Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Θα αποδειχθούν οι δημοσκοπήσεις για μια ακόμη φορά χειρότερες και από τα στοιχήματα;

Βρετανία: Θα αποδειχθούν οι δημοσκοπήσεις για μια ακόμη φορά χειρότερες και από τα στοιχήματα;
Έσπασαν το ρεκόρ χρηματοδότησης οι συντηρητικοί συγκεντρώνοντας σχεδόν 4 εκ λίρες από τράπεζες και μεγάλα Funds
Στις κάλπες καλούνται σήμερα (8/6) οι Βρετανοί σε μια εκλογική διαδικασία που λίγο πολύ έχει κριθεί, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις.
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο, είναι εάν θα αποδειχθούν αξιόπιστες ώστε να λάβει η Theresa May το «στέμμα» της «αντικαταστάτριας της Margaret Thatcher» όπως πολλές προβλέπουν τις τελευταίες ημέρες, ή για μια ακόμη φορά θα εκτεθούν, όπως στην περίπτωση του περυσινού δημοψηφίσματος και φυσικά στην εκλογή Trump;
Σχολιάζοντας τις παταγώδης αποτυχίες των δημοσκοπήσεων σε κρίσιμες εποχές για τη Βρετανία, ο αρθρογράφος του Telegraph, Asa Bennett υποστηρίζει, ότι «εάν οι δημοσκοπήσεις ταυτίζονταν με τα αποτελέσματα των εκλογών, τότε η Βρετανία θα είχε μετά τις εκλογές του 1992, για πρωθυπουργό τον Εργατικό Neil Kinnock κι όχι τον Συντηρητικό John Major και σήμερα θα μιλούσαμε για την διακυβέρνηση του Εργατικού Ed Miliband».
Στις εκλογές του 1992, οι δημοσκοπήσεις έδιναν ξεκάθαρο προβάδισμα στους Εργατικούς του Kinnock, όμως η κάλπη τους «πρόδωσε» και ο John Major συνέχισε την επέλαση των Συντηρητικών στη Βρετανία κερδίζοντας την τέταρτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Την τελευταία, ωστόσο, του κόμματος έως τις εκλογές του 2015 οπότε ο David Cameron τους επανέφερε στην εξουσία για να διεκδικεί σήμερα τη συνέχισή της η Theresa May.
«Το ίδιο συνέβη και το 2015 όπου οι δημοσκοπήσεις έδειχναν για νικητή τον Εργατικό, Ed Miliband» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του Telegraph σχολιάζοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις συχνά πέφτουν έξω περισσότερο και από τα στοιχήματα».

Καθοριστική η ψήφος των 2,3 εκατομμυρίων νέων ψηφοφόρων
 

Ωστόσο, οι τελευταίες που κατεγράφησαν μια μόλις ημέρα πριν από τις κάλπες, έδειξαν ξεκάθαρη νίκη της May.
Η ICM, που δημοσιεύεται σήμερα στον Guardian δίνει προβάδισμα 12 μονάδων στο Συντηρητικό Κόμμα της Theresa May το οποίο εκτιμάται ότι θα κερδίσει με ποσοστό 46% έναντι 34% των Εργατικών του Jeremy Corbyn.
Η δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό των Times, δείνει προβάδισμα 7 μονάδων στη May με ποσοστό 42% έναντι 35%, και περισσότερες από 50 έδρες διαφορά.
Ενδιαφέρον ωστόσο έχει το γεγονός, ότι το σώμα των εκλεκτόρων έχει ενισχυθεί σε αυτές τις εκλογές με 2,32 εκατομμύρια νέους ψηφοφόρους εκ των οποίων το 1,57 εκ. είναι άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών και 805 χιλιάδες κάτω των 24 ετών.
Το γεγονός αυτό ενδέχεται να αλλάξει το αποτέλεσμα της κάλπης καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ο Εργατικός Jeremy Corbyn είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους.
Το 66% των νέων από 18-23 ετών και το 47% από 24-33 ετών θα ψηφίσουν τους Εργατικούς σε αντίθεση με τους βρετανούς ηλικίας άνω των 55 όπου μόλις το 4% τους εμπιστεύεται.
Μάλιστα δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό του Guardian, έδειξε οτι εάν ψήφιζαν σήμερα μόνο οι Βρετανοί ηλικίας έως 40 ετών ο Jeremy Corbyn θα ήταν αναμφισβήτητα ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας.


Το μεγάλο στοίχημα όμως που φαίνεται ότι χάνει ο Corbyn, αν και Εργατικός, είναι η προτίμηση της Εργατικής τάξης και δη των μορφωμένων εκπροσώπων της, η οποία στρέφεται επιδεικτικά υπέρ της May.
Πιστοί παραμένουν στους Εργατικούς οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι γυναίκες.

Χρηματοδότηση των κομμάτων - Έσπασαν τα ρεκόρ οι συντηρητικοί

Η χρηματοδότηση είναι ένα ακόμη στοίχημα που κέρδισαν συντρηπτικά οι Συντηρητικοί.
Καταφεραν να συγκεντρώσουν σχεδόν 4 εκατομμύρια λίρες, από τα οποία το 1,6 εκ. λίρες συγκενρώθηκε μόνο την τελευταία εβδομάδα, με τους Εργατικούς να μένουν στο 1,046 εκ. λίρες με μεγαλύτερο χρηματοδότη τους το Σωματείο Εργαζομένων στις Τηλεπικοινωνίες, Communication Workers’ Union (CWU).
Ανάμεσα στους μεγάλους δωρητές των Τόρις, είναι ο μεγαλοεπενδυτής της Wonga, Adrian Beecroft, ο οποίος είχε στείλει στον πρώην πρωθυπουργό David Cameron την περίφημη «Εκθεση Beecroft» με την οποία ζητούσε την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στις επιχειρήσεις.
Τραπεζίτες όπως ο Arne Groes, επικεφαλής της BNP Paribas στο Λονδίνο και δισεκατομμυριούχοι μεγάλων hedge funds ανάμεσά τους ο Reade Griffith, ο Sir Michael Hintze και ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Ehud Sheleg ολοκληρώνουν τη λίστα για το Συντηρητικό κόμμα.
Η πίτα είναι σαφώς μικρότερη για τους Φιλλελεύθερους Δημοκρατικούς που συγκέντρωσαν μόλις 103 χιλιάδες λίρες, το UkIP, με16,300 χιλιάδες λίρες και τους Πράσινους που δεν ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες λίρες.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης