Διεθνή

Reuters: Πυρ ομαδόν κατά May από τον φίλα προσκείμενο στους Συντηρητικούς τύπο

Reuters: Πυρ ομαδόν κατά May από τον φίλα προσκείμενο στους Συντηρητικούς τύπο
Αμφίβολο αν η May θα είναι πρωθυπουργός μέχρι το τέλος του 2017 και αν θα έχει στήριξη από όλα τα μέλη του κόμματός της και τους συμμάχους της
Η πρωθυπουργός Theresa May δέχεται κριτική για την αποτυχημένη προεκλογική της εκστρατεία, που είχε ως συνέπεια να χάσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και προσπαθεί να επιβιώσει, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit, όπως εκτιμά το Reuters.
Το ρίσκο της May ότι θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει την επιθυμία των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ, αλλά και να επωφεληθεί της αδυναμίας των Εργατικών γύρισε μπούμερανγκ την Πέμπτη 8/6, καθώς οι ψηφοφόροι δεν της έδωσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το αποτέλεσμα που θεωρήθηκε έκπληξη, υποχρέωσε τη May να σχηματίσει μία κυβέρνηση μειοψηφίας, βασιζόμενη σε έναν μικρό αριθμό Βορειοιρλανδών βουλευτών, εννέα μόλις μέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Ο δεξιός βρετανικός τύπος πέρασε γενεές 14 τη May για το εκλογικό αποτέλεσμα, αμφισβητώντας αν είναι ικανή να παραμείνει στην εξουσία βασιζόμενη σε αντίπαλες παρατάξεις για την υλοποίηση του Brexit.
"Η Μay κοιτάζει στην άβυσσο" αναφέρουν οι Times στην κυριακάτικη έκδοσή τους, ενώ η Daily Mail γράφει "Οι Τories (Συντηρητικοί) πήραν φωτιά Theresa".
Σύμφωνα, εξάλλου, με ρεπορτάζ της Telegraph, κορυφαίοι πολιτικοί των Συντηρητικών, όπως ο Boris Johnson, η Amber Rudd και ο David Davis ακούστηκαν ως πιθανοί αντικαταστάτες της.
"Το αποτέλεσμα αντανακλά σε αυτά που πρέπει να κάνουμε στο μέλλον για να πάμε το κόμμα μπροστά" ανέφερε η ίδια σε τηλεοπτική της δήλωση.
Η Sun, η εφημερίδα με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, υποστήριξε κορυφαία στελέχη του κόμματός της θέλουν να απαλλαγούν από τη Μay, αλλά θα περιμένουν για έξι μήνες, διότι ανησυχούν ότι μία διαμάχη για την ηγεσία, μπορεί να φέρει τους Εργατικούς του Jeremy Corbyn στην εξουσία.
"Η Theresa May είναι η πιο ισχυρή ηγέτης που έχουμε αυτή τη στιγμή" εκτίμησε και ο David Jones, πρώην υπουργός του Brexit, αλλά δεν απάντησε στο ερώτημα αν η πρωθυπουργός θα είναι ακόμα στη θέση της στο τέλος του 2017.
Αρκετοί βουλευτές ζήτησαν την παραίτηση των κορυφαίων συμβούλων της May, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την πρότασή τους να πληρώνουν περισσότερα οι ηλικιωμένοι για περίθαλψη, κάτι που τιμώρησαν οι ψηφοφόροι, αλλά και γιατί έκαναν συνέχεια επιθέσεις στους πολιτικούς της αντιπάλους.
Αφού επιβεβαίωσε την Παρασκευή 9/6 ότι οι πέντε κορυφαίοι υπουργοί της, συμπεριλαμβανομένου και του Philip Hammond θα παραμείνουν στις θέσεις τους, η May συνεχίζει για τον διορισμό της κυβέρνησης που θα έχει μπροστά της τις πλέον απαιτητικές διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Η May είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα αρχίσουν στις 19 Ιουνίου, όπως είχαν προγραμματιστεί, ενώ την ίδια μέρα ανοίγει και πάλι επίσημα η Βουλή των Κοινοτήτων.
Αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά αμφίβολο αν θα συνεχίσει με το ίδιο πλάνο για το Brexit.
Bρετανοί πολιτικοί, ακόμα και από το κόμμα της May, έχουν σημαντικές διαφορές σχετικά με το τι θέλουν από τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Αν η ίδια θέλει να υλοποιήσει το Brexit, όπως ζήτησε το 2016 το 52% του βρετανικού λαού, θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να έχει την πλήρη στήριξη του κόμματός της, έτσι ώστε να περάσει τη σχετική νομοθεσία.
Η Μay θα χρειαστεί επίσης τη στήριξη του κοινωνικοσυντηρητικού κόμματος DUP που είναι υπέρ του Brexit και κέρδισε 10 έδρες στη Βόρεια Ιρλανδία.
Τα δύο κόμματα είναι σύμμαχοι, αλλά μένει να αποδειχτεί τι θα ζητήσει το DUP σε αντάλλαγμα για τη στήριξή του.
Αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αντίθεση του DUP στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι τα αιτήματα του DUP και ένας βουλευτής του υποστήριξε ότι η ψήφος θα είναι κατά συνείδηση.
Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα ενέχει πολιτικό κίνδυνο για τη May, τροφοδοτώντας με αβεβαιότητα σχετικά με τους όρους του Brexit και πώς θα επηρεάσουν αυτοί τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης