Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοβουλίες ΗΠΑ, Τουρκίας, Κουβέιτ για εκτόνωση της κρίσης με το Κατάρ - Έκκληση για διάλογο απευθύνει η Ντόχα

tags :
Πρωτοβουλίες ΗΠΑ, Τουρκίας, Κουβέιτ για εκτόνωση της κρίσης με το Κατάρ - Έκκληση για διάλογο απευθύνει η Ντόχα
Προειδοποιεί το Κατάρ για το μέλλον του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου
(upd) Έκκληση για διάλογο απευθύνει το Κατάρ, μετά τον αποκλεισμό του από τις χώρες του Κόλπου, με φόντο τις κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας.
Η Ντόχα υπολογίζει στη μεσολάβηση του Κουβέιτ, της μοναδικής χώρας του Κόλπου που δεν διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Ντόχα.
Ο ηγέτης του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ Αλ-Θάνι είχε την νύκτα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του του Κουβέιτ και αποφάσισε να αναβάλει ομιλία του προς τον λαό του Κατάρ για να δοθεί χρόνος για μεσολάβηση.
Νωρίτερα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι είχε δώσει την διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν θα εφαρμοσθούν αντίμετρα εκ μέρους της χώρας του, συμμάχου των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
«Η σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στρατηγικού χαρακτήρα», είπε.
 «Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν συμφωνούμε, αλλά οι τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε είναι περισσότεροι από εκείνους όπου διαφωνούμε», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.

Τράπεζες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας σταματούν τις συναλλαγές τους με το Κατάρ

Τη συνεργασία τους με τις τράπεζες του Κατάρ σταματούν κάποιες εμπορικές τράπεζες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των χωρών, όπως δήλωσαν πηγές του τραπεζικού τομέα στο Reuters.
Οι πηγές επεσήμαναν ότι οι τράπεζες, τις οποίες αρνήθηκαν να κατονομάσουν, καθυστερούν τις συναλλαγές μέχρις ότου λάβουν κατευθυντήριες γραμμές από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους σχετικά με τον τρόπο που θα συναλλάσσονται με το Κατάρ.
Επίσης η κεντρική τράπεζα των ΗΑΕ ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να την ενημερώσουν για την έκθεσή τους στο Κατάρ.


Πρωτοβουλίες ΗΠΑ, Τουρκίας για εκτόνωση της κρίσης

Πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στα αραβικά κράτη και στο Κατάρ ανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan την ώρα που και οι ΗΠΑ διαμηνύουν πως δεν επιθυμούν μια μόνιμη ρήξη ανάμεσα στα κράτη του Κόλπου.
Όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία ο Erdogan είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας για την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με πηγές της τουρκικής προεδρίας.
«Οι χώρες της περιοχής πρέπει να αξιολογήσουν τις σχέσεις τους με βάση την ενότητα και την αλληλεγγύη και όχι με αβάσιμες ειδήσεις και ισχυρισμούς.
Σε περιόδους όπου η περιοχή αναζητά ειρήνη και σταθερότητα, τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου, με τα οποία η Τουρκία βρίσκεται σε στρατηγική επιχειρηματική συμμαχία, πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων μέσω διαπραγματεύσεων, διαλόγου και επικοινωνίας» ανέφερε ανακοίνωση από την τουρκική προεδρία.
Σημειώνεται πως ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία κάλεσαν σε διάλογο τα εμπλεκόμενα μέρη σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, την ώρα που οι ΗΠΑ δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούν μια «μόνιμη ρήξη» μεταξύ των χωρών του Κόλπου.
Υπενθυμίζεται ότι χώρες του Κόλπου και αραβικά κράτη αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι στηρίζει τους ισλαμιστές και το Ιράν.
Από την πλευρά του το Κατάρ προειδοποιεί ότι το μέλλον του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου) και των εθνών του βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Jazeera, o υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή θέτει ερωτήματα για το μέλλον των εθνών που είναι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, «α οποία ουσιαστικά είναι ένας λαός που μοιράζεται την ίδια γλώσσα και εκτεταμένους οικογενειακούς δεσμούς».
«Απορρίπτουμε το γεγονός ότι κάποιοι στο ΣΣΚ προσπαθούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στο Κατάρ ή προσπαθούν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις του.
Αυτό απορρίπτεται.
Αλλά συνολικά, πιστεύουμε ότι τίθεται ένα μεγάλο ερωτηματικό για αυτό το Συμβούλιο.
Αν υπήρχαν πραγματικοί λόγοι για αυτή την κρίση θα μπορούσαν να συζητηθούν στη σύσκεψη του ΣΣΚ που έλαβε χώρα πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά τίποτα δεν ειπώθηκε ή συζητήθηκε…
Επίσης δεν ειπώθηκε τίποτα κατά τη διάρκεια της αμερικανικής, ισλαμικής, αραβικής συνόδου κορυφής στο Ριάντ.
Επομένως, δεν υπήρξε τίποτα που να συζητήθηκε σε αυτές τις συσκέψεις, και δεν είχαμε καμία ένδειξη ότι έμελλε να ξεσπάσει κρίση» τόνισε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ.
Υπενθυμίζεται ότι Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν έχουν αποφασίσει να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στις αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ, με τους πολίτες του Κατάρ που ζουν στο Μπαχρέιν, στη Σαουδική Αραβία και στα Εμιράτα να έχουν προθεσμία δύο εβδομάδων να φύγουν.
Η Αίγυπτος έκλεισε ήδη τον εναέριο χώρο της «μέχρι νεωτέρας», ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και άλλες χώρες.
Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Λιβύη και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, κίνηση που κλιμακώνει την κρίση στον Περσικό Κόλπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης