Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Barclays προειδοποιεί: Μια νέα κρίση χρέους μπορεί να ξεσπάσει σύντομα διεθνώς

tags :
Η Barclays προειδοποιεί: Μια νέα κρίση χρέους μπορεί να ξεσπάσει σύντομα διεθνώς
Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλά είδη χρέους έχουν καταστεί μη βιώσιμα.
Μια νέα κρίση χρέους μπορεί να ξεσπάσει διεθνώς προειδοποιεί σε ανάλυση της η βρετανική τράπεζα Barclays.
Σχεδόν κάθε είδος αμερικανικού χρέους - κρατικό, εταιρικό, νοικοκυριών / προσωπικά, δάνεια αυτοκινήτων και φοιτητικά δάνεια - είναι σε υψηλά επίπεδα.
Οι Αμερικανοί οφείλουν τώρα χρέος 1 τρισεκ. δολαρίων για πιστωτικές κάρτες και ένα σχεδόν ισοδύναμο ποσό φοιτητικών δανείων και προσωπικών δανείων, τα οποία, όπως και η ποιότητα των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων που προκάλεσε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχουν χαμηλή πιστωτική ποιότητα (και κατά συνέπεια υψηλό κίνδυνο).
Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν προσθέσει χρέη ύψους 7,8 τρισ. δολάρια από το 2010 και η ικανότητά τους να καλύπτουν τις πληρωμές τόκων είναι ασθενέστερη από το 2008, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου του Απριλίου του 2017.
Με τις συνολικές δημόσιες και ιδιωτικές χρεωστικές οφειλές να προσεγγίζουν το 350% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ περιέγραψε πρόσφατα την πορεία του αμερικανικού χρέους (και των ελλειμμάτων) ότι θα διπλασιαστούν τα επόμενα 30 χρόνια.
Αλλά αυτό δεν είναι μόνο φαινόμενο των ΗΠΑ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εικόνα είναι εξίσου επισφαλής, με το χρέος επίμονα υψηλό στην Ευρώπη, με αυξητικές τάσεις στην Ασία ενώ διευρύνεται στις αναδυόμενες αγορές.
Μια δεκαετία από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πλανήτης βρίσκεται πάλι απέναντι από μια νέα κρίση χρέους.
Τον Νοέμβριο του 2016, το ακάλυπτο χρέος των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρασε τα υψηλά επίπεδα προ της κρίσης του 2008.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το χρέος εξαιρουμένων των φοιτητικών δανείων αυξήθηκε σε 192 δισεκ στερλίνες, το υψηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 2008, και συνεχίζει να αυξάνεται το 2017. Εν τω μεταξύ, στη ζώνη του ευρώ, οι δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο παραμένουν πάνω από το 100%.
Τον Μάρτιο του 2017, υπήρχαν περισσότερα από 10 τρισεκ. δολ. ομόλογα με αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.
Υπάρχει επίσης ο πολυετής κίνδυνος και η ανησυχία της αγοράς ότι τα επίπεδα του χρέους στην Κίνα θα προκαλέσουν μεγάλο οικονομικό πρόβλημα.
Μεταξύ των πιο ριψοκίνδυνων assets είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κρατικών επιχειρήσεων.
Σε γενικές γραμμές, ο δανεισμός αναδυόμενων αγορών αυξάνεται. Οι πωλήσεις των εταιρικών ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξηθεί το 2017 σε περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το χρέος των αναδυομένων αγορών υπερβαίνει τα 15 τρισεκ. δολάρια.
Η απειλή μιας επικείμενης κρίσης δεν εξαρτάται μόνο από τον απόλυτο όγκο των χρεών.
Τουλάχιστον τρία πράγματα καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα επισφαλή.

1)Πρώτον, το χρέος - ιδιαίτερα αυτό που αποτιμάται σε δολάρια - γίνεται όλο και πιο ακριβό, καθώς οι προσδοκίες της αγοράς συγκλίνουν στην άποψη ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον τρεις αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed στις ΗΠΑ το 2017 και ένα σχετικά ισχυρό δολάριο πιέζει τους δανειολήπτες να μετατρέψουν τα δάνεια τους σε ξένο νόμισμα.
Οι πρόσφατες υποβαθμίσεις της Νότιας Αφρικής στην κατάσταση junk bond δεν ήταν κεραυνό εν αιθρία.
Τον τελευταίο χρόνο οι οργανισμοί πιστοληπτικής ικανότητας μείωσαν τις βαθμολογίες των αναδυομένων αγορών σε επίπεδα ρεκόρ.
Μόνο η Moody's υποβάθμισε 24 κράτη (συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Νιγηρίας και της Σαουδικής Αραβίας) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το εάν τα κράτη θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

2)Δεύτερον, η ικανότητα αποπληρωμής του χρέους βρίσκεται υπό πίεση σε χώρες των οποίων τα έσοδα προέρχονται δυσανάλογα από τα εμπορεύματα, των οποίων οι τιμές έχουν υποστεί ισχυρές πιέσεις.
Επιπλέον, τα έθνη που εκτίθενται στις επιδράσεις από το εμπόριο και επενδύσεις της Κίνας αντιμετωπίζουν δημοσιονομικό stress  καθώς η ίδια η Κίνα έχει σχετικά μετριοπαθή οικονομική προοπτική.

3) Η επικρατούσα μικτή εικόνα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης - που υπογραμμίζεται από τις προβλέψεις της πρόσφατης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το πώς θα πληρωθούν ή θα τεθούν υπό έλεγχο τα ανεξόφλητα χρέη.

Είναι πιθανό ότι η αποπληρωμή του εταιρικού χρέους των ΗΠΑ θα μπορούσε να ενισχυθεί από τα σχέδια του προέδρου Donald Trump να προσελκύσει επενδύσεις.
Η προοπτική ενός πολύ χαμηλού φόρου επαναπατρισμού μόνο 10% (σε σύγκριση με το 35% του τρέχοντος συντελεστή εταιρικού φόρου) θα μπορούσε να συμβάλει στη σημαντική εξάλειψη των εκκρεμών οφειλών εταιρικών χρεών.
Εν τω μεταξύ, με το σοβαρό χρέος των φοιτητών θα προκύψει  πολιτικό ζήτημα, καθώς θα είναι αδύνατο να αποπληρωθούν αυτά τα χρέη.
Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλά είδη χρέους έχουν καταστεί μη βιώσιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης