Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θέμα χρόνου η παραίτηση May - Η Βρετανία πληρώνει το αποτυχημένο ρίσκο της

Θέμα χρόνου η παραίτηση May - Η Βρετανία πληρώνει το αποτυχημένο ρίσκο της
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε μια ασταθή πολιτικά χώρα είναι η σκιά της τρομοκρατίας
Στη δυσμενέστερη θέση που θα μπορούσε να βρεθεί πολιτικά, είναι πλέον η Theresa May μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς στις χθεσινές εκλογές στη Βρετανία.
Η επιλογή της να διεκδικήσει μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη ώστε να προχωρήσει στο «σκληρό διαζύγιο» με την ΕΕ θα της στοιχίσει την πρωθυπουργική καρέκλα αλλά και την ηγεσία του κόμματος.
Αν και η ίδια δήλωσε σήμερα το πρωί (9/6) ότι στόχος της είναι να μείνει και να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, πιθανότατα με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) (το μόνο που έχει δεχθεί να συνεργαστεί μαζί της) πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αποχώρησή της είναι θέμα χρόνου.
Ομως, ακόμη και με την ενίσχυση των 10 εδρών του DUP η May θα έχει 326 έδρες , χωρίς ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη για να περάσει τη σκληρή γραμμή της σχετικά με το Brexit, οπότε δύσκολα θα ολοκληρώσει τη θητεία της. 
Θα είναι μια ακόμη μετέωρη κυβέρνηση συνεργασίας η οποία, κρίνοντας από την ιστορία (βλέπε Φιλελεύθερους Δημοκράτες) θα στοιχίσει εκλογικά στους Ενωτικούς της Βορείου Ιρλανδίας.

Την παραίτησή της ζητούν βουλευτές του κόμματός της

Στο εσωτερικό του κόμματος της άλλωστε οι φωνές για παραίτηση της είναι πλέον εκκωφαντικές καθώς το χρονικό περιθώριο των 5 ημερών που έχει για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας φαντάζει μηδαμινό μπροστά στις σκληρές παραχωρήσεις που θα κληθεί να κάνει για να βρει «σύμμαχο».
Ανάμεσά σε αυτούς που ζητούν την απομάκρυνσή της είναι και η πρώην υπουργός Anna Soubry η οποία κάλεσε τη May «να συλλογιστεί τη θέση που βρίσκεται και να παραιτηθεί».
Οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματός της πάντως υποστηρίζουν ότι δεν «βλέπουν με ποιο τρόπο θα μπορούσε να παραμείνει η Theresa May στη θέση της» ενώ πηγή στο εσωτερικό του κόμματος, που επικαλείται ο Guardian, αναφέρει ότι «συντηρητικοί βουλευτές στοιχημάτιζαν 50-50 ότι η May θα ανακοίνωνε την παραίτηση της νωρίς σήμερα το πρωί».

Η May θα έχει την πολιτική τύχη του Cameron

«Ο David Cameron τζόγαρε την πολιτική του καριέρα με ένα δημοψήφισμα για το Brexit που δεν ήταν απαραίτητο, έτσι και η May θα έχει την τύχη του εξαιτίας της σκληρής στάσης της απέναντι στην ΕΕ» αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές παραθέτοντας το τεράστιο ρίσκο, χωρίς λόγο, που κόστισε στον Cameron την πρωθυπουργική του καρέκλα και την ηγεσία του κόμματος.
Το ίδιο πολιτικό μέλλον διαβλέπουν και για την May, η οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε μια περίοδο που δεν τις χρειάζονταν..

Στο στόχαστρο Βρυξελλών και ΜΜΕ η May

Σκληρή είναι και η αντίδραση του Βρετανικού και του Γερμανικού Τύπου απέναντι στη May με τον Telegraph να την κατηγορεί ανοικτά ότι «τα θαλάσσωσε με το ρίσκο που έλαβε» υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «Δεν είναι η Margaret Thatcher».



Εντονα επικριτική και η βρετανική Daily Mail η οποία κάνει λόγο για "ρίσκο που απέτυχε" υπονοώντας οτι είχε ως "θύμα"  την ίδια τη May. 




Η γερμανική Bild υποστηρίζει ότι «οι εκλογές τίναξαν στον αέρα τη May» φιλοξενώντας συνέντευξη του καθηγητής Charlie Becket του LSE που σχολιάζει σαρκαστικά. «Συγγνώμη Ευρώπη. Το Brexit θα καθυστερήσει σημαντικά γιατί η Βρετανία βρίσκεται σε πολιτικό χάος».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung να υποστηρίζει ότι «οι Βρετανοί είναι θυμωμένοι και εξοργισμένοι με την απόφαση της May για το Brexit» τονίζοντας ότι η χώρα είναι πλέον διχασμένη και κάτω από την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας» ενώ το Spiegel τη χλευάζει για τη δήλωσή της περί σταθερότητας στη Βρετανία λέγοντας ότι «η May γελοιοποίησε τον εαυτό της σε προκηρύσσοντας εκλογές παρωδία».
Η Welt κάνει λογοπαίγνιο μ το όνομα της Theresa May εκφράζοντας σήμα κινδύνου λέγοντας «May-Day». «Το Brexit σημαίνει Brexit και τίποτα περισσότερο» σχολιάζει «εκδικητικά» η γερμανική εφημερίδα.
To ίδιο πρωτοσέλιδο έχει και η εφημερίδα της Σκωτίας.




Οι Ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και La Stampa αναφέρονται στο «τεράστιο ρίσκο που πήρε η May τονίζοντας την «ελλειψη πολιτικής σταθερότητας στη Βρετανία και την απειλή της τρομοκρατίας» ενώ σχολιάζουν και την αρνητική αντίδραση του City στην εξέλιξη αυτή και την πτώση που καταγράφει η στερλίνα.
Τα σχόλια του Διεθνούς Τύπου ολοκληρώνονται με διθυραμβικούς επαίνους προς τον Jeremy Corbyn, ο οποίος είναι φυσικά ο μεγάλος νικητής των εκλογών.
Ανάμεσα σε αυτούς που τον συγχαίρουν και ο Bernie Sanders, ένας από τους υποψηφίους στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου στις οποίες επικράτησε ο Donald Trump».
Στο μεταξύ, το μεγαλεπήβολο σχέδιο της βρετανίδας πρωθυπουργού για σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ «φρενάρει» μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι Βρυξέλες, αντέδρασαν αμέσως στο εκλογικό αποτέλεσμα, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας Guenther Oettinger να δηλώνει ότι «οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία θα καθυστερήσουν πλέον σημαντικά».

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης