει τη βίζα για τους Κοσοβάρους.
Οι κάτοικοι των γειτονικών χωρών (Αλβανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σκόπια) ταξιδεύουν ήδη χωρίς βίζα στην ΕΕ.
Το Κόσοβο διακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, εννέα χρόνια μετά την εκδίωξη με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ των σέρβικων δυνάμεων οι οποίες κατηγορούνταν για τις δολοφονίες και τους εκτοπισμούς των Αλβανών Κοσοβάρων.
Η Σερβία ακόμα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης