Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μετά την πώληση του 10% της Ελλάκτωρ κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο του ΧΑ – Χωρίς μετοχές και τυπικά ο Γ.Τζιβέλης

Μετά την πώληση του 10% της Ελλάκτωρ κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο του ΧΑ – Χωρίς μετοχές και τυπικά ο Γ.Τζιβέλης
Μένει η θέση στην Alpha Trust, για την οποία κύκλοι του επιχειρηματία δηλώνουν άγνοια για το τι έχει γίνει με τις μετοχές αυτές
Με τις ανακοινώσεις της Ελλάκτωρ κλείνει πιθανότατα ένα μεγάλο κεφάλαιο του ΧΑ.
Η πώληση του 10% της εταιρείας από την Alpha Bank, αφήνει και τυπικά τον ιδιώτη μεγαλοεπενδυτή Ιωάννη Τζιβέλη χωρίς μετοχές στο ΧΑ.
Ουσιαστικά χωρίς μετοχές ήταν εδώ και χρόνια, αφού είχαν δεσμευτεί λόγω ενεχύρου οι μεγάλες θέσεις που είχε σε εισηγμένες του ΧΑ.
Θέσεις που ορισμένες για να φτάσουν στο μέγεθος που ήταν χρειάστηκαν πολλά χρόνια, καθώς η εμπορευσιμότητα δεν ήταν μεγάλη (βλέπε Τιτάν προνόμιο).
Ένα ερωτηματικό υπάρχει ακόμα.
Τι απέγινε η θέση στην Alpha Trust, όπου μετά τον Φαίδωνα Ταμβακάκη ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Ο Ιωάννης Τζιβέλης αν και δεν σπούδασε οικονομικά, διαβάζει τους ισολογισμούς καλύτερα από τους μεγαλύτερους αναλυτές και ελάχιστες επενδύσεις του δεν είχαν μεγάλη επιτυχία.
Ίσως κάποιοι αναρωτηθούν τώρα, μας πως είναι δυνατόν να γράφονται «επιτυχημένες επιλογές» όταν είχε στην κατοχή του μετοχές από την «Χ» εταιρεία.
Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρει κανείς ποια θα ήταν σήμερα η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Mitica αν επιτρεπόταν στον κ.Τζιβέλη να κάνει πράξεις εδώ και χρόνια.
Το τι ακριβώς έγινε με τα δάνεια, ελάχιστοι γνωρίζουν.
Αν δηλαδή όταν δόθηκαν είχαν εγγυήσεις ή όχι, υψηλά επιτόκια ή όχι, εγγυητικές ή όχι.
Αυτά είναι θέματα που εξετάζουν πιο αρμόδιοι από όλους όσους ασχολούνται με το χρηματιστήριο.
Η ουσία είναι πως το ΧΑ σήμερα στερείται ένα μεγάλο επενδυτή με αγάπη για τα θεμελιώδη και βαθιά γνώση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων με τις οποίες ενεπλάκη.
Πολλές από τις θέσεις που είχε έδωσαν μεγάλα κέρδη, ενώ κάποιες θα μπορούσαν να δώσουν και περισσότερα αν δεν υπήρχε ο νόμος για τις δημόσιες προτάσεις που επιτρέπει με 90% να βγαίνουν εταιρείες από το χρηματιστήριο.
Αυτό στερείται σήμερα η αγορά.
Ένα μεγάλο ιδιώτη επενδυτή που δεν ασχολήθηκε με χειραγωγήσεις μετοχών ή με υπόγειες συμφωνίες από αυτές που πολλές φορές έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Ένα επενδυτή που αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των μετόχων και ανάγκασε βασικούς μετόχους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ έδωσε και προσωπικές μάχες για να αλλάξει αυτός ο απαράδεκτος νόμος για τις δημόσιες προτάσεις.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης