Τελευταία Νέα
Πολιτική

Από τη γραβάτα στον φόβο για «φέσι» και στο βάθος κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Από τη γραβάτα στον φόβο για «φέσι» και στο βάθος κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
Η κοινωνία και η αγορά, έχουν φορέσει το «φέσι» των νέων μέτρων χωρίς το χρέος που μέχρι πρότινος ήταν το φάρμακο δια …πάσα νόσο της οικονομίας
Γραβάτα …τέλος για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χαμηλώνει πλέον τον πήχη και τις προσδοκίες για επίλυση του ζητήματος του χρέους, στο επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.
Ακόμα και η «απειλή» του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους εταίρους και δανειστές ότι αν δεν πάρει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος βάλει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής στις 22-23 Ιουνίου, δεν φαίνεται να έκανε τα αυτιά των δανειστών αλλά και των Ευρωπαίων να ιδρώσουν.
Το αντίθετο.
Τόσο οι δηλώσεις του Βόλφαγκ Σόιμπλε όσο και τα νέα σενάρια για ύπαρξη γαλλικής πρότασης που συνδέει την απομείωση του χρέους με την ανάπτυξη, έχουν καταστήσει σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το ζήτημα στην καλύτερη περίπτωση μετατίθεται χρονικά για μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός από την …γραβάτα χαμήλωσε τη στόχευση του στο να μην φύγει από το Eurogroup με φέσι.
Ήδη η Κοινοβουλευτικές ομάδες της κυβερνητικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και η κοινωνία, η αγορά, έχουν φορέσει το «φέσι» των νέων μέτρων χωρίς το χρέος που μέχρι πρότινος ήταν το φάρμακο δια …πάσα νόσο της οικονομίας.
Το αφήγημα περί «καθαρού διαδρόμου» που θα οδηγεί την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE και θα ξεκλειδώνει το «πουγκί» του Μάριο Ντράγκι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Αντιθέτως ολοένα και απομακρύνεται.
Όσο για το ποιο είναι το φέσι;
Πρόκειται για μια σειρά από απαιτήσεις των δανειστών που αφορούν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος οι οποίες θα πρέπει να έρθουν με την μορφή νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή.
Η δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών που είπε ότι «μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος» απαντήθηκε από το Μαξίμου επιβεβαιώνοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα.
«Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγράφει ιστορικά, δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους» ήταν η απάντηση κυβερνητικών κύκλων την ώρα που πηγές των Βρυξελών ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ενταθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ.
Στο ίδιο κλίμα, και το πρακτορείο Bloomberg που αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει τον Ιούνιο στα χέρια της μια σημαντικά βελτιωμένη πρόταση από το Eurogroup του Μαΐου επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του bankingnews.gr. Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι πλέον στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να συμβιβάζονται με την ιδέα πως η λύση για το χρέος δεν πρόκειται να έρθει πριν τις γερμανικές εκλογές, εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στο Μάριο Ντράγκι, μήπως έστω και μια καλή διατύπωση του Eurogroup σταθεί ικανή να τον πέσει να ανάψει το πράσινο φως για το QE.
Συμφώνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να βάλει στο παιχνίδι και την αντιπολίτευση όπως είχε γράψει το bankingnews τη Δευτέρα, καθώς φέρεται πρόθυμος να ενημερώσει το επόμενο διάστημα τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ' ιδίαν συναντήσεις μαζί τους και όχι σε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης