Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στασινός (ΤΕΕ): Εθνική ανάγκη και λαϊκή απαίτηση η οικονομική ανάκαμψη της χώρας

Στασινός (ΤΕΕ): Εθνική ανάγκη και λαϊκή απαίτηση η οικονομική ανάκαμψη της χώρας
«Με το Πράσινο Ταμείο, θα μπορούσαμε με εφόδιο αυτά τα περίπου 4 δισ. ευρώ, με τη χρηματορροή που προβλέπεται και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, μέσα σε ένα πλάνο έως 10ετίας από σήμερα να έχουμε κινητοποιήσει τριπλάσιους πόρους»
Ο κ. Στασινός πρότεινε η ταχύτητα να γίνει συστατικό στοιχείο του σχεδιασμού των έργων και κάθε ΣΔΙΤ να ωριμάζει μέσα σε έναν - το πολύ ενάμιση χρόνο.
Ενώ, θεώρησε απαραίτητο το να ορίζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ως προϋπόθεση για την προσέλκυση των επενδυτών και να υπάρχει συνέχεια και συνοχή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων.
«Σήμερα εθνική ανάγκη αποτελεί η οικονομική ανάκαμψη, γιατί λαϊκή απαίτηση, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης - και σύντομα θα φτάσουμε τα δέκα - είναι να μπορέσουμε επιτέλους να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Να υπάρξουν ξανά δουλειές στον τόπο.
Και πραγματική εργασία στην πραγματική οικονομία». Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την ομιλία του στο Συνέδριο, με θέμα: «ΙΝVEST EU: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας Α - Energy Ιnvestments, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν όλοι, πέρα από ιδεολογίες και αγκυλώσεις του χθες ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δεν είναι αντίπαλοι αλλά αποτελούν τους δύο βασικούς συνεργατικούς πυλώνες της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας». Ειδικότερα, όπως είπε, «απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των ΣΔΙΤ, με έμφαση στην ευελιξία της διαδικασίας και κυρίως την ταχύτητα».
Επιπλέον, ανέφερε ότι «το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων είναι κομβικό για τις επενδύσεις», προτείνοντας κάθε ΣΔΙΤ να ωριμάζει μέσα σε έναν - το πολύ ενάμιση χρόνο.
Ο Γιώργος Στασινός, συνέχισε σημειώνοντας ότι: «πρέπει να ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση, όπου απαιτούνται τέσσερα με πέντε χρόνια. Για έναν πολύ απλό λόγο: ο μακρύς χρόνος ωρίμασης μιας ΣΔΙΤ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα εύρεσης κατάλληλων κεφαλαίων. Ξεπερνά ακόμη και το χρόνο ζωής αντίστοιχων funds. Ακόμη και κρατικών ή θεσμικών. Τα οποία χάνουμε λόγω χρονοδιαγράμματος».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι αλλάζουν θεαματικά τα δεδομένα στη χρηματοδότηση των έργων και ότι «πλέον δεν θα υπάρχουν οι κλασικές δημόσιες επενδύσεις ή η γνωστή χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ».
Ανέφερε δε, ότι «με το Πράσινο Ταμείο, θα μπορούσαμε με εφόδιο αυτά τα περίπου 4 δισ. ευρώ, με τη χρηματορροή που προβλέπεται και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν, μέσα σε ένα πλάνο έως 10ετίας από σήμερα να έχουμε κινητοποιήσει τριπλάσιους πόρους.
Δηλαδή 12 δισ. ευρώ για περιβαλλοντικά έργα».
Ο Γιώργος Στασινός σε σχέση με την επένδυση στο Ελληνικό τόνισε ότι η αντιμετώπιση τέτοιου είδους καθυστερήσεων απαιτεί αφενός πολιτική βούληση αφετέρου θεσμικές παρεμβάσεις, με τις οποίες να προσδιορίζονται τα όρια, οι ευθύνες και οι δικαιοδοσίες κρατικών λειτουργών, ώστε να μην αυθαιρετούν.
Ανέφερε μάλιστα ότι θα μπορούσε να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη ώστε αν κάποιος υπάλληλος δεν κάνει τη δουλειά του εγκαίρως, να μπορεί η διοικητική πράξη να προχωρήσει από άλλον υπάλληλο.
Ενώ, λύση αποτελούν σύμφωνα με τον ίδιο οι ηλεκτρονικές αδειοδοτήσεις, τις οποίες το ΤΕΕ έχει προτείνει κατ΄ επανάληψη και είναι σε θέση να αναλάβει και να στηρίξει τη λειτουργία τους, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση από τους αρμόδιους υπουργούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης