Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρρίκνωση 0,4%, σε ετήσια βάση, για το ΑΕΠ της Βραζιλίας το α' 3μηνο 2017

Συρρίκνωση 0,4%, σε ετήσια βάση, για το ΑΕΠ της Βραζιλίας το α' 3μηνο 2017
Ωστόσο, σε σχέση με το δ' 3μηνο 2016, το ΑΕΠ της λατινικής χώρας μεγενθύθηκε κατά 1%, ποσοστό σύμφωνο με τις προβλέψεις
Η βραζιλιανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,40%, σε ετήσια βάση, το α' 3μηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν σήμερα (1 Ιουνίου 2017) οι τοπικές αρχές, επίδοση που όμως ήταν λιγότερο «επώδυνη» από το -0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές και το -2,5% του αντίστοιχου διαστήματος για το 2016.
Ωστόσο, σε σχέση με το δ' 3μηνο 2016, το ΑΕΠ της λατινικής χώρας μεγενθύθηκε κατά 1%, ποσοστό σύμφωνο με τις προβλέψεις.
Πριν λίγες ώρες, η κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας μείωσε κατά 100 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο στο 10,25%, όπως αναμενόταν, εκφράζοντας ανησυχίες για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται πως χθες, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης για την πιστοληπτική ικανότητα της Βραζιλίας πριν από πέντε (5) ημέρες, η Moody's υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook), από «σταθερές» σε «αρνητικές», τεσσάρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της λατινικής χώρας, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητη την αξιολόγησή τους.
Πρόκειται για τις τράπεζες Banco BBM, Banco Daycoval, BNDES Participações, Itaúsa - Investimentos αλλά και της BM&FBovespa.
Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει πως ο ρυθμός ανάκτησης ζημιών από δάνεια θα επιβραδυνθεί για τοις βραζιλιάνικες τράπεζες, καθώς οι αυξανόμενες καθυστερήσεις τις αναγκάζουν να προχωρήσουν σε πρόσθετες προβλέψεις, οι οποίες ασκούν πίεση στα κέρδη.
Επιπλέον, οι προοπτικές για περαιτέρω μείωση του κόστους χρηματοδότησης θα μπορούσαν να παρεμποδιστούν εάν ένα σοκ που σχετίζεται με την εμπιστοσύνη στη συναλλαγματική ισοτιμία οδηγούσε σε υψηλότερο πληθωρισμό, περιορίζοντας την ικανότητα της Κεντρικής Τράπεζας να επιφέρει περαιτέρω περικοπές των επιτοκίων.
Στις 26 Μαΐου 2017, η Moody's μετέβαλλε σε αρνητικό από σταθερό το outlook της Βραζιλίας, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας σε «Βa2».
Στη Βραζιλία λαμβάνουν χώρα, με μειωμένη ένταση τςι τελευταίες ημερες, βίαιες συγκρούσεις και μαζικές διαδηλώσεις, με τους πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την τωρινή ηγεσία της χώρας και να ζητήσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές.
Χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδηλώνουν απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Michel Temer, που κατηγορείται πως εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς, με ορισμένους μάλιστα να βάζουν φωτιά πριν από μία εβδομάδα σε κτίριο υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης