Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανασταλτικός παράγοντας για την παγκόσμια ανάπτυξη οι πολιτικές Trump

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανασταλτικός παράγοντας για την παγκόσμια ανάπτυξη οι πολιτικές Trump
«Εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες πολιτικές, τότε οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναβάλουν σημαντικές αποφάσεις»
Οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές αλλά και ο προστατευτισμός στο εμπόριο που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, περιλαμβάνονται στους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα εκτιμά ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Ayhan Kose.
«Εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες πολιτικές, τότε οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναβάλουν σημαντικές αποφάσεις», δήλωσε σχετικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ένας δεύτερος αρνητικός παράγοντας, σύμφωνα με τον κ. Kose, είναι ο αργός ρυθμός επενδύσεων στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι η Κίνα, η Βραζιλία και η Τουρκία.
Ο αργός αυτός ρυθμός διαρκεί τα τελευταία έξι χρόνια.
Το 2016 ο μέσος όρος ήταν 3%, όταν το 2010 είχε φθάσει το 10%.
Τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα κινηθεί στο 6,5% φέτος και στο 6,3% τον ερχόμενο χρόνο, η Ρωσία και η Βραζιλία αναμένεται να σημειώσουν και πάλι ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια.
«Αυτή είναι μια καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία.
Οι εν λόγω χώρες είναι σημαντικοί εισαγωγείς προϊόντων από βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες όπως είναι η Γερμανία.
Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας, που συνάδει και με την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, για την ανάπτυξη είναι η αλλαγή του κλίματος και η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης, η οποία αφορά έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων και δεν επιτρέπει την ομαλή ανάπτυξη πολλών χωρών.
Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί το τρέχον έτος στο 2,7% για να ανέλθει το 2018 και το 2019 θα σε 2,9%.
Το γεγονός ότι ο διεθνής οργανισμός με έδρα την Ουάσινγκτον συνεχίζει να υιοθετεί την εκτίμηση που είχε διατυπώσει τον περασμένο Ιανουάριο, οδηγεί στην εκτίμηση, σύμφωνα με τον Αϊχάν Κόζε, ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν εξασθενήσει.
Οι αγορές «αντέδρασαν πολύ καλά» στην αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Ομοσπανδιακή Αμερικανική Τράπεζα (Federal Reserve, Fed).
Στις θετικές εξελίξεις προστίθεται και η σταθεροποίηση στις τιμές πετρελαίου από τον Ο.Π.Ε.Κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης