Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρέμβαση ESM: Αφήστε το χρέος, εφαρμόστε τα μέτρα - Schaeuble: Παραμένουν εμπόδια - Coeure: QE μόνο με χρέος

Παρέμβαση ESM: Αφήστε το χρέος, εφαρμόστε τα μέτρα - Schaeuble: Παραμένουν εμπόδια - Coeure: QE μόνο με χρέος
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος - βασικός ομιλητής του συνεδρίου - βρίσκεται από χθες στην γερμανική πόλη στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με πρόσωπα - κλειδιά των θεσμών
(upd) «Μίνι» διαπραγμάτευση για χρέος και ποσοτική χαλάρωση (QE) πρόκειται έχει στηθεί σήμερα στην Φρανκφούρτη στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist που έχει ως κεντρικό θέμα την «επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές».
O Nicola Giammarioli, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα
, επανέλαβε τη θέση του Μηχανισμού Στήριξης, που αποτελεί και τη γραμμή του Βερολίνου,  ότι μόνος δρόμος για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές και να βάλει την οικονομία της σε ένα βιώσιμο μονοπάτι είναι να εφαρμόσει επιτυχώς το 3ο πρόγραμμα και να αναλάβει την ιδιοκτησία του και όχι η ελάφρυνση του χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση των Ευρωπαίων να συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα  δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα, ενώ ο αξιωματούχο της ΕΚΤ, Benoit Coeure επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει σαφήνεια για το χρέος ώστε να μπει η Ελλάδα στο QE.

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση του - Ηθική υποχρέωση της Ευρώπης η ελάφρυνση του χρέους

Ήρθε η ώρα το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να συμφωνήσει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
O  Έλληνας ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε εξαιρετικά απαισιόδοξες τις προβλέψεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία.
«Είναι γενική παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η Ελλάδα ζητεί σαφήνεια, στοιχείο το οποίο δεν υπήρξε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup», τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος.
«Αισθάνομαι σαν προπονητής ποδοσφαίρου, ο οποίος προετοιμάζει την ομάδα χωρίς να γνωρίζει που είναι το τέρμα!
Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Schaeuble: Παραμένουν τα εμπόδια

Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν, ανέφερε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, σε γραπτό του μήνυμα στο συνέδριο του Economist.
Σύμφωνα με τον Schaeuble, η λέξη - κλειδί για την Ελλάδα είναι η εμπιστοσύνη.
Αυτή πρέπει να ανακτηθεί για να σταθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της.
Και για να ανακτηθεί θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, πρόσθεσε.
Για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο Schaeuble ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ακόμη εμπόδια.
«Μετά από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα», ανέφερε.
Έτσι τα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον.

Coeure (ΕΚΤ): Απαιτείται σαφήνεια στο χρέος για την είσοδο στο QE

Οι συνθήκες για τις ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιωθεί σύμφωνα με τoν Benoit Coeure, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος όμως παραδέχτηκε ότι τα εμπόδια της ανάκαμψης παραμένουν.
Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση της ευρωπαίκής νομισματικής αρχής ότι θα πρέπει να αναληφθεί αποφασιστική και άμεση δράση για τη μείωση των προβληματικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες.
Παράλληλα κάλεσε τους μετόχους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί ώστε να ανακάμψουν οι τράπεζες.
Ο ίδιος επικεντρώθηκε και στη στρατηγική του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΕΚΤ.
Οι μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελούν βασικό στοιχείο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, για έναν απλό λόγο: πρέπει να υποστηρίζεται από επαρκή παροχή πίστωσης στη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Χωρίς πίστωση, οι επιχειρήσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να επενδύσουν σε παραγωγικό κεφάλαιο, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την κάλυψη των δαπανών.
Η υγιής παροχή πιστώσεων είναι τόσο σημαντική για τη νομισματική πολιτική.
Έτσι έγινε και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, η οποία απολαμβάνει τα οφέλη της φθηνής πίστωσης.
Η Ελλάδα είναι μια θλιβερή εξαίρεση, δυστυχώς.
Ο τραπεζικός δανεισμός προς τον εγχώριο ιδιωτικό μη χρηματοπιστωτικό τομέα μειώνεται σε κάθε τρίμηνο από τα τέλη του 2008, ενώ σωρευτικά η μείωση είναι κατά 28% μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.
Και παρόλο που το επίπεδο των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα σταθεροποιήθηκε πρόσφατα, τα επιτόκια των δανείων προς τις επιχειρήσεις αποκλείνουν περίπου 250 μονάδες βάσης πάνω από το σημερινό μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, το μέλος της ΕΚΤ εκτίμησε ότι οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και ένα νέο πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι απαιτείται σαφήνεια για τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος, προκειμένου να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE) της ΕΚΤ.
Μάλιστα, εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξει εγκαίρως σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα του χρέους και τη βιωσιμότητα του χρέους, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό - όχι μόνο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά, αλλά και για έτσι θα βοηθηθεί η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα ειδικότερα.
Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Coeure δεν παρέλειψε να συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δείχνει ισχυρή δέσμευση στους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Giammarioli (ESM): Το κλειδί για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμα και όχι το χρέος

Την θέση ότι ο μόνος δρόμος για να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές και να βάλει την οικονομία της σε ένα βιώσιμο μονοπάτι είναι να εφαρμόσει επιτυχώς το 3ο πρόγραμμα και να αναλάβει την ιδιοκτησία του διατύπωσε ο Nicola Giammarioli, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα.
«Η τρέχουσα συζήτηση για την Ελλάδα επικεντρώνεται στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Η ελάφρυνση του χρέους είναι στο επίκεντρο των ΜΜΕ και των ελληνικών αρχών.
Και δεν είναι μυστικό ότι το θέμα του χρέους αποτυπώνεται και στις συζητήσεις ανάμεσα στους πιστωτές, κυρίως μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Χωρίς αμφιβολία η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα σημαντικό θέμα.
Αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα αν η συζήτηση εστίαζε στο τι κάνει η Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος του ESM» υποστήριξε μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
«Η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε έως σήμερα, οι οποίες επέτρεψαν στους δανειστές της να έρθουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.
Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις θα ωφελούσαν την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Η υπερβολική εστίαση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους μας αποσπά από αυτό που χρειάζεται πραγματικά να συμβεί, την ιδιοκτησία του προγράμματος και την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα.
Αυτό είναι το κλειδί για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Οι μεταρρυθμίσει είναι ο μόνος τρόπος για να το καταφέρει αυτό.
Η καλύτερη απόδειξη είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές το 2014 όταν το 2ο πρόγραμμα έφτασε κοντά στην ολοκλήρωση του» τόνισε ο Giammarioli, αναφέροντας πως τότε η Ελλάδα είχε καταφέρει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών διότι είχε αρχίσει να μεταρρυθμίζει την οικονομία της.
Ο Giammiaroli αφού ανέφερε ότι οι δανειστές έχουν ήδη προχωρήσει σε πολύ σημαντική ελάφρυνση του χρέους, υπενθύμισε ότι ο ESM ήδη εφαρμόζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι και αυτά τα μέτρα είναι πολύ σημαντικά καθώς θα μειώσουν το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.
«Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμφωνήθηκαν πριν από έναν χρόνο.
Θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, εάν αποδειχθεί ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο στο τέλος του προγράμματος και εφόσον έχουν επιτευχθεί όλες οι μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.
Τα μακροπρόθεσμα μέτρα υπάρχουν ως εγγύηση για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού  χρέους στο απώτερο μέλλον» υπογράμμισε ο Giammarioli.
«Το κλειδί για την επιτυχία του τρίτου ελληνικού προγράμματος είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η ιδιοκτησία του.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και να επαναφέρει την οικονομία της σε ένα βιώσιμο μονοπάτι» τόνισε ο επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα.

Collin Ellis (Moody's): Αμφιβάλλω εάν η Ελλάδα μπορεί να διατηρήσει υψηλά πλεονάσματα για μια μακρά περίοδο

Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να επιστρέψει στις αγορές μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης που ολοκληρώνεται το 2018 εκτίμησε ο Collin Ellis διευθύνων σύμβουλος και Chief Credit Officer EMEA της Moody’s Investors μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.
Όσον αφορά το χρέος ο κ. Ellis τόνισε ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο παρελθόν για την ελάφρυνσή του δεν μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την απομείωσή του.
Για το Grexit ανέφερε ότι "δεν έχει πεθάνει ακόμα", ενώ όσον αφορά τις προτάσεις των πιστωτών για υψηλή πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας εξέφρασε τις αμφιβολίες του κατά πόσον η Ελλάδα είν αι σε θέση να τα διατηρήσει για μια πολύ μακρά χρονική περίοδο.
Η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με Caa3 σταθερό.

Στουρνάρας: Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλη αβεβαιότητα

Υπέρ των χαμηλότερων πλεονασμάτων τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.
«Χρειαζόμαστε ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Για παράδειγμα 3,5% έως το 2020 και μετά υποχώρηση στο 2%».
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η αναβολή πληρωμής των τόκων, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και η επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNP και ΑΝFA).
Όπως τόνισε αυτό είναι το «λιγότερο» που χρειάζεται το ελληνικό χρέος για να γίνει βιώσιμο. Καταλήγοντας ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως η διευκολύνσεις στην πληρωμή των τόκων των δανείων είναι μια πολύ πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης του χρέους από την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλον ένα χρόνο αβεβαιότητας, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Όσον αφορά τα NPLs στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη βασική αιτία αποτελεί η ύφεση.
Ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για την «τεράστια πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα, από το 2010, στη διόρθωση των ανισορροπιών.
«Είναι μια πρόοδος μοναδική και χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ» ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ακόμα μένουν πολλά να γίνουν και ότι το υψηλό χρέος και η υψηλή ανεργία είναι ακόμα προβλήματα που δυσκολεύουν την ελληνική οικονομία.

Moscovici: Θα κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος 15 μέρες πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
«Θα κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε σήμερα (31/5/2017) ο Ευρωπαίος Επίτροπος Pierre Moscovici μιλώντας σε συνέδριο του Economist.
Χθες (30/5/2017) εξάλλου ο κ. Moscovici είχε συνδέσει την εφαρμογή και των 140 προαπαιτούμενων με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Μάλιστα, τόνισε ότι πριν επιλυθεί το ζήτημα του χρέους, υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις οι οποίες πρέπει να επιλυθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.
Εν τω μεταξύ, σε επιστολή του προς το κοινοβούλιο της Ολλανδίας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επισημαίνει ότι εκκρεμούν κάποια προαπαιτούμενα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έκθεση συμμόρφωσης για τη β' αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, όπως είναι γνωστό.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πληρωμή του επόμενου τμήματος του δανείου από τον ESM.

Costello (Κομισιόν): «Ανοιχτά» 20 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ακόμα 20 μέτρα-προαπαιτούμενα ώστε να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση του ελληνικού προγράμματος, έστειλε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς, Declan Costello.
«120 από τα 140 προαπαιτούμενα του ελληνικού προγράμματος έχουν υλοποιηθεί.
Τα υπόλοιπα ελπίζουμε ότι θα ικανοποιηθούν τις επόμενες μέρες ώστε να προχωρήσουμε στην εκταμίευση» είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist.
Πάντως, όπως μετέδιδε χθες (30/5/2017) το bankingnews.gr, η κυβέρνηση προωθεί νέο πολυνομοσχέδιο (το τρίτο κατά σειρά) με το οποίο θα εκπληρώνονται τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Αυτό θα περιλαμβάνει διατάξεις για εργασιακά και δημοσιονομικά ζητήματα αλλά και πρόσθετες ρυθμίσεις που αφορούν τα ειδικά μισθολόγια οι οποίες δεν πέρασαν με το αρχικό νομοσχέδιο με τα μέτρα λιτότητας των 5 δισ. ευρώ για την τριετία 2018 -2020.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος - βασικός ομιλητής του συνεδρίου - βρίσκεται από χθες στην γερμανική πόλη στο πλαίσιο επαφών που θα έχει με πρόσωπα - κλειδιά των θεσμών, όπως τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, τον επικεφαλής της αποστολής του ESM για την Ελλάδα Νικολά Τζιαμαριόλι, τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο καθώς και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους. Παρών στο ίδιο συνέδριο θα είναι και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος πρόσφατα κάλεσε τους δανειστές της χώρας «να αναλάβουν και αυτοί την ευθύνη τους».
Έτσι, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα για το ελληνικό θέμα, και με τις σχέσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ να έχουν οδηγηθεί στα άκρα, το συνέδριο του Εconomist αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον Έλληνα υπουργό. Διοργανώνεται σε μια στιγμή που η Αθήνα έχει ανάγκη από φωνές που μπορούν να υποστηρίζουν το αίτημα ελάφρυνσης του χρέους της πέρα από το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.
Το οποίο σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν λύνει δραστικά το πρόβλημα αλλά περιορίζεται σε επιμήκυνση δανείων και παράταση των περιόδων χάριτος. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Ταμείο έχει στυλώσει τα πόδια και δεν θέλει να συμμετάσχει με νέα κεφάλαια στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.
Για πρώτη φορά, χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τοποθετήθηκε δημόσια κατά του ΔΝΤ για τις προβλέψεις του όσον αφορά την Ελλάδα. Υποστήριξε πως «αυτή τη στιγμή διαφωνούμε με το ΔΝΤ σχετικά με τα όσα προβλέπει για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τα επόμενα 40 με 50 χρόνια.
Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να προβλέψει ανάπτυξη άνω του 1% για τα επόμενα 40 χρόνια».
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο χερ Σόιμπλε «να γιατί όλα τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας αποδείχθηκαν μάταια.
Με ανάπτυξη 1%, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να κλείσει το κενό με τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης».
Μετά από αυτή την επίθεση η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο μόνο δεδομένη δεν πρέπει να θεωρείται ενώ είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν και οι υπόλοιπες ισορροπίες που συνδέονται με τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και την εκταμίευση της μεγάλης δόσης των 10 δις που είναι συνδεδεμένη με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.
Μετά από αυτή την εξέλιξη δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτο Euro Working Group στις 6 Ιουνίου - το οποίο δε θα συνεδριάσει διά ζώσης αλλά με τηλεδιάσκεψη - πριν από το κανονικό που θα συγκληθεί στις 8 ή στις 9 Ιουνίου εφόσον υπάρξει έκτακτο που θα αναλάβει να προετοιμάσει το ιδιαίτερα κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Λαζαρίδης (Πρόεδρος Χρηματιστηρίου): Οι εισηγμένες έχουν αυξήσει τη λειτουργική τους κερδοφορία

Οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν κι αποτελούν σημαντικό τμήμα των επενδύσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο
«Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, καθώς οι εισηγμένες πλην των τραπεζών έχουν καλές αποδόσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ έχουν αυξήσει τη λειτουργική τους κερδοφορία.
Οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν κι αποτελούν σημαντικό τμήμα των επενδύσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, γεγονός που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη τους αλλά και τις προοπτικές της αγοράς.

Τριανταφύλλου (Goldman Sachs): Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν συστημική απειλή για τις τράπεζες και την οικονομία

Δεδομένου ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν είναι δεδομένη, οι επενδυτές παραμένουν απρόθυμοι, ανέφερε ο κ Γιώργος Τριανταφύλλου, executive director, investment banking services, Greece & Southern Europe της Goldman Sachs.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια  αποτελούν συστημική απειλή για τις τράπεζες και την οικονομία.
Τα ελληνικά χρεόγραφα δεν προσφέρουν τα ίδια κέρδη όπως πριν την κρίση.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται τις ευρωπαϊκές σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς επιβαρύνονται με υψηλότερα επιτόκια.
Ωστόσο σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καλές υποδομές, καλά καταρτισμένο προσωπικό και αγορές που έχουν δεχθεί πολλές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η Ελλάδα έχει υποεκτιμηθεί από τους επενδυτές, καθώς προσφέρει ευκαιρίες.
Έχουν γίνει κάποιες επενδύσεις ωστόσο στον ξενοδοχειακό κλάδο, στις φαρμακοβιομηχανίες και σε ακίνητα.
«Το ζήτημα είναι», τόνισε, «η Ελλάδα να επιστρέψει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδύσεων για το καλό των πολιτών και των πιστωτών της».

Feld (Eucken Institute): Πολύ πιθανό ένα καινούριο πρόγραμμα για την Ελλάδα με πληρωμές από τον ESM

Ως εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Walter Eucken ο κ. Lars Feld αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις του 2015, όπου συμβούλεψαν την ελληνική κυβέρνηση να μην αποκλείσει ούτε το Grexit.
Πλέον το θέμα στρέφεται γύρω από τη βιωσιμότητα του χρέους, την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί μακροπρόθεσμα τόσο υψηλό πλεόνασμα καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο.
Αναφέρθηκε στο ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχει αποκομίσει τα κέρδη του, οπότε δεν το ενδιαφέρει η παραμονή του στο πρόγραμμα.
Τέλος πρότεινε τρεις πιθανές λύσεις: Είτε ο κ. Σόιμπλε να εγκαταλείψει τη γραμμή του και το ΔΝΤ να συνεχίσει στο πρόγραμμα, είτε να αναβληθεί η απόφαση για το χρέος για το 2018 χωρίς μέχρι τότε να συνεχίζει τις πληρωμές και τέλος η πιο πιθανή, σύμφωνα με τον κ. Feld, λύση είναι να υπάρξει ένα καινούριο πρόγραμμα με πληρωμές από τον ESM, εφόσον υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις, καθώς η επιστροφή στις αγορές συνεπάγεται υψηλότερα επιτόκια δανεισμού.

Kazarian (Japonica Partners): H Ελλάδα μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών

Σημαντικό θέμα για την Ελλάδα είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τις κεφαλαιαγορές.
Το μήνυμα του κ. Paul B. Kazarian, founder, chief executive officer and chairman, Japonica Partners, ήταν ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη.
Ωστόσο επισήμανε ότι, ενώ ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέγεθος για τη βιωσιμότητα του χρέους, δεν υπολογίζεται αναγκαστικά σύμφωνα με τα αναντίρρητα κριτήρια των διεθνών λογιστικών προτύπων.
Πρότεινε τη χρήση αριθμών που να αντανακλούν την οικονομική πραγματικότητα κι όχι πολιτικά σενάρια που τελικά έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Μαΐλλης (Πρόεδρος Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου): Πρέπει να δοθεί οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα

Την ανάγκη εξεύρεσης οριστικής λύσης στο ελληνικό πρόβλημα, τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης, αν και θετικές εξελίξεις στο χρέος αναμένονται μετά τις γερμανικές εκλογές.
Αναφέρθηκε στη δήλωση της Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Angela Merkel, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.
Ειδικά αφού έχουν επιβεβαιώσει την προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή ιδέα. Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μαΐλλη δρομολογείται μια πορεία επίλυσης των προβλημάτων, προκειμένου η Ελλάδα να βγει στις διεθνείς αγορές.
«Το Grexit δεν είναι πια στο τραπέζι», ανέφερε και ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Υπάρχουν εξάλλου πολλές θετικές κι ενθαρρυντικές εξελίξεις, όπως π.χ. οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν της κρίσης αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων σε ένα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον να γίνουν καλύτερες.
Οι λέξεις-κλειδιά είναι εξωστρέφεια, αναδιάρθρωση και προσαρμογή του λειτουργικού κόστους.
Το αποτέλεσμα είναι αυξημένη κερδοφορία και υψηλότεροι τζίροι.
Απαραίτητη είναι βέβαια η διευθέτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ανέρχονται στο 45% του συνόλου των δανείων. Αυτό θα έχει αποτέλεσμα να απελευθερωθεί πολύτιμη ρευστότητα καθώς από τη μια θα εκκαθαριστούν μη βιώσιμες επιχειρήσεις, ενώ οι βιώσιμες θα αναδιαρθρωθούν και θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία.
Σημαντική είναι επίσης η πορεία των αποκρατικοποιήσεων με παράλληλη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας καθώς εισάγεται ιδιωτικο-οικονομικός τρόπος διαχείρισης και λειτουργίας.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα παρέμειναν στη χώρα, παρά τις αντιξοότητες και προχώρησαν σε επενδύσεις. Δήλωσε πεπεισμένος για τις δυνατότητες της Ελλάδας αλλά και στην ανάγκη για εξωστρέφεια και πραγματοποίηση νέων επενδύσεων για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη.

Weinmeister (Γερμανία): Υπάρχει φως στο τούνελ για την Ελλάδα - Τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο

Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Έσσης, κ. Mark Weinmeister, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην πιο διεθνή πόλη της Γερμανίας, τόνισε ότι πλέον στην Ελλάδα υπάρχει φως στο τούνελ, τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος και κατά 2,5% το 2018 για την Ελλάδα.
Το αν θα επαληθευτούν οι θετικές προγνώσεις θα φανεί, καθώς το τελευταίο τρίμηνο ήταν αρνητικό για την οικονομία λόγω της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις και στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Από την ανάκαμψη της Ελλάδας θα επωφεληθούν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω της αύξησης των εξαγωγών τους.
Απαιτείται βέβαια μια θετική ψυχολογία και να σταματήσουν τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Ο κ. Weinmeister τόνισε την αισιοδοξία του για το μέλλον και τη δυνατότητα της Ελλάδας να ακολουθήσει τα θετικά παραδείγματα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.
Εξέφρασε την ελπίδα του για μια λύση στο πλαίσιο του Eurogroup, προκειμένου να δοθεί η επόμενη δόση.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης