Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανάγκη συστράτευσης κοινωνίας και διοικητικών δομών για την υλοποίηση των στόχων ψηφιακής στρατηγικής

Ανάγκη συστράτευσης κοινωνίας και διοικητικών δομών για την υλοποίηση των στόχων ψηφιακής στρατηγικής
Εάν η Ελλάδα καταφέρει να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της ευρυζωνικότητας και των κινητών δικτύων, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2 μονάδες (€5,5 δισ.)
Την ανάγκη συστράτευσης όλης της κοινωνίας αλλά και του συνόλου των διοικητικών δομών, όπως έγινε στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στο στόχο της υλοποίησης των στόχων που βάζει η ψηφιακή στρατηγική, έθεσαν οι ομιλητές στην πρώτη μέρα του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με «Ηλεκτρονικές επικοινωνίες & ταχυδρομικές υπηρεσίες στην ενιαία ψηφιακή αγορά».

Η προοπτική

Εάν η Ελλάδα καταφέρει να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον τομέα της ευρυζωνικότητας και των κινητών δικτύων, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,2 μονάδες (€5,5 δισ.).
Ωστόσο, απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, καθώς βρίσκεται στην 26η θέση στην ΕΕ-28. Ενώ σε υποδομές 4G η χώρα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα στην ΕΕ-28 ως αποτέλεσμα των επενδύσεων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η χρήση κινητής ευρυζωνικότητας υπολογίζεται μόλις στο 44% έναντι 75% στην ΕΕ-28, ο τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο πάρα πολύ χαμηλά στο 1,7% έναντι 25% στην ΕΕ-28, η χρήση ηλεκτρονικών αποδείξεων μόλις στο 4,1% έναντι 31,5% και η χρήση υπηρεσιών cloud στο 6,5% έναντι 20,5%.
«Ο συνεχής εκσυγχρονισμός αποτελούν προϋπόθεση για ένα ενεργητικό περιβάλλον επενδύσεων που είναι αναγκαίο για την χώρα.
Διαμορφώνεται ένα πεδίο όπου ελληνικές επιχειρήσεις ήδη έχουν επιδείξει πεδίο για βελτίωση αποτελεσματικότητας.
Ο δρόμος για έξοδο από κρίση είναι και ψηφιακός και απαιτεί συνέργειες όλων των εμπλεκομένων μελών, κυβέρνησης φορέων ανεξάρτητων αρχών κλπ» τόνισε ο επικεφαλής της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσμάκης.

Δήμοι και τεχνοφοβία

Από την πλευρά του ο κ. Mπάμπης Μαζαράκης, Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων, Όμιλος ΟΤΕ εστίασε στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής του ρυθμιστικού πλαισίου. «σε όλες μορφές και επίπεδα της δημόσιας Διοίκησης.
Οι κινήσεις στην κατεύθυνση εναρμόνισης του πλαισίου που απλοποιεί και δίνει κατεύθυνση βοηθούν.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλες μορφές διοίκησης. Δε θέλουμε να γίνουμε έρμαιο του οποιουδήποτε» τόνισε.
Ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Vodafone Ελλάδας υπογράμμισε ότι, καθώς η χώρα είναι στην 28η θέση στην ψηφιακή κατάταξη, θα πρέπει να επιταχύνει ρυθμούς.
«Αυτό πρέπει να αλλάξει γρήγορα.
Είναι εθνική ανάγκη να φύγει από την τελευταία θέση και να πάει πιο μπροστά» τόνισε και συμπλήρωσε:
«Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι δεν έχει δουλειές κι έχει ένα δημογραφικό ζήτημα.
Δε θα λυθεί με αφορολόγητο αυτό.
Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα δύο δεν βγαίνει νόημα.
Ο κλάδος μας σταθερά και με συνέπεια επενδύει. Μόνο την κρίση η εταιρία μας επένδυσε 1.5 δισεκ ευρώ» Εστίασε δε στο θέμα της φορολόγησης. «Έχουμε το άχαρο καθήκον να συλλέγουμε φόρους σε υπερφορολογημένο προϊόν.
Η ανάπτυξη θα έλθει μέσα από την καινοτομία.
Οι τηλεπικοινωνίες είναι επιταχυντής αυτής της διαδικασίας.
Τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πάντα με αναφορά στη μεγάλη εικόνα. Το αδειοδοτικό π.χ. στην κινητή είναι μεγάλο πρόβλημα» επεσήμανε.
«Κάνω έκκληση στην πολιτεία να τρέξει αυτό το έργο της ψηφιακής σύγκλισης.
Είναι έργο εθνικής σημασία, πρέπει να δούμε ενεργά την πολιτεία δίπλα μας.
Πρέπει να βοηθήσουν και οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι» τόνισε ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, WIND Ελλάς και στάθηκε σε διάφορα φαινόμενα παρεμπόδισης των επενδυτικών πλάνων που είναι ενταγμένα στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιών.
Φωνακλάδικες μειοψηφίες
«Να μην είναι ουραγοί οι δήμοι σε κάποιες φωνακλάδικες μειοψηφίες.
Τεράστια σημασίας είναι το εθνικό ευρυζωνικό πλάνο.
Μπορεί σε τρία χρόνια να μεταμορφώσει την Ελλάδα» ανέφερε.
Εστίασε δε στα θέματα της κινητής .
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν όρια παγκοσμίως αποδεκτά και ο μοναδικός κάτοικος με πονοκεφάλους να είναι εδώ.
Είμαστε η μοναδική χώρα που έχει δικαίωμα για ο,τδήποτε ο οποιοσδήποτε τυχάρπαστος να λέει για όρια.
Τηρεί τα όρια μια κεραία και θέλει κάποιος να την κάψει.
Αυτά είναι μοναδικά.
Φαίνονται στην άγνοια για την οποία κι εμείς έχουμε ευθύνη» ανέφερε με έμφαση.
«Αυτοί που λένε ότι πρέπει να φύγουν οι κεραίες θα πρέπει να ξέρουν ότι το κινητό είναι η ζημιά ειδικά όταν φύγει η κεραία» ανέφερε σε παρέμβασή του μάλιστα εκπρόσωπος της ΕΕΤΤ..
«Θέλουμε να δούμε πώς θα εξειδικευτεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ισότιμη πρόσβαση των παρόχων λιανικής στο δίκτυ», τόνισε ο Θοδωρής Μουρούτης, Διευθυντής Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Cyta Hellas.
«Δε θέλουμε το μονοπώλιο να γίνει ολιγοπώλιο» τόνισε και πρόσθεσε ότι «μεγάλο κομμάτι της ζήτησης θα προέλθει από επιχειρήσεις.
Πρέπει να πιάσουμε το νέο ψηφιακό θεματολόγιο για μετά το 2020.
Θα πρέπει να κοιτούμε το επόμενο ορόσημο. Η CYTA έχει σκοπό να κάνει χρήση οποιασδήποτε υποδομής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης