Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Fitch επιβεβαίωσε την Banco Santander σε «A-» - Αναβάθμιση για την Popular σε «A-»

Η Fitch επιβεβαίωσε την Banco Santander σε «A-» - Αναβάθμιση για την Popular σε «A-»
Οι βαθμολογίες βιωσιμότητας είναι «a-» και «f» (υποβάθμιση από «b»), ενώ οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) παρέμειναν σταθερές
Στην επιβεβαίωση της βαθμολογίας «A-» για την Banco Santander προχώρησε ο οίκος Fitch, ενώ ταυτόχρονα αναβάθμισε την αντίστοιχη αξιολόγηση για την Banco Popular σε «Α-», από «Β».
Οι βαθμολογίες βιωσιμότητας είναι «a-» και «f» (υποβάθμιση από «b»), ενώ οι προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) παρέμειναν σταθερές.
Η έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης είναι απόρροια της απόφασης της Banco Santander, τη μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας, να «σώσει» την Popular.
Υπενθυμίζεται πως στις 7 Ιουνίου 2017, η Sandander ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της υπό κατάρρευση Banco Popular, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, ενώ θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 7 δισ. ευρώ.
Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στη ρευστότητα της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες οδήγησε στην απόφαση πως η τράπεζα στο άμεσο μέλλον δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ως εκ τούτου, η Ε.Κ.Τ. αποφάσισε πως η Banco Popular καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει και ενημέρωσε εγκαίρως το S.R.B., το οποίο υιοθέτησε πρόγραμμα εκκαθάρισης που περιλαμβάνει την πώληση της Banco Popular Espanol στην Banco Santander.
H S.R.B. έκρινε πως η εκκαθάριση της τράπεζας είναι προς το δημόσιο συμφέρον και υιοθέτησε το πρόγραμμα εκκαθάρισης.
H μετοχή της Banco Popular έχει χάσει το 50% της αξίας της τις τελευταίες τέσσερις μέρες, εν μέσω φόβων κατάρρευσης.
Η συμφωνία αναμένεται να έχει ουδέτερη επίπτωση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Santander.
Μόνο τις εβδομάδες οι εκροές καταθέσεων της Banco Popular έφτασαν το ποσό των 18 δισ. ευρώ, ενώ, πριν τα παραπάνω, τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο των καταθέσεων της ισπανικής τράπεζας ανερχόταν στα 79 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης