Τελευταία Νέα
Οικονομία

Paul de Grauwe (LSE): Η λύση για το ελληνικό χρέος είναι η μετατροπή του σε διηνεκή ομόλογα

Paul de Grauwe (LSE): Η λύση για το ελληνικό χρέος είναι η μετατροπή του σε διηνεκή ομόλογα
«Αν είναι να σας αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο, δεν καταλαβαίνω… Είναι απίστευτο ότι το υπομένετε αυτό. Δεν το καταλαβαίνω»...
Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη και να σταματήσουν να τηρούν τιμωρητική στάση, τονίζει σε συνέντευξή του στο bankingnews.gr, o έγκριτος Βέλγος οικονομολόγος και καθηγητής του London School of Economics, Paul de Grauwe.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως ο μόνος δρόμος για το ελληνικό χρέος είναι να δοθεί μία μόνιμη λύση η οποία θα περιλαμβάνει “τη μετατροπή ολόκληρου του ελληνικού δημόσιου χρέους σε διηνεκή ομόλογα (perpetuities) χαμηλού επιτοκίου”.
Ο καθηγητής εστιάζει το λάθος που συμβαίνει και δεν επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί στο γεγονός ότι οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις “εφαρμόζονται όταν η οικονομία δεν είναι στο σωστό μονοπάτι και έτσι το πρόβλημα γίνεται χειρότερο”. “Και αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει για αρκετά χρόνια”, συμπληρώνει.
“Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο έλεος των πιστωτών, επομένως είναι πιο δύσκολη η κατάσταση. Οι πιστωτές κρατούν το μαχαίρι.
Εάν δεν υπακούσετε, θα σας απειλήσουν. Είναι τρομερό. Δεν ξέρω ακόμα γιατί θέλετε να παραμείνετε”, λέει χαρακτηριστικά.
Στην επισήμανση, τέλος, εάν θα πρότεινε ένα Grexit απαντά: “Αν είναι να σας αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο, δεν καταλαβαίνω… Είναι απίστευτο ότι το υπομένετε αυτό. Δεν το καταλαβαίνω…”

Ο κ. Paul de Grauwe

Εμφάνιση frre.jpeg


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Paul de Grawe στο bankingnews.gr:

- Τον Μάρτιο του 2015 είχατε γράψει σε άρθρο σας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές, ακόμα και οι πιο δύσκολες, είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Σήμερα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια, αντανακλώντας έτσι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει πράγματι να εφαρμοστούν. Τι γίνεται λάθος; Είναι λάθος το πρόγραμμα διάσωσης; Είναι λάθος οι διαπραγματεύσεις; Είναι λάθος η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων;
Το μεγαλύτερο λάθος είναι να επιβάλεις τόσο σκληρή λιτότητα στην ελληνική οικονομία.
Οι πιστωτές της Ελλάδας εξακολουθούν να επιβάλλουν μια τέτοια λιτότητα και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει σωστά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιλυθεί το δημοσιονομικό ζήτημα.
Καμία χώρα δεν μπορεί να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα και τα προβλήματα με το χρέος της εάν δεν της επιτραπεί η ανάπτυξη και οι πιστωτές λένε στην Ελλάδα ότι "δεν σου επιτρέπουμε να αναπτυχθείς".
Και αυτός είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο η ελληνική οικονομία έχει ωθηθεί για αρκετά χρόνια και είναι κρίμα που οι πιστωτές συνεχίζουν να το κάνουν αυτό. Αυτό νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ορισμένες από αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, εφαρμόζονται όταν η οικονομία δεν είναι στο σωστό μονοπάτι και έτσι το πρόβλημα γίνεται χειρότερο.
Όλα αυτά τα βήματα έχουν ως αποτέλεσμα απολύσεις και έτσι αυξάνεται η ανεργία.
Ορισμένες από αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι σχεδιασμένες λάθος.
Για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να υποχρεώσει τους πολίτες να πληρώνουν φόρους, ειδικά τους πλούσιους.
Αυτό θα έπρεπε να είναι υψηλή προτεραιότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

- Η Ελλάδα προσήλθε στο τελευταίο Eurogroup με ελπίδες, μεταξύ άλλων, για συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Ποια είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία που μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους; Και πόσο εφικτό είναι να επιτύχει την καλύτερη δυνατή λύση;
Οι πιστωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη.
Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από την ελάφρυνση του χρέους στο παρελθόν.
Σήμερα αν παρατηρήσει κανείς την καθαρή παρούσα αξία του μελλοντικού χρέους θα δει ότι το χρέος δεν είναι τόσο μεγάλο βάρος.
Δεν είναι περισσότερο από εκείνο του Βελγίου για παράδειγμα.
Η επιβάρυνση του χρέους (σε καθαρή παρούσα αξία) είναι κάτω από το 100 τοις εκατό του ΑΕΠ. Το πρόβλημα θα υπάρξει όταν αυτή η αναδιάρθρωση ολοκληρωθεί.
Και τότε το βάρος του χρέους της Ελλάδας θα αυξηθεί και πάλι.
Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γίνει μία μόνιμη αναδιάρθρωση.
Είναι ένας άλλος τρόπος να πούμε ότι πρέπει να υπάρξει μόνιμη ελάφρυνση του χρέους.
Η ελάφρυνση του χρέους δόθηκε στην Ελλάδα στο παρελθόν. Αλλά ήταν μια προσωρινή ελάφρυνση. Σαν να είπαν στην Ελλάδα ότι “εντάξει διασφαλίσαμε ότι δεν χρειάζεται να εξυπηρετήσετε όλο το χρέος τώρα, αλλά θα πρέπει να το κάνετε αργότερα”.

- Ποια θα ήταν η μόνιμη λύση που θα προτείνατε εσείς;
Η μόνιμη λύση θα μπορούσε να είναι η μετατροπή ολόκληρου του ελληνικού δημόσιου χρέους σε διηνεκή ομόλογα (perpetuities) χαμηλού επιτοκίου.
Έτσι, η καθαρή παρούσα αξία της μελλοντικής υπηρεσίας χρέους θα παραμείνει στο ίδια επίπεδα με το σημερινό.

- Ο Μάριο Ντράγκι είπε πριν από λίγα 24ωρα πως περιμένει πρώτα συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και μετά θα εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE). Πόσο πιθανό θεωρείτε να καταλήξουν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο επόμενο Eurogroup; Και επίσης, τι μπορεί τελικά να κερδίσει η Ελλάδα από το QE τώρα που το πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του;
Θα ήταν πραγματικά εύκολο να συμφωνήσουν εάν υπήρχε μια στοιχειώδης κοινή λογική.
Η Ελλάδα έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα QE.
Η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος.
Αυτό όμως ισχύει για όλες τις άλλες χώρες.
Όταν η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα, κάνει στην πραγματικότητα μια ελάφρυνση του χρέους της εν λόγω κυβέρνησης.
Το παράδοξο τώρα είναι ότι η ΕΚΤ κάνει ελάφρυνση του χρέους για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης εκτός από την Ελλάδα, τη χώρα που την έχει περισσότερο ανάγκη.
Αυτό δεν είναι σωστό.
Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ εύκολο να καταλήξουν σε συμφωνία εάν οι πιστωτές σταματούσαν να τηρούν αυτή την τιμωρητική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

- Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, πλέον τα λάθη και οι οπισθοχωρήσεις δεν επιτρέπονται. Ποια είναι η δική σας πρόταση για να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα;
Να σταματήσει η λιτότητα. Σταματήστε να επιβάλλετε λιτότητα για να διατηρήσετε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Αυτό σκοτώνει την ελληνική οικονομία.
Και ταυτόχρονα πρέπει να γίνει μία μόνιμη ελάφρυνση του χρέους.
Στη συνέχεια, η οικονομία θα αρχίσει να αυξάνεται και πάλι.
Όλες οι χώρες καταγράφουν ανάπτυξη.
Η Ισπανία καταγράφει ανάπτυξη, η Ιρλανδία καταγράφει ανάπτυξη, η Πορτογαλία καταγράφει ανάπτυξη, μπορείτε και εσείς να καταγράψετε ανάπτυξη. Οι πιστωτές γίνονται παράλογοι όταν συνεχίζουν να θέλουν να σας τιμωρήσουν.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τη λιτότητα, κέρδισε τις εκλογές, ήρθε στην εξουσία και τελικά απέτυχε να σταματήσει τη λιτότητα στην Ελλάδα. Ποιες είναι οι πιθανότητες ενός πολιτικού κόμματος όπως ΣΥΡΙΖΑ, ή οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στην ευρωζώνη, να εξαλείψει τη λιτότητα;
Δεν γνωρίζω επαρκώς το ελληνικό πολιτικό σύστημα να κάνω οποιαδήποτε κριτική.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε πλήρως να επιτύχει τους στόχους του για τη μείωση της λιτότητας.

- Τι μπορούμε να κάνουμε για να τελειώνουμε με τη λιτότητα;
Η Πορτογαλία είναι ένα καλό παράδειγμα.
Η νέα κυβέρνηση είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση και σίγουρα έθεσε κατά μέρος ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας που της επιβλήθηκαν.
Φυσικά είχε ήδη βγει από το πρόγραμμα.
Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο έλεος των πιστωτών, επομένως είναι πιο δύσκολη η κατάσταση.
Οι πιστωτές κρατούν το μαχαίρι.
Εάν δεν υπακούσετε, θα σας απειλήσουν.
Είναι τρομερό για την Ελλάδα.
Δεν ξέρω ακόμα γιατί θέλετε να μείνετε σε ένα τέτοιο μέρος.

- Στην Ευρωζώνη εννοείτε; Θα προτείνατε ένα Grexit;
Αν είναι να σας αντιμετωπίζουν με αυτόν τον τρόπο, δεν καταλαβαίνω… Είναι απίστευτο ότι το υπομένετε αυτό. Δεν το καταλαβαίνω…

Αθηνά Δημητρακοπούλου

(Αρχική δημοσίευση 14:56, 2 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης