Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ από το ΚΕΠΑ - Πάνω από 60 εκατ. δίνει το ΕΣΠΑ, αλλά δεν το ξέρουν οι αρμόδιοι

Μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ από το ΚΕΠΑ - Πάνω από 60 εκατ. δίνει το ΕΣΠΑ, αλλά δεν το ξέρουν οι αρμόδιοι
Ο οικονομικός διευθυντής του ΚΕΠΑ, κ. Νεοκλής Στάμκος, λέει στο bankingnews ότι οι μικροπιστώσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις...
Οι μικροπιστώσεις για τις επιχειρήσεις είναι μία «μικρή» πραγματικότητα στη χώρα μας, αλλά σχεδόν άγνωστη για τα κέντρα των Αποφάσεων της Αθήνας και στα αρμόδια υπουργεία.
Το ΚΕΠΑ με έδρα το Κιλκίς, είναι ο φορέας διαχείρισης προγραμμάτων και λειτουργεί χάρη στην πρωτοβουλία του Συνδέσμου βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος.
Η περιφέρεια …γνωρίζει ενώ η Αθήνα αγνοεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων μέχρι 25.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει έως 60 εκατ. ευρώ, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί επί της Οικονομίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν βρίσκουν χρόνο να ασχοληθούν με τις μικρές επιχειρήσεις.
Ο οικονομικός διευθυντής του ΚΕΠΑ, κ. Νεοκλής Στάμκος, λέει στο bankingnews ότι οι μικροπιστώσεις είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις, καθώς παρέχει κεφάλαια έως 25.000 ευρώ.
Ο κ. Στάμκος υποστηρίζει ότι οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 70 και έχουν χρηματοδοτηθεί 13 μικρές επιχειρήσεις, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.
Ανάμεσα σε αυτές είναι τουριστικά γραφεία, εταιρεία τηλεοπτικής παραγωγής, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αιτήσεις από αγροτικές επιχειρήσεις.
Η διαδικασία αίτησης είναι απλή και εύκολη, καθώς ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.microstars.gr, να καταθέσει τα δικαιολογητικά και κυρίως να βρει έναν έμπειρο άνθρωπο που θα τον βοηθήσει στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς το ΚΕΠΑ προσφέρει και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Ο κ. Στάμκος υποστηρίζει ότι σήμερα ο Οργανισμός συνεργάζεται με δύο συνεταιριστικές τράπεζες Πρόκειται για την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.
Προσθέτει ότι η διαδικασία των μικροπιστώσεων δεν απαιτεί εγγυήσεις και το ποσό δίνεται με βάση την καλή πίστη του ενδιαφερόμενου.
Τα επιτόκια κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά ενώ αν ένας μικρός επιχειρηματίας «χτυπούσε» την πόρτα μιας τράπεζας θα ελάμβανε ένα καταναλωτικό δάνειο με επιτόκιο έως 20% ή σε άλλη περίπτωση θα έβαζε εγγυήσεις για την ανάληψη κεφαλαίου στα επίπεδα των 25.000 ευρώ.
Η εξόφληση του δανείου γίνεται σε τέσσερα χρόνια.

Τι κάνει η Κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδος για να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ανάλογοι Οργανισμοί να αναλάβουν εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση όπως και τη συμμετοχή Funds που επενδύουν σε ανάλογα σχήματα σε όλη την Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που δεν διαθέτει ταμείο μικροπιστώσεων.
Παρά το γεγονός ότι η ανάγκη δημιουργίας του έχει τεθεί εδώ και χρόνια, εντούτοις οι διαδικασίες σύστασής του ενεργοποιήθηκαν μόλις το περασμένο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το αργότερο έως τα μέσα του φθινοπώρου, το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα είναι γεγονός.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης