Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΟΚΕ: Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην ΕΕ - Δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται τις ανισότητες

ΕΟΚΕ: Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στην ΕΕ - Δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται τις ανισότητες
Η Ο.Κ.Ε. καλεί τις Οργανώσεις-Μέλη της να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και με δημιουργικές παρεμβάσεις να συμβάλουν στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής διαδικασίας ενοποίησης και της δημοκρατίας
Η ελληνική κοινωνία των πολιτών εξέφρασε τη γνώμη της για το μέλλον της Ευρώπης, στη εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η ΕΟΚΕ και η ΟΚΕ σήμερα στην αίθουσα της Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου.
Τα 5 σενάρια της Λευκής Βίβλου για το μέλλον της Ευρώπης (Ε.Ο.Κ.Ε. και Ο.Κ.Ε. συνεχίζουν ως έχει, τίποτα περισσότερο από την ενιαία αγορά, όσοι θέλουν περισσότερα κάνουν περισσότερα, κάνουμε λιγότερα με πιο αποδοτικό τρόπο, κάνουμε μαζί πολύ περισσότερα) τέθηκαν στους πάνω από 130 συμμετέχοντες με μορφή ερωτηματολογίου και η συζήτηση διαρθρώθηκε σε 3 κύριες θεματικές ενότητες: Λευκή Βίβλος και προκλήσεις Ε.Ε., Προβολή και επικοινωνία της Ε.Ε. και Κοινωνία των πολιτών και μελλοντική πορεία της Ένωσης, οι οποίες συντονίστηκαν αντίστοιχα από τα μέλη της Ε.Ο.Κ.Ε. κ. Δημητριάδη (Ομάδα Εργοδοτών), κ. Πετρόπουλο (Ομάδα εργαζομένων) και κ. Βαρδακαστάνη (Ομάδα διαφόρων δραστηριοτήτων).
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ, κ. Ντάσης μίλησε για τον ρόλο της ΕΟΚΕ στην προβολή της Λευκής Βίβλου στους ευρωπαίους πολίτες και τόνισε μεταξύ άλλων:
"Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει ως έχει, δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται τις ανισότητες, να ανέχεται τα 20 εκατομμύρια ανέργων και τη φυγή των νέων από τις χώρες τους.
Εάν συνεχιστεί αυτό η Ευρώπη θα καταστεί εξαρτώμενη από άλλους οικονομικούς πόλους.
Θα επιδιώξουμε να ακουστεί η φωνή όλων των κοινωνικών φορέων και να συνθέσουμε τις προτάσεις που διασφαλίζουν την ειρηνική πορεία όλων των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη, κοντά στους πολίτες της".
Ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Βερνίκος καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες είπε:
"Πολύ σημαντική η σημερινή συνάντηση καθώς στις μέρες μας η έννοια του κοινωνικού διάλογου είναι και δύσκολη και παρεξηγημένη.
Στην πραγματικότητα ο κοινωνικός διάλογος ξεκίνησε μέσα από τα ερείπια των πολέμων και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε, η Δημοκρατία έχει ανάγκη τους πολίτες και το μέλλον της χώρας εξαρτάται κυρίως από μας".
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως “Παγκόσμιες προκλήσεις, «κλειδωμένες ανισότητες» και εσωτερικές αγκυλώσεις φέρνουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα αντιμέτωπο με επιλογές και αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λαών της.
Είναι σημαντικό οι παραγωγικές τάξεις και η Κοινωνία των Πολιτών να συμμετέχουν και να συζητούν για τη διαμόρφωση αυτής της νέας Ευρώπης.
Ο κοινωνικός διάλογος είναι ουσιώδες συστατικό της παραπάνω διεργασίας, ενώ η διαβούλευση με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς της κάθε χώρας ανοίγει το πεδίο για υπεύθυνες και δημιουργικές προτάσεις.
Η Ο.Κ.Ε. καλεί τις Οργανώσεις-Μέλη της να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και με δημιουργικές παρεμβάσεις να συμβάλουν στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής διαδικασίας ενοποίησης και της δημοκρατίας, στην κοινωνική συνοχή, στον εκσυγχρονισμό των δομών και της λειτουργίας του Κράτους και παράλληλα να ενισχύσουν την ανάπτυξη της χώρας μας, στo πλαίσιo της νέας Ευρώπης που αναδύεται.
Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής κ. Αναστάσιος Κουράκης οι οποίοι αμφότεροι σημείωσαν το άνοιγμα του ελληνικού κοινοβουλίου προς την κοινωνία και συνεχάρησαν την ΕΟΚΕ και την ΟΚΕ για την πρωτοβουλία τους.
Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΕΟΚΕ να διοργανώσει συζητήσεις στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διαβουλευτεί με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για το πώς οραματίζονται το μέλλον της Ευρώπης, έχοντας ως κεντρικό άξονα τα πέντε σενάρια της Λευκής Βίβλου που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την 1η Μαρτίου 2017.
Ο ευρύτερος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους Ευρωπαίους πολίτες να εκφραστούν άμεσα για το μέλλον της Ένωσης.
Η Ε.Ο.Κ.Ε. με βάση τις ιδέες και τα συμπεράσματα από τις εθνικές συζητήσεις θα εκπονήσει μια διερευνητική γνωμοδότηση πάνω στη Λευκή Βίβλο την οποία πρόκειται να υιοθετήσει άμεσα.
Η εν λόγω γνωμοδότηση επιδιώκει να επηρεάσει την απόφαση της Ε.Ε. για τη μελλοντική διαμόρφωση της Ευρώπης, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης