Τελευταία Νέα
Διεθνή

World Bank: Τα τέσσερα «σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία

tags :
World Bank: Τα τέσσερα «σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία
Η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι αρκετά εύθραυστη καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι
Η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να σημειώσει τον υψηλότερο ρυθμό ανάκαμψης τα τελευταία επτά χρόνια, ωστόσο η Παγκόσμια Τράπεζα εξακολουθεί να ανησυχεί για τη συγκέντρωση σύννεφων στον ορίζοντα.
"Η ανάκαμψη βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι αρκετά εύθραυστη καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι", λέει ο Ayhan Kose, επικεφαλής της έκθεσης  Global Economic Prospects της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ακολουθούν οι ποι πιθανές απειλές που περιγράφονται στην τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας

Αναπτυσσόμενες αγορές

Επτά από τις μεγάλες οικονομίες αναδυόμενων αγορών η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Ρωσία και η Τουρκία, αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία.
Παρόλο που η ομάδα των επτά οικονομιών εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη σε όρους ακαθάριστου ΑΕΠ, οι οικονομίες των επτά χωρών συμβάλλουν περισσότερο στην παγκόσμια ανάπτυξη.
"Είχαμε  συνηθίσει να λέμε ότι όσο οι οικονομίες των G7 είναι υγιής, τότε θα υπάρχουν λογικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ωστόσο τώρα βλέπουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία η πορεία των μεγαλύτερων οικονομιών των αναδυόμενων αγορών", δήλωσε ο κ. Kose.
Από τη θετική πλευρά, ακόμη και αν οι οικονομίες του G7, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Βρετανία και οι ΗΠΑ παρουσίαζαν προβλήματα, οι αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει τις αναδυόμενες οικονομίες να καταγράφουν ρυθμό ανάπτυξης 4,5% το 2017, από 3,5% το 2016.
Από την άλλη πλευρά, όμως κρύβουν και αρκετούς κινδύνους.
Η πιστωτική έκρηξη της Κίνας αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα.
Βραζιλία, Νότια Αφρική και Τουρκία αντιμετωππίζουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα που αυξάνουν το country risk, ενώ παράλληλα αγωνίζονται με υψηλά δημόσια χρέη.

Πολιτικοί κίνδινοι

"Οι αγορές ενδέχεται να υποτιμούν τον κίνδυνο που συνδέεται με την πολιτική", δήλωσε ο κ. Kose.
Η αβεβαιότητα για την πολιτική είναι ήδη υψηλή, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Μια περαιτέρω αύξηση, δήλωσε, "θα μπορούσε να μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να προκαλέσει άγχος στις χρηματοπιστωτικές αγορές".
Με άλλα λόγια, η αλλαγή πολιτικής από τις ΗΠΑ, την Κίνα ή από μικρότερες αναδυόμενες χώρες θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να ξαναεκτιμήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, ενδεχομένως προκαλώντας μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών, ομολόγων και των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Εμπορικός πόλεμος

Η απελευθέρωση του εμπορίου ενίσχυσε την παγκόσμια ανάπτυξη.
Ένας εμπορικός πόλεμος, όπως προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα, θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η απελευθέρωση του εμπορίου έχει προσθέσει περίπου 1% στο συνολικό ακαθάριστο ΑΕΠ κάθε χρόνο τις τελευταίες δεκαετίες.
"Η κλιμάκωση των εμπορικών περιορισμών θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη στο εμπόριο και να αναιρέσει τα κέρδη από τις προσπάθειες του παρελθόντος", ανέφερει η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει ειδική αναφορά στον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, προειδοποιώντας ότι ο Λευκός Οίκος με την πολιτική του θα μπορούσε να προκαλέσει μέτρα αντιποίνων, κάτι που θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσμτα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τους εμπορικούς της εταίρους.

Αυξημένο δημόσιο χρέος

Πολλά έθνη έχουν επωφεληθεί από ιστορικά χαμηλά επιτόκια για να τροφοδοτήσουν νέες επενδύσεις.
Ωστόσο, η ασθενέστερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη και η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων δημιούργησαν τον κίνδυνο του παγκόσμιου χρέους.
Στις περισσότερες από τις μισές αναδυόμενες οικονομίες οι δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ αυξήθηκαν κατά 10%.
Το ισοζύγιο του προϋπολογισμού στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες μειώθηκε από πλεόνασμα πριν από λίγο καιρό σε έλλειμμα
Ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη είναι σχετικά ευνοϊκή, είναι καλύτερο τα κράτη να προχωρήσουν σε αναθεωρήσεις των προϋπολογισμών τους, της φορολογίας και της διαχείρισης του χρέους, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.
«Είναι μια κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αυτών των οικονομιών από τους κινδύνους», δήλωσε ο κ. Κόσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης