Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλά έξι μηνων το μεξικανικό πέσο, έναντι του δολαρίου - Τί φοβούνται τώρα οι αναλυτές

Σε υψηλά έξι μηνων το μεξικανικό πέσο, έναντι του δολαρίου - Τί φοβούνται τώρα οι αναλυτές
Έκτοτε το πέσο έχει ανατιμηθεί παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού
Το πέσο ανακάμψε πλήρως τη Δευτέρα 5 Ιουνίου από τις απώλειες που είχε υποστεί στις αρχές Νοέμβρη του 2016 από την ημέρα εκλογής του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ.
Το μεξικανικό νόμισμα είχε "βυθιστεί" μετά τις αμερικανικές εκλογές και έπεφτε σταθερά μέχρι και την ορκονωσία του Trump, καταγράφοντας απώλειες συνολικά 14%.
Έκτοτε το πέσο έχει ανατιμηθεί παρά την αβεβαιότητα που υπάρχει για τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού.
Το πέσο έχει ανακάμψει επειδή «η πιθανότητα καταστροφικών σεναρίων για το Μεξικό από την πολιτική των ΗΠΑ έχει μειωθεί», λέει ο Carlos Capistran, επικεφαλής οικονομολόγος του Μεξικού στην Τράπεζα της Αμερικής (BAC).
Τη Δευτέρα, το πέσο σημείωσε άνοδο άνω του 1,5% έναντι του δολαρίου, αφού το κόμμα του Προέδρου Enrique Peña Nieto, PRI, κέρδισε τις κυριότερες περοιφερειακές εκλογές στην περοφέρεια του Μεξικό, που είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή στη χώρα και έκει βρίσκεται και η πρωτεύουσα της χώρας
Η εκλογική νίκη για το PRI είναι μια ανακούφιση επειδή το αντίπαλο κόμμα, MORENA, με επικεφαλής τον εθνικιστή Andres Manuel Obrador, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο εάν ο Obrador κερδίσει και στη συνέχεια αντιμετωπίσει το Trump στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Η εκστρατεία του Trump πέρυσι επηρέασε την αξία του πέσο, το οποίο υποχωρούσε  σταθερά καθώς αναέκαμπτε η υποψηφιότητά του νυν αμερικανού προέδρου.
Οι απειλές του Trump για την επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας NAFTA, η οικοδόμηση ενός συνοριακού τοίχου στα σύνορ ΗΠΑ-Μεξικό και η φορολόγηση των εισαγωγών από το Μεξικό ήταν σημαντικοί λόγοι για την πτώση του πέσο.
Αλλά από τότε που ανέλαβε το αξίωμα του ο Trump, η διοίκησή του έχει μειώσει την επιθετική ρητορική προς το Μεξικό.
Μερικοί ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα περισσότερα προβλήματα θα μπορούσαν να είναι μπροστά και το πέσο μπορεί πάλι να χάσει έδαφος έναντι του δολαρίου.
Εκτός από την απειλή της εκστρατείας του Obrador, οι διαπραγματεύσεις της NAFTA θα μπορούσαν να σταματήσουν και υπάρχει ο φόβος ότι όλη η αβεβαιότητα θα μπορούσε να αναγκάσει τους ξένους επενδυτές να σταματήσουν τις επενδύσεις στο Μεξικό.
"Υποψιάζομαι ότι η άνοδος του πέσο θα αποδειχθεί βραχύβια", λέει ο Edward Glossop, οικονομολόγος της Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης